Што е апликацијата AT&T Smart WiFi & засилувач; Како работи?

Што е апликацијата AT&T Smart WiFi & засилувач; Како работи?
Dennis Alvarez

Телефони со AT&T апликации

Credit/ Mike Mozart – flickr.com

CC by 2.0

Што е AT&T Паметна апликација за WiFi & засилувач; Како функционира?

Во овој излет, IAG повторно се враќа на една од нашите омилени технолошки боксерски вреќи: AT&T, познат како „Ѕвездата на смртта“. Запомнете, „во AT&T, нашата работа е да ви дадеме повеќе за вашата работа“. Значи, ако вашето „нешто“ користи knavish апликации кои се поврзуваат со WiFi hotspots без ваша дозвола или знаење, тогаш сте одговориле на прашањето „Што е AT&T Smart WiFi и како функционира?

Вака функционира паметната WiFi на AT&T... Понекогаш

Накратко, Smart WiFi на AT&T е менаџер за поврзување за мобилен уред, достапен како апликација. Тоа е „бесплатна“ апликација (и кога AT&T им нуди на потрошувачите нешто „бесплатно“, нивните хакери треба да се завртуваат директно) што бара и автоматски се поврзува со достапно жариште.

Понудена од Google Play, оваа апликација за Android (недостапна за iOS) ги евидентира и времињата кога корисникот пропуштил да се поврзе со достапните точки за пристап, составувајќи список за последователен преглед. Така, по желба, корисникот може да ги додаде овие врски за подоцнежна употреба. Исто така, апликацијата обезбедува податоци за WiFi во реално време и мобилна употреба.

Кога работи правилно, апликацијата AT&T Smart WiFi им овозможува на корисниците да користат WiFi наместо мобилни секогаш кога е можно. Како што објаснивме претходно во нашата статија за намалување на податоцитетаксите за роаминг, користењето WiFi наместо LTE или 3G не се вбројува во дозволата за податоци на претплатникот... се додека корисникот рачно ги исклучува мобилните податоци користејќи ги поставките на мобилниот уред.

Имајте предвид дека AT&T Smart WiFi автоматски ќе се поврзе со точките за пристап се додека преклопникот за Android WiFi е „вклучен“. Кога прекинувачот е „исклучен“, вашиот телефон ќе бара мобилен сигнал. Ако имате голем број апликации во заднина што работат на вашиот телефон, наскоро веројатно ќе ја исцрпите месечната распределба на податоци на вашиот план ако користите апликации низ мобилниот спектар.

За краток преглед на апликацијата и нејзините карактеристики, видете го ова.

Погледнете ја оваа визуелна презентација за тоа како да ги лоцирате точките за пристап со апликацијата AT&T Smart WiFi

AT&T Smart WiFi и услуги за пристапност

Доколку некој ја посети страницата на апликацијата Smart WiFi на AT&T на Google Play, читателот ќе забележи на дното: „…користи услуги за пристапност“. Што се тие?

Многу апликации за Android нудат „услуги за пристапност“, кои овозможуваат поголема функционалност и лесно користење на мобилните уреди за лицата со посебни потреби. Google стандардно има овозможено цела група од нив, како што се читачот на екран за разговор, Brailleback и спарување со слушно помагало.

Звучи одлично, нели? Но, непријателските програмери создадоа апликации за малициозни услуги за пристапност за Android, користејќи напад „тост преклопување“ што „прикажува слики икопчиња за тоа што навистина треба да се прикаже за да се украдат лични информации или целосно да се заклучат корисниците од нивните уреди“.

Како и многу други развивачи на апликации, AT&T ги користеше услугите за пристапност на начини што никогаш не биле предвидени или предвидени од Google, кој ги заостри програмските интерфејси за апликации (API) на Android за да ја зајакне сајбер заштитата од овие напади.

Исто така види: Zyxel рутер црвено Интернет светло: 6 начини да се поправи

Поновите верзии на Android се имуни на напади со преклопување на тост. Но, ако користите наследна Android платформа, да речеме Nougat (7.0) или порано, внимавајте.

Дали AT&T е „Smart WiFi“ апликација Bloatware?

Интернетот изобилува со приказни од минатите години за користење на AT&T Smart WiFi.

Еден корисник од 2012 година пријавил дека апликацијата „постојано паѓа, бришејќи ги дефинициите на жариштето и оставајќи ја исклучена WiFi“, предизвикувајќи ненамерно несреќникот да согорува 1 гига мобилна податоци.

Други корисници забележале дека апликацијата ја испушта домашната WiFi и/или се обидува да се поврзе со отворената WiFi мрежа на нивните соседи. Се разбира, кога уредот не може да се поврзе со WiFi, тој ќе се врати на мобилен (освен ако способноста е оневозможена во уредот).

Многу корисници на AT&T сметаат дека bloatware апликацијата „Smart WiFi“ треба да се отстрани (ако е можно) или да се оневозможи при првата можност. Bloatware го поврзува просторот за складирање (RAM) на вашиот уред и влијае на перформансите на уредот.

Апликации во заднина како Smart WiFiмонополизирајте ги ресурсите користејќи скапоцени податоци и енергија од батеријата. Ако ги отстраните или оневозможите, тие не добиваат ажурирања или не работат тајно во заднина, што дополнително ги ослободува ресурсите на вашиот уред.

Иако е точно дека Smart WiFi управува со поставките за WiFi на вашиот телефон, вашиот телефон може да го направи тоа сам. Се обраќаме до tomsguide.com за последниот збор за задржување на оваа апликација на вашиот уред:

„… Иако можеби немате пристап до неколку ексклузивни AT&T точки на пристап доколку го оневозможите уредот, освен ако навистина не сакате да го намалите користењето податоци, оваа апликација не е нешто што треба да го задржите .

Повеќе негодувања од потрошувачите за паметната WiFi на AT&T

Прашање на врвна иронија е што во многу случаи корисниците ја преземаат апликацијата Smart WiFi само за да ги најдат толку често нивните податоци се зголемува употребата.

Исто така види: 3 начини да се поправи грешката во спектарот STBH-3802

Еден клиент на AT&T пријавил дека апликацијата, преземена на Samsung Galaxy S2, користела 1,4 G податоци за помалку од 24 часа.

Исто така, ажурирањата на апликациите, кои често се преземаат без да знае корисникот, ќе ги променат конфигурациите на апликациите. Корисниците пријавиле случаи кога мислат дека користат WiFi само за да откријат по големата сметка од AT&T дека користат 4G. Ова е и покрај фактот што иконата WiFi се прикажува на екранот на телефонот.

Друг корисник известува дека овозможувањето на функцијата „Mobile Data Access“ ја збунува функционалноста на апликацијата. Приказната зад овае дека со овозможување на функцијата се прекинува WiFi конекцијата. Единствениот начин да функционира правилно беше да се направи ( здив! ) фабрички ресетирање.

Други поплаки вклучуваат брзо празнење на батеријата. Постојано, претплатниците известуваат дека најголемиот потрошувач на нивната месечна распределба на мобилни податоци била апликацијата. Ако корисникот не е свесен за ова „истекување“, траењето на батеријата дефинитивно ќе влијае.

Coda

Друга апликација AT&T што се чини корисна е „Smart Limits“, која го ограничува користењето на податоците на уредот и испраќањето пораки, како и купувањата со директна наплата на нечиј AT& ;Т сметка. Исто така, може да блокира несакани пораки и повици и да ја ограничи употребата на телефонот во периоди од денот. За жал, апликацијата чини 4,99 долари по линија месечно, освен ако сметката има десет линии, што ја квалификува за масовна цена од 9,99 долари.

Разумна алтернатива на апликацијата Smart WiFi е апликацијата „MyAT&T“ (достапна и за Android и за iOS), која го следи користењето податоци и управува со додатоците. Апликацијата, исто така, им овозможува на претплатниците да ја гледаат и плаќаат својата сметка за AT&T преку Интернет.

Како што забележавме во претходната статија на IAG за прв пат објавена во 2017 година, апликацијата WiFi Map (за употреба и со Android и со iOS) е (сè уште) број еден пронаоѓач на WiFi во светот. Уште повеќе, тој нуди бесплатен VPN. Значи, зошто треба да се користи „Паметната“ апликација за WiFi на AT&T? Ќе чекаме одговор….
Dennis Alvarez
Dennis Alvarez
Денис Алварез е искусен технолошки писател со повеќе од 10 години искуство во областа. Тој има напишано опширно на различни теми кои се движат од безбедноста на интернет и решенија за пристап до cloud computing, IoT и дигитален маркетинг. Денис има остро око за идентификување на технолошките трендови, анализа на динамиката на пазарот и презентирање остроумен коментар за најновите случувања. Тој е страстен да им помага на луѓето да го разберат сложениот свет на технологијата и да донесат информирани одлуки. Денис има диплома по компјутерски науки на Универзитетот во Торонто и магистерски студии по бизнис администрација на бизнис школата Харвард. Кога не пишува, Денис ужива да патува и да истражува нови култури.