Светлината Roku трепка двапати: 3 начини да се поправи

Светлината Roku трепка двапати: 3 начини да се поправи
Dennis Alvarez

року светлото трепка двапати

Со својот светски познат уред за стриминг , Roku доби многу простор на телевизискиот пазар во изминатите неколку години . Освен телевизорите, по кои електронската компанија со седиште во Калифорнија веќе беше озлогласено позната, нејзиниот најнов гаџет ветува дека ќе го претвори телевизорот во паметен и ќе им обезбеди на клиентите извонредно искуство со стриминг.

Со моќно комбинација на безжична врска и рационализирање преку HDMI кабли, Roku има за цел да испорача висококвалитетна слика преку речиси бесконечна содржина за телевизија.

Сепак, интернет форуми и заедници за прашања и одговори од сите страни Земјината топка преполна со корисници кои се обидуваат да најдат решенија за едноставни проблеми што ги доживуваат со нивните уреди Roku. Забележавме дека тие главно се однесуваат на проблем со светлото на екранот и неговото постојано двојно трепкање.

Иако некои корисници спомнаа сериозно оштетување на опремата, поради многу блиски удари на гром и последователниот апсурдно висок проток на електрична енергија, опремата најверојатно нема да се пржи. Занемарете ја фреквенцијата во кој терминот се користел во онлајн заедниците на корисниците. Проблемот очигледно е многу поедноставен и има некои навистина лесни поправки.

Бидејќи клиентите прилично често го искусуваат црвеното светло кое трепка двојно на нивните екрани Roku, дојдовме до еден парна едноставни поправки кои би требало да им помогнат на корисниците да се ослободат од овој проблем и да ги продолжат моментите со спектакуларен квалитет на пренос со уредите Roku. Значи, без понатамошно одложување, еве ги поправките и како брзо да ги извршите.

Roku Светлината трепка двапати: Што значи тоа?

Како што објавија многумина клиенти , двојното трепкање на црвеното светло на екраните на Roku се појавува како проблем без едноставно објаснување . Ова е причината зошто форумите и заедниците низ целиот интернет се полни со прашања на корисниците во врска со ова очигледно необјасниво прашање. И покрај тоа што е многу веројатно проблемот да се случи кога ќе се појави едноставен проблем со поврзувањето, на прв поглед може да изгледа како нешто многу потешко.

За среќа, компанијата веќе објави изјави во кои информира дека овој навидум тешко проблемот е едноставна грешка во врската помеѓу безжичната врска и уредот Roku. Само ова треба да помогне да се смират нервите на корисниците бидејќи доаѓа со лесни и брзи решенија.

Забележете дека претставува проблем помеѓу два уреди , постојат два фронта за напад со цел ефикасно решете го овој проблем, а тука се:

  1. Исклучете го Roku и поврзете го повторно

Понекогаш може да се појават проблеми со поврзувањето поради голем број пречки и, иако за некои од нив, клиентите можеби ќе мора да контактираат со поддршката за корисници и да имаатпрофесионалците се справуваат со нив преку техничка посета, повеќето од овие проблеми имаат лесни поправки што речиси секој корисник може да ги изврши. Како што е кажано, првата лесна поправка за двојното трепкање на црвеното светло на екраните на Roku може да се реши со едноставно исклучување на уредот Roku, чекање неколку моменти и повторно поврзување.

Оваа поправка се смета за едноставна бидејќи сè што треба да направат корисниците е да ја проверат листата на уреди за стриминг поврзани на телевизорот, да го изберат гаџетот Roku и да кликнат на исклучување. По некое време, едноставното пребарување на уредите за стриминг во близина треба да биде доволно за да се појави гаџетот за стриминг Roku и, со избирање и кликнување на поврзување , ТВ-системот треба автоматски повторно да го поврзе уредот.

Имајте на ум дека оваа постапка вклучува целосно ресетирање помеѓу уредот и телевизорот. Ова значи дека клиентите многу веројатно ќе треба да ја изберат опцијата за заборавање на лозинката пред да се исклучи. Со тоа, повторното поврзување ќе се изврши целосно бидејќи од корисниците ќе биде побарано уште еднаш да ги внесат своите лозинки.

Ова е едноставна процедура која вклучува речиси нула знаење за тоа како функционира електрониката и може да се изведува од удобноста на вашиот софа. Најдобриот дел е што веројатно веќе ќе го реши проблемот со црвеното светло што трепка двапати на секои две секунди на екранот Roku.

  1. Повторете ја безжичната врска

Какоспомнато пред првата поправка, овој проблем се случува со поврзувањето помеѓу два електронски уреди, телевизорот и рутерот за безжичен интернет. Ова значи дека постојат најмалку два начина за проверка и исправување на проблемите.

Исто така види: 23 најчести кодови за грешка на Verizon (значење и потенцијални решенија)

Ако првата поправка не функционирала и црвеното светло сè уште трепка на секои две секунди , постои голема шанса проблемот да е со интернет пакетите што рутерот можеби се обидува да ги испрати на ТВ. Има важни бидејќи на системот му се потребни за да се овозможи стриминг на филмови и емисии на телевизорот.

Многу домови во денешно време, главно без знаење на нивните сопственици, имаат пречки за безжични сигнали, што може да го попречат перформанси на уреди за стриминг. Ова значи дека шансите за прекини на сигналот може да бидат прилично високи.

Затоа, проверете дали рутерот е на добро растојание од телевизорот и да нема метални пречки меѓу нив. После тоа, едноставен обид за ресетирање на рутерот треба да го принуди телевизорот автоматски да се поврзе со безжичната мрежа.

Ова треба да ја освежи врската со уредот за стриминг Roku . Ако постапката е успешна, светлото на екранот треба да престане да трепка бидејќи сигналот целосно ќе се воспостави.

  1. Подобрете ја конфигурацијата на рутерот

Една последна опција за решавање на проблемот со црвеното трепкачко светло на екранот Roku е да се промениконфигурацијата на вашата безжична мрежа. Оваа опција може да помогне во случај ниту една од двете поправки погоре да не работи. Ова исто така значи дека нема ништо лошо со вашите уреди, туку само подобрување на поставките на интернет конекцијата за да се подобри квалитетот и стабилноста на преносот.

Иако овие следни поправки бараат малку повеќе знаење - или барем малку повеќе храброст за оние кои не се користат за ракување со хардвер; тоа може да се направи ако следните чекори се извршат со внимание.

Во случај на корисници кои веќе се навикнати да се занимаваат со понапредна Wi-Fi конфигурација, ова не би требало да биде проблем, но за корисници кои можат сметајте дека е незгодно, секогаш постои опција да контактирате со поддршката за корисници и да имате професионалец кој ќе ги усоврши поставките за безжичната врска.

Доколку сакате да го направите тоа, првото нешто што треба да направите е да потврдите дали фреквенцијата на вашата интернет конекција е компатибилен со количината на сигнал со кој може да се справи вашиот уред. Тоа значи дека некои рутери ќе прифатат фреквенција од 5 Ghz , што многу веројатно ќе обезбеди побрза интернет конекција за уредите од високата класа, но тие, сепак, ќе работат понепречено со поврзување од 2,4 Ghz.

Да е така, префрлањето на пониска фреквенција ќе обезбеди постабилно искуство со преносот. Иако 5 Ghz изгледа подобро, подобро е да имате помал и постојан проток на сигнал од безжичнатауред до телевизорот наместо побрз, но неконзистентен сигнал.

Второ, може да помогне и да го имате вашиот DHCP , протоколот за конфигурација на динамички домаќин кој му помага на вашиот уред автоматски да ги поставува најдобрите конфигурации за вашата врска, не е поставена со динамична IP адреса.

Ова е затоа што автоматското поставување на уредот многу веројатно ќе ја промени адресата на Интернет протоколот и тоа може да предизвика конекцијата да ја изгуби стабилноста. Затоа, проверете дали ја имате оневозможена таа опција во вашите мрежни параметри.

Последниот збор

Исто така види: Дали може да се откаже од таксата за надградба на Verizon?

Запомнете дека, за која било од постапките наведени погоре, тоа секогаш е добра идеја да го рестартирате рутерот за да може да ја изврши потребната реконфигурација и да воспостави силна и стабилна врска со телевизорот и уредот за стриминг Roku. Тоа треба да биде доволно за да се одмори црвеното светло за двојно трепкање и уште повеќе, за да им се овозможи на корисниците максимално да уживаат во своите искуства со стриминг!
Dennis Alvarez
Dennis Alvarez
Денис Алварез е искусен технолошки писател со повеќе од 10 години искуство во областа. Тој има напишано опширно на различни теми кои се движат од безбедноста на интернет и решенија за пристап до cloud computing, IoT и дигитален маркетинг. Денис има остро око за идентификување на технолошките трендови, анализа на динамиката на пазарот и презентирање остроумен коментар за најновите случувања. Тој е страстен да им помага на луѓето да го разберат сложениот свет на технологијата и да донесат информирани одлуки. Денис има диплома по компјутерски науки на Универзитетот во Торонто и магистерски студии по бизнис администрација на бизнис школата Харвард. Кога не пишува, Денис ужива да патува и да истражува нови култури.