4 решенија за премногу активни текови Plex

4 решенија за премногу активни текови Plex
Dennis Alvarez

Премногу активни стримови Plex

За оние од вас со зафатени домашни животи, без сомнение ќе го ценат фактот дека скоро сите платформи за стриминг таму можат да проследуваат повеќе серии одеднаш. Тоа значи дека нема расправии за далечинското, барем. Но, се разбира, има ограничувања за тоа што можете да очекувате од ова.

На пример, сето тоа може да почне да се распаѓа ако интернет-врската не е доволно силна за да остане во чекор. Исто така, самите платформи имаат ограничувања за тоа колку содржина може да се пренесува во едно домаќинство. После тој момент, почнува да станува малку проблематично за крајниот корисник.

Иако Plex е сигурна и пристојна компанија за стриминг, истото правило важи и за нив. На пример, ако крајниот корисник стримува 4 различни серии/филмови одеднаш, грешките може да почнат да се појавуваат.

Во истата насока, ако корисникот случајно ја гледа неговата содржина во HD, тоа може да биде случај дека само 3 преноси можат да работат истовремено.

Штом ќе ги надминете границите на она што платформата на Plex разумно може да се справи, тогаш ќе ја добиете страшната „грешка Plex премногу активни преноси“. Значи, ова ги натера многу луѓе да се прашуваат што да прават и дали има некој начин да се заобиколи проблемот. Го разгледавме и дознавме следново.

Како да поправите премногу активни текови Plex

Следното е сè што може да се направи за да се избегне добивањетогорната порака за грешка и ќе ве вратиме повторно да уживате во вашата содржина.

  1. Обидете се да ги проверите активните текови

Како што споменавме погоре, целосно е возможно да пренесувате неколку работи одеднаш преку Plex. Но, постои ограничување за тоа колку далеку можете да го турнете; и таа линија не е само диктирана од јачината на вашата интернет-врска.

Апликацијата може да потрае само толку многу пред да почне да се бори. Сепак, за некои од вас, оваа линија може да се премине многу пред да очекувате, и има причини за тоа.

Исто така види: Vizio TV: Сликата е преголема за екранот (3 начини да се поправи)

Она што го откривме е најчестиот виновник за грешката „Премногу активни текови“ е тоа што може да има друг корисник најавен во апликацијата на друг уред за кој главниот корисник можеби сè уште не е свесен.

Работата во врска со ова е што, дури и ако тој друг уред моментално не пренесува ништо, Самиот факт дека вашата сметка е најавена на неа ќе предизвика Plex да ја означи како активна сесија за стриминг. Значи, тоа е веќе еден поток од проектираниот максимум 3 или 4 отстранети од равенката.

За среќа, постои навистина лесен начин да се пресмета дознајте дали ова ви се случува без да морате да работите некоја комплицирана детективска работа. Она што би го предложиле е да влезете во вашата апликација Plex на уредот по ваш избор.

Потоа, одете до делот „сега се репродуцира“ што ќе го најдете во делот за контролната табла на апликацијата. Одовде, тогаш ќе можете да видите што точно е најавено. Ако има други корисници кои моментално се вклучени во апликацијата Plex, нивните имиња ќе бидат прикажани овде.

Сега останува само да се одјавите сите уреди што во моментов не се користат за пренос. Исто така, сега треба повторно да имате целосна контрола врз апликацијата.

  1. Променете ги поставките за активни преноси по корисник

Ако последниот Поправката не успеа баш, следната најверојатна причина за проблемот што го имате може да биде предизвикана од едноставна поставка. Иако не е баш општо познато, постои избор за поставки што се случува во процесот на создавање нов корисник за додавање на сметката Plex.

Она што го прави е ограничување на бројот на преноси што секој корисник може да има. Значи, да речеме дека сте можеле да емитувате 5 активни медиуми на еден корисник, тоа ќе значи дека бројот ќе се намали на 2 или 3 преноси по корисник за сите корисници по првиот. Сепак, ова може да се смени.

За да ја промените таа поставка Plex, се што ќе треба да направите е да отидете во делот „мрежни поставки“ и потоа да го изберете капацитетот за пренос на дотичниот корисник од паѓачкото поле дадена. Со малку среќа, ова треба да го реши проблемот.

  1. Обидете се да го оневозможите преземањето и синхронизацијата за корисници

Друго нешто што може да предизвика проблем со премногу активни преноси на Plex е едноставно тоа што сепреоптоварени од можностите за преземање и синхронизација што ги има. Иако и двете се навистина корисни функции, тие исто така можат да го измамат системот да мисли дека има активна сесија за стриминг кога навистина ја нема.

Значи, ако имате неколку корисници кои преземале содржина од серверот , Plex исто така ќе го означи ова како активен пренос, намалувајќи го капацитетот на апликацијата да ви овозможи пренос во живо. Уште почудно од тоа е фактот што Plex сè уште ќе го означи како таков, дури и ако корисникот моментално не е активен или не е стриминг.

Со оглед на тоа што ова неизбежно ќе го намали вашиот капацитет за пренос во одреден момент, секогаш би препорачале оневозможување на функцијата за преземање кога правите нов корисник. Засега, веројатно треба да ви покажеме како да го решите тој проблем ретроактивно.

За да започнете, ќе треба да отидете во делот „корисник“ на апликацијата и потоа одете во табулаторот „избери корисник“. Следно, ќе треба да отидете на „ограничувања“ и потоа само да ја исклучите функцијата за синхронизација, со што ќе ги оневозможите преземањата за тој корисник.

Можете да го направите ова за секој корисник ако навистина сакате да бидете сигурни дека проблемот нема да се појави повторно. Сега, останува само да проверите дали можете повторно да проследувате, што целосно очекуваме дека треба да бидете.

Исто така види: Интернетот Comcast престанува да работи ноќе: 7 начини да се поправи
  1. Контактирајте со Plex Support

Ако, поради некоја чудна причина, проблемот сè уште постои по горенаведенотопоправени, многу е веројатно дека проблемот е на страната на нештата на Plex за разлика од вашата. Навистина, единствениот логичен начин на дејствување што останува во овој момент е да го пријавите проблемот во Plex.

Известувањето за прашања како овие е клучно затоа што колку повеќе луѓе го прават тоа, толку им изгледа проблемот поважен. Ако никој друг не го пријави тоа, најверојатно ќе се сруши на листата на приоритети. Се надеваме дека ова помогна.
Dennis Alvarez
Dennis Alvarez
Денис Алварез е искусен технолошки писател со повеќе од 10 години искуство во областа. Тој има напишано опширно на различни теми кои се движат од безбедноста на интернет и решенија за пристап до cloud computing, IoT и дигитален маркетинг. Денис има остро око за идентификување на технолошките трендови, анализа на динамиката на пазарот и презентирање остроумен коментар за најновите случувања. Тој е страстен да им помага на луѓето да го разберат сложениот свет на технологијата и да донесат информирани одлуки. Денис има диплома по компјутерски науки на Универзитетот во Торонто и магистерски студии по бизнис администрација на бизнис школата Харвард. Кога не пишува, Денис ужива да патува и да истражува нови култури.