Што е Aircard и како да се користи Aircard? (Одговорено)

Што е Aircard и како да се користи Aircard? (Одговорено)
Dennis Alvarez

Што е Aircard и како да се користи Aircard? Кредит: Џош Халет

Ако патувате многу и се наоѓате себеси како губите време барајќи жариште, треба да размислите за користење на авионска карта која ќе ви обезбеди интернет конекција на која било локација што е во близина на мобилен телефонска кула. Ако можете да го користите вашиот мобилен телефон во област каде што патувате, тогаш можете исто така да се поврзете на Интернет за да ги проверувате вашите пораки или да гледате датотеки со авионска картичка.

Што е Aircard?

Авио-картичката вообичаено се нарекува и безжична широкопојасна картичка и тоа е уред што можете да го поврзете со вашиот netbook или лаптоп компјутер за да допрете на Интернет со голема брзина во опсегот на сигналот на мобилниот телефон. Исто така, можно е да се поврзе aircard со десктоп компјутер, па дури и со постари компјутери.

Безжичното поврзување може да ве чини од 45 до 60 долари месечно што се плаќа на давателот на картичката. Главните компании ги вклучуваат Verizon, AT&T и T-Mobile и, ако веќе имате услуга за мобилен телефон со еден од овие провајдери, можете едноставно да ја набавите вашата авионска картичка од истата компанија. Ако ова не е случај, треба да направите некои истражувања за да откриете која компанија обезбедува најдобро 3G поврзување во вашата географска област или област во која патувате.

Како да користите Aircard

Откако ќе ја купите вашата авионска картичка, едноставно инсталирате кој било софтвер штоможе да биде потребно за да го конфигурирате вашиот лаптоп да работи со воздушната картичка. Софтверот е инсталиран од ЦД или кај некои провајдери софтверот е веќе содржан во меморијата на воздушната картичка. Потоа само ја поврзувате воздушната картичка со вашиот компјутер преку вашата USB порта или отворот за картичка во зависност од давателот на воздушната картичка што ја користите.

Откако сè ќе се постави, имате широкопојасен пристап до Интернет се додека сте во опсегот на кула за мобилни телефони. Веќе не треба да губите време обидувајќи се да го пронајдете најблиското жариште и можете дури и да пребарувате на Интернет додека се возите во автомобилот.

Ограничувања за пренос на податоци

Кога барате да купите авионска картичка, имајте на ум дека некои провајдери немаат ограничување за пренос на податоци додека други провајдери ќе го ограничат преносот на податоци според мегабајти. Имате одредена количина на мегабајти што се ставаат на авиокартичката кога ја купувате, а потоа ако ја надминете таа граница, се наплаќа по мегабајт што сте го користеле за пренос на податоци.

GPS Aircards

Некои провајдери како што е Verizon нудат авионски картички со GPS услуги кои функционираат добро се додека вашиот мобилен уред има можност за услуга GPS. Овој тип на авионска картичка може да обезбеди широкопојасен интернет пристап додека истовремено нуди GPS услуги. Едноставно го конфигурирате GPS-от во софтверот Verizon Access Manager што е вклучен во авионската картичка, потоа кликнете на „Start“ воконтролен панел за GPS на вашиот мобилен уред за активирање на вашата авионска картичка.

Исто така види: Преглед на Интернет со оптички влакна NorthState (дали треба да го направите тоа?)

Создавање мрежа со вашата Aircard

Ако патувате со повеќе корисници на компјутер, можете да ја користите вашата авионска картичка да креирате мрежа за споделување датотеки и папки. Конфигурацијата е лесна за поставување и ви овозможува да комуницирате со сите други компјутери што се на мрежата. Ја поставувате мрежата со поврзување на вашата воздушна картичка со соодветната порта или слот на вашиот компјутер и потоа кликнете на „Start“ на главната лента со алатки на вашиот десктоп.

Изберете „Control Panel“ од менито и потоа двојно -Кликнете на иконата „Мрежа“ и изберете „Постави мрежа“. Во новиот прозорец кликнете на „Безжична“ и потоа овозможете ја функцијата што ви овозможува да споделувате датотеки. Во „Работна група“ внесете „AIRCARD“, затворете го прозорецот, а потоа рестартирајте го компјутерот за да дозволите промените да стапат на сила.

Подобрување на сигналот на воздушната картичка за време на патувањето

Ако патувате многу, веројатно ќе патувате во области каде што сигналот за вашата авионска картичка е слаб во зависност од тоа колку сте оддалечени од најблиската кула за мобилни телефони. Во овој случај, можете да носите засилувач на сигнал со себе кој е специјално дизајниран за авионски картички. Засилувачот на сигналот може да биде прилично скап, но ако сте многу на пат, веројатно ќе откриете дека вреди да се купи.

Исто така види: Google Fiber Network Box Трепка сина светлина: 3 поправки

Користење на авионска карта за патување во странство

Повеќето даватели на авиокартички ќе ви обезбедатнеколку гигабајти пренос на податоци за одредена месечна претплата, но ако патувате надвор од САД, тогаш се применуваат такси за роаминг кои можат да бидат и до 20 долари за секој мегабајт пренос на податоци што го користите. Ако често патувате во странство, ова може да стане прилично скапо.

Добрата вест е што можете да користите провајдер кој нуди SIM (Subscriber Identity Module) картичка за да се поврзете на мрежата. Кога патувате во странство, можете да купите припејд SIM картичка за да ја користите додека патувате во други земји. Меѓународните цени имаат тенденција да бидат поблиску до вашата месечна претплата кога ја користите вашата услуга во Соединетите Држави.
Dennis Alvarez
Dennis Alvarez
Денис Алварез е искусен технолошки писател со повеќе од 10 години искуство во областа. Тој има напишано опширно на различни теми кои се движат од безбедноста на интернет и решенија за пристап до cloud computing, IoT и дигитален маркетинг. Денис има остро око за идентификување на технолошките трендови, анализа на динамиката на пазарот и презентирање остроумен коментар за најновите случувања. Тој е страстен да им помага на луѓето да го разберат сложениот свет на технологијата и да донесат информирани одлуки. Денис има диплома по компјутерски науки на Универзитетот во Торонто и магистерски студии по бизнис администрација на бизнис школата Харвард. Кога не пишува, Денис ужива да патува и да истражува нови култури.