Wat is de AT&T Smart WiFi App en hoe werkt het?

Wat is de AT&T Smart WiFi App en hoe werkt het?
Dennis Alvarez

Telefoons met AT&T apps

Krediet/ Mike Mozart - flickr.com

CC door 2.0

Wat is de AT&T Smart WiFi App & Hoe werkt het?

In deze uitstap keert de IAG weer terug naar een van onze favoriete tech bokszakken: AT&T, aka "the Death Star." Onthoud, "bij AT&T is het ons ding om u meer te geven voor uw ding." Dus, als uw "ding" het gebruik is van knullige apps die verbinding maken met WiFi hotspots zonder uw toestemming of medeweten, dan heeft u de vraag beantwoord "Wat is AT&T Smart WiFi en hoe werkt het?".

Zo werkt AT&T's Smart WiFi soms...

In een notendop is AT&T's Smart WiFi een verbindingsmanager voor een mobiel apparaat, beschikbaar als app. Het is een "gratis" app (en wanneer AT&T consumenten iets "gratis" aanbiedt, moeten hun nekharen recht omhoog schieten) die automatisch verbinding zoekt en maakt met een beschikbare hotspot.

Deze Android-app (niet beschikbaar voor iOS), aangeboden door Google Play, registreert ook de keren dat een gebruiker geen verbinding heeft gemaakt met beschikbare hotspots en stelt een lijst samen voor latere controle. Zo kan de gebruiker deze verbindingen desgewenst toevoegen voor later gebruik. De app biedt ook real-time WiFi-gegevens en mobiel gebruik.

Als het goed werkt, stelt de AT&T Smart WiFi app gebruikers in staat om waar mogelijk gebruik te maken van WiFi in plaats van mobiele telefonie. Zoals we eerder hebben uitgelegd in ons artikel over het verminderen van dataroamingkosten, telt het gebruik van WiFi in plaats van LTE of 3G niet mee voor het datategoed van de abonnee... zolang de gebruiker de mobiele telefonie handmatig uitschakelt via de instellingen van het mobiele toestel.

Merk op dat AT&T Smart WiFi automatisch verbinding maakt met hotspots zolang de Android WiFi toggle "aan" staat. Als de toggle "uit" staat, zoekt je telefoon naar een mobiel signaal. Als je een aantal achtergrond-apps op je telefoon hebt draaien, zul je waarschijnlijk snel je maandelijkse datatoewijzing van je plan opgebruiken als je apps over het mobiele spectrum draait.

Voor een beknopt overzicht van de app en zijn functies, zie dit.

Bekijk deze visuele presentatie over hoe u hotspots kunt vinden met de AT&T Smart WiFi app.

AT&T Smart WiFi en toegankelijkheidsdiensten

Als men de Smart WiFi-app van AT&T op Google Play bezoekt, ziet de lezer onderaan: "...maakt gebruik van toegankelijkheidsdiensten." Wat zijn dat?

Veel Android-apps bieden "toegankelijkheidsdiensten", die zorgen voor meer functionaliteit en gebruiksgemak van mobiele apparaten voor mensen met een handicap. Google heeft er standaard een heleboel ingeschakeld, zoals de talkback-schermlezer, Brailleback en koppeling van gehoorapparaten.

Klinkt geweldig, toch? Maar malafide ontwikkelaars maakten schadelijke apps voor toegankelijkheidsdiensten voor Android, met een "toast-overlay"-aanval die "afbeeldingen en knoppen weergeeft over wat eigenlijk zou moeten worden getoond om persoonlijke informatie te stelen of gebruikers volledig van hun apparaten te vergrendelen".

Net als veel andere app-ontwikkelaars gebruikte AT&T toegankelijkheidsdiensten op manieren die nooit bedoeld of voorzien waren door Google, die de API's (Application Programming Interfaces) van Android heeft aangescherpt om de cyberbescherming tegen deze aanvallen te versterken.

Nieuwere versies van Android zijn immuun voor toast overlay aanvallen. Maar als je een ouder Android platform gebruikt, zeg Nougat (7.0) of eerder, pas dan op.

Is AT&T "Smart WiFi" App Bloatware?

Het internet staat vol met verhalen uit het verleden over het gebruik van AT&T Smart WiFi.

Een gebruiker uit 2012 meldde dat de app "herhaaldelijk vastloopt, hotspotdefinities wist en WiFi uitschakelt", waardoor hij onbedoeld 1 Gig aan mobiele gegevens opbrandt.

Andere gebruikers hebben waargenomen dat de app de WiFi thuis laat vallen, en/of probeert verbinding te maken met het open WiFi netwerk van hun buren. Natuurlijk, wanneer het apparaat geen verbinding kan maken met WiFi, zal het terugkeren naar cellulair (tenzij de mogelijkheid is uitgeschakeld in het apparaat).

Veel AT&T-gebruikers beschouwen de "Smart WiFi" app als bloatware, die bij de eerste gelegenheid moet worden verwijderd (indien mogelijk) of uitgeschakeld. Bloatware legt beslag op de opslagruimte (RAM) van uw toestel en beïnvloedt de prestaties van het toestel.

Door ze te verwijderen of uit te schakelen, ontvangen ze geen updates en draaien ze niet stiekem op de achtergrond, waardoor de bronnen van uw toestel verder vrijkomen.

Hoewel het waar is dat Smart WiFi de WiFi-instellingen van je telefoon beheert, kan je telefoon dit zelf doen. We wenden ons tot tomsguide.com voor het laatste woord over het behouden van deze app op je toestel:

"... Hoewel je misschien geen toegang hebt tot een handvol exclusieve AT&T hotspots als je het toestel uitschakelt, tenzij je echt wanhopig bent om je dataverbruik te verminderen, is deze app niet iets wat je moet bewaren. ."

Meer klachten van consumenten over AT&T's Smart WiFi

Het is een kwestie van opperste ironie dat gebruikers in veel gevallen de Smart WiFi app downloaden om er vervolgens achter te komen dat hun dataverbruik vaak toeneemt.

Een AT&T klant meldde dat de app, gedownload naar een Samsung Galaxy S2, 1,4 G data verbruikte in minder dan 24 uur.

Ook app updates, vaak gedownload zonder dat de gebruiker het weet, veranderen app configuraties. Gebruikers hebben gevallen gemeld waar ze denken dat ze WiFi gebruiken om na een flinke rekening van AT&T te ontdekken dat ze 4G gebruiken. Dit ondanks het feit dat het WiFi icoontje op het scherm van de telefoon staat.

Een andere gebruiker meldt dat het inschakelen van de functie "Mobiele gegevenstoegang" de functionaliteit van de app in de war schopt. Het verhaal hierachter is dat door het inschakelen van de functie de WiFi-verbinding wordt verbroken. De enige manier om het goed te laten werken was om een ( gasp! ) fabrieksreset.

Andere klachten zijn het snel leeglopen van de batterij. Keer op keer melden abonnees dat de app de grootste verbruiker van hun maandelijkse mobiele datatoewijzing was. Als de gebruiker zich niet bewust is van dit "lekken", zal de levensduur van de batterij zeker worden beïnvloed.

Coda

Een andere AT&T app die nuttig lijkt is "Smart Limits," die het datagebruik en sms'en van het toestel beperkt, evenals aankopen die rechtstreeks op iemands AT&T-rekening in rekening worden gebracht. Het kan ook ongewenste sms'jes en oproepen blokkeren en het telefoongebruik beperken per tijdstip van de dag. Helaas kost de app $4,99 per lijn per maand, tenzij een account tien lijnen heeft, waardoor het in aanmerking komt voor de bulkprijs van $9,99.

Een redelijk alternatief voor de Smart WiFi app is de "MyAT&T" app (beschikbaar voor zowel Android als iOS), die het dataverbruik bijhoudt en add-ons beheert. Met de app kunnen abonnees ook hun AT&T rekening online bekijken en betalen.

Zoals we in een eerder IAG-artikel uit 2017 al opmerkten, is de WiFi Map-app (voor gebruik met zowel Android als iOS) (nog steeds) 's werelds nummer één op het gebied van WiFi-vinderij. Bovendien biedt hij een gratis VPN. Dus waarom zou men de "Smart" WiFi-app van AT&T gebruiken? We wachten op een antwoord.....
Dennis Alvarez
Dennis Alvarez
Dennis Alvarez is een doorgewinterde technologieschrijver met meer dan 10 jaar ervaring in het veld. Hij heeft uitgebreid geschreven over verschillende onderwerpen, variërend van internetbeveiliging en toegangsoplossingen tot cloud computing, IoT en digitale marketing. Dennis heeft een scherp oog voor het identificeren van technologische trends, het analyseren van de marktdynamiek en het presenteren van inzichtelijk commentaar op de laatste ontwikkelingen. Hij is gepassioneerd om mensen te helpen de complexe wereld van technologie te begrijpen en weloverwogen beslissingen te nemen. Dennis heeft een bachelor in Computer Science van de Universiteit van Toronto en een Master in Business Administration van de Harvard Business School. Als hij niet aan het schrijven is, houdt Dennis van reizen en het ontdekken van nieuwe culturen.