10 чекори за да го поправите DS светлото што трепка на модемот Arris

10 чекори за да го поправите DS светлото што трепка на модемот Arris
Dennis Alvarez

Дали ги забележувате малите светла присутни на предната плоча на вашиот домашен Wi-Fi рутер или интернет модем? Дали се прашувате што значат овие мали светла? Денес, ќе ви помогнеме да разберете што значи кога светлата DS трепкаат на модемот Arris. Во оваа статија, ќе ви кажеме што треба да знаете за статусот на светлата DS што се наоѓаат на рутерот/модемот Arris.

Светлината DS што трепка на модемот Arris

Прво нешто прво, DS значи „Downstream“ . Тоа покажува дека вашиот модем прима податоци од Интернет. Ако светилката DS на вашиот модем трепка, тоа значи дека не сте поврзани на интернет. Напротив, ќе свети цврсто кога сте правилно поврзани на интернет.

Етикета на модемот Статус на светлото Индикатор
DS (долуводно) трепка Не е поврзан на интернет
Цврсто вклучено Поврзано на интернет

Значи, што предизвикува DS светлото на вашиот Arris модем да трепка? Тоа може да биде еден од можните проблеми:

  • Модемот е неисправен
  • Жичните врски се лабав
  • Кабелскиот сигнал е слаб
  • Надградба на фирмверот
  • Прекинирање на услугата

Сега кога имате идеја за проблемот, ајде да преминете на делот за решавање проблеми . Во оваа статија, има вкупно 10 чекори што треба да ги испробате.

Чекор 1: Фирмвер за модем ArrisНадградба

Исто така види: Verizon 4G не работи: 5 начини да се поправи

Повремено, вашиот модем Arris ќе претрпи закажана надградба на фирмверот. Оттука, предизвикува трепкање на DS светлото на вашиот Arris модем. За време на надградбата, нема да можете да пристапите на интернет. Вообичаено, надградбата на фирмверот трае 10 минути .

Како правите ако вашиот модем Arris е подложен на надградба на фирмверот? Осврнувајќи се на табелата подолу, p проверете го следното светло на вашиот модем Arris .

Етикета на модемот Напојување DS САД Онлајн
Статус на светло Вклучено Трепка Трепка Вклучено

Чекор 2: Проверете го напојувањето

Прво, проверете го напојувањето на вашиот модем Arris. Етикетата „Напојување“ на вашиот модем ќе свети цврсто кога напојувањето е добро. Целокупните перформанси и функционалност на вашиот модем Arris зависат од доброто напојување. Затоа, проверете дали е приклучен правилно во ѕидниот штекер и е вклучен .

Етикета на модемот Статус на светлината Индикатор
Напојување Вклучено AC Напојување е добро
Исклучено Без напојување со наизменична струја

Соодветно, копчето ВКЛУЧУВАЊЕ/ИСКЛУЧУВАЊЕ на вашиот модем може да е неисправно . Ако вашиот модем не може да се вклучи по неколку проби, испратете го назад до вашиот добавувач и побарајте замена на модемот.

Чекор 3: Проверете го WiredВрски

Второ, откако ќе го потврдите доброто напојување на вашиот модем Arris, треба да ги проверите врските на коаксијалните кабли. Внимавајте на какви било лабави конекции. Обезбедете ги сите врски од вашиот Arris модем до ѕидниот штекер и до вашиот компјутер. Со други зборови, проверете дали сите врски се цврсти и правилно приклучени на своето место.

Чекор 4: Проверете го активниот статус

Следно, треба да го проверите активниот статус на вашиот модем Arris. На вашиот модем, проверете го статусот на светлото на етикетата „Онлајн“ . Ако свети светлото „Онлајн“, тоа покажува дека вашиот модем Arris е активен и дека има достапен Интернет. Во спротивно, ако светлото е исклучено, тоа покажува дека вашиот модем Arris е неактивен и дека нема достапен Интернет.

Етикета на модемот Статус на светлината Индикатор
Онлајн Вклучен Модем е активен, Интернет достапен
Исклучено Модемот е неактивен, интернетот не е достапен

Во случај да имате повеќе од еден коаксијален приклучок во вашиот дом, ве молиме одберете штекер што е лесно достапен на модемот и уверете се дека коаксијалниот штекер работи . Понекогаш причината за проблемот може да биде неисправен коаксен штекер.

Исто така види: Како да го споделите екранот Paramount Plus? (Заедно Цена, Apple SharePlay, Screencast, Zoom)

Чекор 5: Ресетирајте го модемот Arris

Можеби, конфигурациите на вашиот модем може да се застарени и може ненамерно да предизвика слаб сигнал на вашиот кабел. Наместо тоа, можете да се обидете напорноресетирање на вашиот уред. Тешкото ресетирање е познато и како ресетирање на фабрички податоци. Со ова, вашиот модем ќе ги исчисти сите претходни направени конфигурации и ќе се врати на неговите стандардни поставки.

За ресетирање, држете го копчето „Ресетирање“ на вашиот модем Arris најмалку 10 секунди . Потоа, отпуштете го копчето и вклучете го модемот како и обично.

Чекор 6: Циклус на струја на вашиот Arris модем

Во меѓувреме, можете да се обидете да го вклучите вашиот Arris модем. Тоа е често користен метод за решавање проблеми за лесно поправање на помалку сериозни проблеми со поврзувањето. Освен тоа, вашиот модем може да страда од прегревање, па затоа е добро да го оставите да дише и да се олади.

  • Исклучете го модемот ' Off '
  • Исклучете го уредот
  • Оставете го да се олади неколку минути
  • Сега приклучете го повторно уредот
  • Вклучете го модемот „ Вклучен

Чекор 7: Проверете го разделувачот на модемот

Следно, ако поседувате модем и телефон со само еден коаксијален штекер дома, се користи сплитер за споделување на линијата. Понекогаш, разделувачот може да биде неисправен, што го ослабува сигналот на кабелот.

За да проверите, отстранете го разделувачот од сите врски . Потоа, поврзете го коаксијалниот кабел директно од штекерот со вашиот модем . Ако вашиот модем работи нормално, време е да го замените разделувачот на модемот.

Чекор 8: Користете оригинален хардвер

Покрај тоа, многу е препорачливо да користење наоригинален хардвер за модем Arris бидејќи обезбедува најдобра компатибилност и поврзување за вашето поставување и интернет провајдер. Можете да ја посетите веб-локацијата на вашиот интернет провајдер за списокот на одобрени модеми Arris и да проверите дали моделот што го имате моментално е компатибилен за употреба.

Чекор 9: Контактирајте со поддршката

Пред сè, ова е најбезбедниот метод за решавање проблеми . Земете го телефонот и јавете се на локалната поддршка за корисници на интернет провајдерот . Проверете кај вашиот интернет провајдер дали имате постоечки задоцнети сметки. Ако сте ги расчистиле сметките, проблемот може да е од крајот на вашиот интернет провајдер.

Затоа, подгответе ја вашата изјава за сметки за да може вашиот интернет провајдер соодветно да го ажурира својот систем. Дозволете вашиот интернет провајдер да се справи со проблемот наместо вас со испраќање експерт за да го конфигурира или замени вашиот модем во случај да не функционира.

Чекор 10: Проверете дали има прекин на услугата

Наместо да се решаваат проблемите на модемот, надворешните фактори како слаб сигнал или нула интернет конекција може да предизвикаат трепкање на сијаличката DS. Можете да ја посетите официјалната веб-локација или апликација на вашиот интернет провајдер преку вашиот телефон за да проверите дали има известување за прекин на услугата испратено до сите корисници. Освен тоа, за подиректен одговор, јавете се во службата за поддршка за корисници на вашиот локален интернет провајдер за да проверите дали има одржување на мрежата во тек во вашата област. Тие треба да можат да ви го кажат проценетото време кога интернетот е повторно отворен и работи, за да можете да продолжите да уживате во вашиот интернетуслуги.

Се надеваме дека методите за решавање проблеми ќе помогнат да се реши проблемот со трепкањето на DS светлото на вашиот модем Arris. Коментирајте подолу и споделете ги вашите успешни приказни! Ако имате подобар начин да го решите проблемот, известете не и нас!

Со среќа!
Dennis Alvarez
Dennis Alvarez
Денис Алварез е искусен технолошки писател со повеќе од 10 години искуство во областа. Тој има напишано опширно на различни теми кои се движат од безбедноста на интернет и решенија за пристап до cloud computing, IoT и дигитален маркетинг. Денис има остро око за идентификување на технолошките трендови, анализа на динамиката на пазарот и презентирање остроумен коментар за најновите случувања. Тој е страстен да им помага на луѓето да го разберат сложениот свет на технологијата и да донесат информирани одлуки. Денис има диплома по компјутерски науки на Универзитетот во Торонто и магистерски студии по бизнис администрација на бизнис школата Харвард. Кога не пишува, Денис ужива да патува и да истражува нови култури.