Што е DSL порта? (објаснето)

Што е DSL порта? (објаснето)
Dennis Alvarez

dsl порта

Како што DSL технологијата станува сè попопуларна, корисниците почнаа да бараат повеќе информации за оваа интернет компонента. И покрај тоа што има многу информации кои се движат наоколу на интернет, не секој стигнува до точка навистина да ја разбере оваа технологија.

Повеќето луѓе застануваат на нивото „тоа е вид на пренос на податоци“, но други побарајте подлабоко познавање на неговата функција и апликации.

Површно, бидејќи подоцна ќе се занимаваме со деталите на DSL технологијата, таа е компонентата која е одговорна за поврзување на фиксната телефонска линија со интернет широкопојасна услуга.

Но, тоа не е доволна јасност за многу корисници, кои веднаш го поврзуваат овој концепт со WAN технологијата. За да ви ја отстраниме таа конфузија, дојдовме до детален сет на информации во врска со разликата помеѓу технологиите, како и кои се нивните апликации.

Значи, ако се прашувате која е разликата помеѓу DSL и WAN портите, издржете се додека ве водиме низ разликите и ве доведуваме до целосно разбирање на секоја технологија.

Дали WAN портите и DSL портите се исто?

За почеток, одговорот на тоа прашање е не, тие не се иста работа. Прво, DSL поврзува фиксни и широкопојасни услуги, а WAN е одговорен за поврзување на модеми сорутери.

Затоа, дури и според нивната главна функција двете технологии се разликуваат, бидејќи припаѓаат на посебни делови од поставувањето на интернет конекција.

Сепак, постои огромна разлика што ги разликува. WAN-портата е посебно креирана за поврзување помеѓу посебниот модем и етернет кабелот, додека DSL-портата е место каде телефонските линии стапуваат во контакт со модемот .

Разликата станува уште појасна кога ги достигнуваме различните спецификации на модеми и рутери на пазарот денес. На пример, некои рутери имаат вграден модем, додека многу други немаат. Тоа значи дека тие извршуваат различни функции и затоа бараат различни типови на врски.

И кои се точно функциите на модемите и рутерите?

Како што беше споменато претходно, овие два уреди имаат посебни функции и, дури и ако обата обично се присутни во поставките за интернет конекција, не мора да им требаат еден на друг.

Исто така види: Како да го откажете Windstream интернетот? (4 начини)

Тоа значи, може да имате интернет поврзување само со модем или само со рутер. Значи, дозволете ни да копаме подлабоко во она што секој од уредите го прави за вашата интернет конекција.

Модемот е одговорен за обезбедување конекција со специфичен вид широкопојасен интернет, кој може да се изврши преку етернет кабел или телефон фиксен. Рутерите, од друга страна, се одговорни за поврзување на две или повеќе мрежи или подмрежи , што можеда се направи преку WAN-кабел или дури и безжично.

Накратко, модемите го внесуваат интернетот во куќата од кој било уред што го обезбедува сигналот однадвор, а рутерите го дистрибуираат сигналот низ куќата.

Кога станува збор за рутери со вграден модем, фиксната телефонска линија е директно поврзана со неа, бидејќи внатре има модем кој го извршува својот дел од врската.

Таа врска е направена преку логика DSL кабел-порта. На рутерите кои немаат вграден модем, напротив, им треба втор уред за да го испрати сигналот во уредот за да може потоа да го дистрибуира низ областа на покриеност.

Поврзувањето помеѓу рутерот и вториот уред, кој во скоро сите случаи е модем, може да се изведе преку логика на WAN кабел-порта.

Навлегувајќи во техничкиот аспект на разликата помеѓу двете логики, портата DSL, обезбедената врска од таа порта е резервирана за протокол од точка-до-точка преку банкомат, кој исто така се нарекува PPPoA WAN.

Портот што се користи за поврзување на DSL кабелот и фиксната телефонска линија е од типот RJ11 , што обично е поврзано со микро-филтер. WAN портите, од друга страна, се од типот RJ45 и работат со протокол базиран на PPPoA.

Кабелот што се користи за тој вид на поврзување е етернет, кој ги комбинира осумте жици во еден конектор.

И како функционираат двете технологииДали се разликуваат во функцијата?

Откако ќе ги расчистиме разликите помеѓу двата типа на кабли или порти и различните улоги кои ги играат модемите и рутерите во поставувањето на интернет конекцијата, ајде да дојдеме до начинот на кој функционираат DSL и WAN .

Што прави DSL портата?

DSL е компонентата одговорна за пренос на податоци помеѓу телефонскиот фиксен и давателот на услуги за широкопојасен интернет. Тоа значи дека модемот што го прима сигналот од фиксната телефонска линија е поврзан со серверот на интернет провајдерот или Интернет-провајдерот .

Штом сигналот ќе стигне до уредот, тој го декодира во тип на интернет сигнал и го насочува кон рутерот или, ако корисникот има етернет конекција, сигналот директно се пренесува во поврзаниот уред.

Исто така види: 5 начини да ја поправите преголемата големина на екранот на мрежата за садови

За да биде уште повеќе описно, еве како функционираат податоците што се пренесуваат помеѓу врските во интернет конекција:

 • Кога пристапувате до некоја веб-страница или правите каква било команда што бара одговор од другиот крај на врската, вашата страна работи што се нарекува барање. Ова значи дека вашиот уред бара збир на податоци што ги има другиот крај на врската.
 • Откако ќе се дефинира барањето, тоа оди во модемот преку DSL кабелот.
 • Модемот го декодира тоа барање, кое во овој момент е пулс на интернет сигнал, во сигнал од типот телефон и го испраќа назад дофиксната.
 • Потоа, декодираниот сигнал се пренесува преку телефонските линии до најблиската Централна канцеларија на DSL. Токму во тој момент се појавува разликата помеѓу живеењето во урбан центар или во оддалечените области. Во градовите, вообичаено има огромен број централни канцеларии на DSL, додека во пооддалечените области сигналот мора да патува на долги растојанија и може се изгуби на пат.
 • Штом декодираниот сигнал ќе стигне до серверот на интернет провајдерот, тој се чита и одговорот на барањето се испраќа назад преку телефонската линија до вашиот DSL модем.
 • На крај, модемот го декодира телефонскиот сигнал во интернет и го пренесува одговорот во вашата машина.

Како што можете да видите, врската WAN не се занимава со ниту една од овие задачи, бидејќи таа е одговорна компонента за преземање на информациите испратени од модемот и нивно дистрибуирање низ областа на покриеност.

Сето тоа е направено во делот DSL, бидејќи тоа е врската помеѓу вашето поставување на интернет и серверите на интернет провајдерите , кои одговараат на барањата што ги прави вашата машина. Значи, сега кога е воспоставена важноста да се има DSL конекција, ајде да погледнеме како можете да поставите една од нив.

Како да поврзете DSL модем со вашиот компјутер:

DSL поврзувањата се вршат преку модеми или рутери со вграден модем. Тие уреди се поврзани со компјутерот со помош на мрежен кабел и аТелефонски кабел.

Доколку веќе ги имате сите компоненти што ви се потребни за работата, едноставно следете ги чекорите подолу и воспоставете ја вашата DSL врска и подготвена за работа:

 • Зграпчете го вашиот DSL модем и поврзете еден од краевите на мрежниот кабел
 • Потоа, приклучете го другиот крај на мрежниот адаптер кој е инсталиран на вашиот компјутер преку портата RJ45
 • Сега , фатете го телефонскиот кабел и приклучете го едниот крај на DSL-портата на вашиот модем, а другиот на приклучокот за телефон на ѕидот
 • На крајот, оставете го системот да помине низ протоколите и воспоставете ја врската
 • Штом сето тоа ќе биде покриено, вашата DSL-врска ќе се постави

Иако задачата „изврши DSL-врска“ може да звучи како да бара многу технолошка експертиза, таа всушност не е така. Како што можете да видите , тоа е прилично едноставно и секој може да го направи кога знае како . Значи, земете ги компонентите и профункционирајте ја вашата DSL врска.

Последниот збор

На крај, доколку дојдете за други релевантни разлики помеѓу аспектите на DLS и WAN, погрижете се да не известите. Помогнете им на вашите колеги читатели со дополнителните информации што може да им заштедат од главоболки.

Исто така, секое парче повратна информација ни помага да изградиме посилна заедница. Затоа, не бидете срамежливи и оставете ни коментар да кажете сè за она што сте го дознале!




Dennis Alvarez
Dennis Alvarez
Денис Алварез е искусен технолошки писател со повеќе од 10 години искуство во областа. Тој има напишано опширно на различни теми кои се движат од безбедноста на интернет и решенија за пристап до cloud computing, IoT и дигитален маркетинг. Денис има остро око за идентификување на технолошките трендови, анализа на динамиката на пазарот и презентирање остроумен коментар за најновите случувања. Тој е страстен да им помага на луѓето да го разберат сложениот свет на технологијата и да донесат информирани одлуки. Денис има диплома по компјутерски науки на Универзитетот во Торонто и магистерски студии по бизнис администрација на бизнис школата Харвард. Кога не пишува, Денис ужива да патува и да истражува нови култури.