Vizio TV постојано се исклучува од WiFi: 5 начини да се поправи

Vizio TV постојано се исклучува од WiFi: 5 начини да се поправи
Dennis Alvarez

vizio tv продолжува да се исклучува од Wi-Fi

Тековниот спор за најновата технологија за паметни телевизори предизвика на клиентите да им требаат сè подлабоки џебови.

Додека Samsung, LG, Sony, меѓу другите се борат за врвна позиција на пазарот, некои други брендови разбираат дека буџетот е силна точка што треба да се земе предвид. Тоа е случај со телевизорите Vizio, кои сè уште нудат одличен квалитет на слика и перформанси на системот, но не чинат толку колку што е поставена врвниот паметен телевизор таму.

Дојдовме до точка каде што сите паметни телевизори, без разлика колку е напредна или застарена, договорете се за една работа… задолжителна е интернет конекција за правилно функционирање на функциите на телевизорот. И за повеќето случаи, никаков вид на интернет конекција нема да го направи.

Повеќето ќе бараат малку поголема брзина или стабилност од домашните мрежи на некои корисници. Кога станува збор за таа точка, попаметно е да не се борите со сегашната и наместо тоа едноставно да го надградите вашиот интернет пакет, бидејќи тоа ќе ви овозможи да уживате во сите функции што може да ги понуди вашиот прифатлив Vizio Smart TV.

Од друга страна , доколку надградбата на вашиот план за интернет чини повеќе отколку што можете да си дозволите сега, има неколку поправки што можете да ги испробате сами, бидејќи тие бараат малку до никаква стручност.

Исто така види: Трепкање на оптимално светло за далечинско Altice: 6 поправени

Затоа, издржете се додека ве водиме како да извршите пет лесни поправки што ќе му помогнат на вашиот Vizio Smart TV да добие постабилна врска и да престане да се исклучува од Wi-Fi.

Решавање проблеми Vizio TV продолжува да се исклучува од WiFi

1) Проверете ја вашата безжична мрежа

Првата и најлесната работа што сакате да ја направите е да потврдите дали вашата Wi-Fi врска работи како што треба. За тоа, едноставно поврзете друг уред на истата мрежа и користете го за да пристапите на интернет.

Доколку работи, тогаш проблемот не е до вашата домашна мрежа, туку со Vizio TV. Тоа ќе бара од вас да ја контактирате поддршката за корисници на компанијата и да закажете техничка посета за професионалци да дојдат да проверат што е проблемот со паметниот телевизор.

Во случај да се обидете да поврзете друг уред на вашата домашна Wi-Fi мрежа и едноставно не се случува, или дури и ако се поврзе, но не може да пристапи на интернет, тогаш проблемот најверојатно лежи во интернет конекцијата.

Доколку е така, можете да се обидете со едноставно ресетирање на рутерот , бидејќи ова ги решава повеќето помали проблеми со кои се соочуваат рутерот во денешно време. Ако тоа не е доволно, контактирајте со поддршката за корисници на операторот и добијте професионална помош.

Но, ако сакате да ги преземете работите во свои раце, има уште неколку работи што можете да ги испробате пред да повикате помош .

2) Прилагодете ги поставките за DHCP

DHCP, или протоколот за конфигурација на динамички домаќин, е процедурата што ја зајакнува врската помеѓу уредите и рутерот што го испраќаИнтернет сигнализира до куќата.

Обично, DHCP се исклучува бидејќи повеќето корисници избираат број на уреди поврзани на истата мрежа, наместо ексклузивноста што ја овозможува оваа функција.

До вклучете го DHCP на вашиот паметен телевизор Vizio, земете го далечинскиот управувач и кликнете на копчето од менито, а потоа скролувајте низ опциите додека не ја пронајдете картичката мрежа.

Кликнете на неа и одете на списокот со поставки, каде што ќе можете да ја лоцирате опцијата за рачно поставување. Како што ќе кликнете на него, треба да се појави нов екран полн со поставки, па побарајте ја опцијата DHCP и вклучете ја.

На крај, дали опцијата DHCP е веќе вклучена , едноставно исклучете го, оставете го околу триесет секунди и повторно вклучете го. Тоа може да предизвика повторно да се изврши врската помеѓу рутерот и паметниот телевизор Vizio.

3) Обидете се да ги рестартирате компонентите

Исто така види: 9 начини да го поправите кодот за грешка на STARZ 401

Иако во голема мера е потценета, процедурата за рестартирање е всушност доста ефикасна против мали проблеми. Процесот му овозможува на системот да се ослободи од непосакуваните и непотребните привремени датотеки со чистење на кешот, како и со решавање проблеми на неговата изведба.

Тоа значи лоцирање и поправка на тековните проблеми, како и исклучување на апликациите во заднина што не работат ништо освен за трошење RAM меморија.

Во случај на проблемот, овој напис се обидува да ви помогне да го поправите, имено исклучувањето одпроблемот со Wi-Fi со Vizio Smart TV, најдобрата опција што ја имате е рестартирање сите компоненти на синџирот на интернет. Да, тоа ги вклучува паметниот телевизор, рутерот и модемот.

Преземете сè од нова почетна точка и забележи ги подобрените перформанси што опремата многу веројатно ќе ги испорача. Затоа, почнете да ги фаќате каблите за напојување и исклучете ги сите.

Започнете со Vizio Smart TV, потоа рутерот и на крајот, модемот. Дајте им на сите најмалку триесет секунди или минута и поврзете ги каблите за напојување назад.

Додека паметниот телевизор Vizio има побрза процедура за иницирање, дајте му на модемот и на рутерот неколку минути да се вклучат повторно патеката. После тоа, проверете дали врската Wi-Fi ја има потребната стабилност.

4) Променете ги безбедносните поставки

Доколку се обидете со поправките погоре и сè уште имате проблем со исклучувањето на Wi-Fi со вашиот Vizio TV, можеби е време да дојдете до безбедносните поставки на вашата интернет-врска.

Тоа може да звучи малку „надвор од мојата лига“ за некои корисници, но тоа може лесно да се направи. Сепак, доколку не се чувствувате удобно да го извршите овој поправка, контактирајте го одделот за поддршка на корисници на операторот и објаснете го проблемот, а високо обучените професионалци со задоволство ќе ви помогнат.

Причината зошто треба да ја измените безбедноста на интернетот поставките се дека режимот WPA-PSK помага во рационализирање на Wi-Fi конекција, што може да ја направи врската со паметниот телевизор Vizio постабилна.

Тоа треба да го реши проблемот со исклучувањето, бидејќи двата уреди ќе имаат посилна интернет конекција меѓу себе. За да ги промените опциите за безбедност на интернет, пристапете до поставките на рутерот и одете на картичката за безбедност за да го промените режимот на шифрирање.

Доколку вашиот рутер го обезбеди операторот, можеби ќе треба да поминете преку неговата услуга за клиенти на извршете ја оваа промена во поставките. Како што ќе треба да ги повикате, одвојте време да го објасните проблемот и побарајте дополнителни поставки што би можеле да ги направите за да ја подобрите врската помеѓу рутерот и паметниот телевизор.

5) Обидете се со жичен интернет Поврзување

Доколку ниту една од горенаведените поправки не работи за вас, последната опција што ја имате во оваа листа на лесни поправки е да се обидете со жична интернет врска помеѓу модемот и Vizio Smart TV.

Тоа се нарекува жична врска бидејќи се воспоставува преку употреба на етернет кабел што ги поврзува двата уреди. Тоа значи дека нема да има посредници, како што е рутер, а интернет сигналот ќе биде рационализиран во Smart TV.

Некои корисници препорачаа тешко ресетирање на Vizio Smart TV, но бидејќи процедурата вклучува бришејќи ги сите поставки и апликации, како и повторно конфигурирање на целиот систем, силно ви препорачуваме да го направите тоа професионалец.

ВоНа крајот, доколку ниту една од овие пет лесни поправки не го реши проблемот со исклучувањето на Wi-Fi со вашиот паметен телевизор Vizio, јавете се во поддршката за корисници и прашајте што друго може да се направи. Нивните професионалци се навикнати да се справуваат со секакви прашања и дефинитивно ќе знаат како да ви подадат рака и да го решат вашиот проблем.
Dennis Alvarez
Dennis Alvarez
Денис Алварез е искусен технолошки писател со повеќе од 10 години искуство во областа. Тој има напишано опширно на различни теми кои се движат од безбедноста на интернет и решенија за пристап до cloud computing, IoT и дигитален маркетинг. Денис има остро око за идентификување на технолошките трендови, анализа на динамиката на пазарот и презентирање остроумен коментар за најновите случувања. Тој е страстен да им помага на луѓето да го разберат сложениот свет на технологијата и да донесат информирани одлуки. Денис има диплома по компјутерски науки на Универзитетот во Торонто и магистерски студии по бизнис администрација на бизнис школата Харвард. Кога не пишува, Денис ужива да патува и да истражува нови култури.