Wat is DSL-poort (uitgelegd)?

Wat is DSL-poort (uitgelegd)?
Dennis Alvarez

Inhoudsopgave

dsl-poort

Naarmate de DSL-technologie steeds populairder wordt, zijn de gebruikers op zoek gegaan naar meer informatie over deze internetcomponent. Ook al is er veel informatie te vinden op het internet, niet iedereen begrijpt deze technologie echt.

De meeste mensen houden het op het niveau van "het is een soort datatransmissie", maar anderen zoeken een diepere kennis van de functie en de toepassingen ervan.

Oppervlakkig gezien, aangezien we later de bijzonderheden van de DSL-technologie zullen behandelen, is het de component die verantwoordelijk is voor het verbinden van een vaste telefoonlijn met een internet-breedbanddienst.

Maar dat is niet duidelijk genoeg voor veel gebruikers, die dit concept onmiddellijk in verband brengen met de WAN-technologie. Om die verwarring voor u weg te nemen, hebben wij een gedetailleerde reeks informatie opgesteld over het verschil tussen de technologieën en hun toepassingen.

Dus als u zich afvraagt wat het verschil is tussen DSL- en WAN-poorten, volg ons dan terwijl wij u door de verschillen leiden en u een volledig begrip van elke technologie bijbrengen.

Zijn WAN-poorten en DSL-poorten hetzelfde?

Om te beginnen is het antwoord op die vraag nee, ze zijn niet hetzelfde. Zo verbindt DSL vaste lijnen en breedbanddiensten, en is WAN verantwoordelijk voor het verbinden van modems met routers.

Daarom verschillen de twee technologieën zelfs wat hun belangrijkste functie betreft, aangezien zij tot verschillende onderdelen van een internetverbinding behoren.

Er is echter een groot verschil dat hen onderscheidt. De WAN-poort wordt afzonderlijk gecreëerd voor de verbinding tussen de afzonderlijke modem en het Ethernet-snoer, terwijl de DSL-poort een plek waar de telefoonlijnen in contact komen met de modem .

Het verschil wordt nog duidelijker wanneer we de verscheidenheid aan modem- en routersoorten op de markt van vandaag bereiken. Sommige routers hebben bijvoorbeeld een ingebouwde modem, terwijl vele andere dat niet hebben. Dat betekent dat ze verschillende functies vervullen en dus verschillende soorten verbindingen nodig hebben.

En wat zijn precies de functies van modems en routers?

Zoals gezegd, hebben deze twee apparaten afzonderlijke functies en, ook al zijn ze allebei gewoonlijk aanwezig in internetverbindingsopstellingen, ze hebben elkaar niet noodzakelijkerwijs nodig.

Dat wil zeggen, u kunt een internetverbinding hebben met alleen een modem of met alleen een router. Laten we dus dieper ingaan op wat elk van de apparaten doet voor uw internetverbinding.

De modem is verantwoordelijk voor de verbinding met een bepaald soort breedband, die kan worden uitgevoerd via een Ethernet-kabel of een vaste telefoonlijn. Routers daarentegen zijn verantwoordelijk voor het verbinden van twee of meer netwerken of subnetwerken Dit kan via een WAN-kabel of zelfs draadloos.

In een notendop: modems brengen het internet in huis vanaf het apparaat dat het signaal van buitenaf levert, en routers verspreiden het signaal door het hele huis.

Bij routers met een ingebouwd modem is de vaste telefoonlijn er rechtstreeks op aangesloten, aangezien er zich binnenin een modem bevindt dat zijn deel van de verbinding uitvoert.

Routers die geen ingebouwde modem hebben, hebben daarentegen een tweede apparaat nodig om het signaal naar het apparaat te sturen zodat het vervolgens door het dekkingsgebied kan worden verspreid.

De verbinding tussen de router en het tweede apparaat, dat in bijna alle gevallen een modem is, kan worden uitgevoerd via een WAN-kabelpoortlogica.

Wat betreft het technische aspect van het verschil tussen de twee logica's, de DSL-poort, is de door die poort geboden verbinding gereserveerd voor een Point-To-Point Protocol over ATM, dat ook PPPoA WAN wordt genoemd.

De poort waarmee de DSL-kabel en de vaste telefoonlijn worden verbonden is een RJ11 type WAN-poorten daarentegen zijn van het type RJ45 en werken met een op PPPoA gebaseerd protocol.

De kabel die voor dat soort verbindingen wordt gebruikt is de Ethernet-kabel, die de acht draden in één connector verenigt.

En hoe verschillen de twee technologieën in functie?

Na de verschillen tussen de twee soorten kabels of poorten en de verschillende rollen die modems en routers spelen bij het opzetten van een internetverbinding, laten we eens kijken hoe DSL en WAN werken.

Wat is DSL Port Do?

De DSL is de component die verantwoordelijk is voor de overdracht van gegevens tussen de vaste telefoonlijn en de aanbieder van breedbandinternet. Dat betekent dat de modem die het signaal van de vaste telefoonlijn ontvangt verbonden met de server van een ISP, of Internet Service Provider .

Zodra het signaal het apparaat bereikt, decodeert het het in een soort internetsignaal en stuurt het naar de router of, indien de gebruiker een Ethernet-aansluiting heeft, wordt het signaal rechtstreeks naar het aangesloten apparaat gestuurd.

Om het nog beschrijvender te maken, ziehier hoe de gegevensoverdracht tussen links in een internetverbinding werkt:

 • Wanneer u webpagina's opent of een opdracht geeft die een antwoord van de andere kant van de verbinding vereist, voert uw kant een zogenaamd verzoek uit. Dit betekent dat uw machine vraagt om een reeks gegevens die de andere kant van de verbinding heeft.
 • Zodra het verzoek is gedefinieerd, gaat het via de DSL-kabel naar de modem.
 • De modem decodeert dat verzoek, dat op dit moment een internetsignaalpuls is, in een soort telefoonsignaal en stuurt het terug naar de vaste lijn.
 • Vervolgens wordt het gedecodeerde signaal via de telefoonlijnen doorgestuurd naar het dichtstbijzijnde DSL Central Office. Op dat punt treedt het verschil op tussen wonen in een stedelijk centrum en wonen in afgelegen gebieden. In steden zijn er normaal gesproken een groot aantal DSL Central Offices, terwijl in meer afgelegen gebieden het signaal lange afstanden moet afleggen en onderweg verloren kan gaan.
 • Zodra het gedecodeerde signaal de ISP-server bereikt, wordt het gelezen en wordt het antwoord op het verzoek via de telefoonlijn teruggestuurd naar uw DSL-modem.
 • Tenslotte decodeert de modem het telefoonsignaal in een internetsignaal en zendt het antwoord door naar uw machine.

Zoals u kunt zien, houdt de WAN-verbinding zich met geen van deze taken bezig, omdat het de component is die de door de modem verzonden informatie opneemt en door het dekkingsgebied verspreidt.

Het gebeurt allemaal in het DSL-gedeelte, want dat is de verbinding tussen uw internet setup en de ISP servers die reageren op de verzoeken van uw machine. Nu het belang van een DSL-verbinding is aangetoond, gaan we kijken hoe u er een kunt opzetten.

Een DSL-modem aansluiten op uw computer:

DSL-verbindingen worden gerealiseerd via modems of routers met een ingebouwde modem. Deze apparaten worden met behulp van een netwerkkabel en een telefoonkabel met de computer verbonden.

Als u alle onderdelen die u nodig hebt voor de klus al in huis hebt, volgt u gewoon de onderstaande stappen om uw DSL-verbinding tot stand te brengen en klaar te maken:

 • Pak uw DSL-modem en sluit een van de uiteinden van de netwerkkabel aan
 • Dan, sluit het andere uiteinde aan op de netwerkadapter die op uw computer is geïnstalleerd via de RJ45-poort
 • Pak nu het telefoonsnoer en sluit het ene uiteinde aan op de DSL-poort van je modem en het andere op de telefoonaansluiting aan de muur.
 • Laat tenslotte het systeem de protocollen doorlopen en de verbinding tot stand brengen
 • Als dat allemaal geregeld is, wordt uw DSL-verbinding opgezet

Hoewel de taak "een DSL-verbinding tot stand brengen" klinkt alsof het veel technische kennis vereist, is dat niet het geval. Het is vrij eenvoudig en iedereen kan het doen als ze weten hoe het moet. Dus, pak de onderdelen en krijg je DSL verbinding werkend.

Het laatste woord

Tot slot, mocht u andere relevante verschillen tussen DLS en WAN-aspecten tegenkomen, laat het ons dan zeker weten. Help uw medelezers met dat extra beetje informatie dat hen in de toekomst wat kopzorgen kan besparen.

En elk stukje feedback helpt ons om een sterkere gemeenschap op te bouwen. Dus wees niet verlegen en laat een reactie achter waarin je vertelt wat je hebt ontdekt!
Dennis Alvarez
Dennis Alvarez
Dennis Alvarez is een doorgewinterde technologieschrijver met meer dan 10 jaar ervaring in het veld. Hij heeft uitgebreid geschreven over verschillende onderwerpen, variërend van internetbeveiliging en toegangsoplossingen tot cloud computing, IoT en digitale marketing. Dennis heeft een scherp oog voor het identificeren van technologische trends, het analyseren van de marktdynamiek en het presenteren van inzichtelijk commentaar op de laatste ontwikkelingen. Hij is gepassioneerd om mensen te helpen de complexe wereld van technologie te begrijpen en weloverwogen beslissingen te nemen. Dennis heeft een bachelor in Computer Science van de Universiteit van Toronto en een Master in Business Administration van de Harvard Business School. Als hij niet aan het schrijven is, houdt Dennis van reizen en het ontdekken van nieuwe culturen.