Дали премостувачките врски ја зголемуваат брзината?

Дали премостувачките врски ја зголемуваат брзината?
Dennis Alvarez

Дали премостувањето на врските ја зголемува брзината

Корисниците на Интернет секогаш бараат начини некако да ја забрзаат својата интернет конекција без да мора да се одлучат за пакети со поголема брзина кои се поскапи.

Мрежното премостување е често нешто што корисниците го грешат како алатка за забрзување на нивната интернет конекција. Зошто велам ГРЕШКА? Ќе ви кажам зошто.

Бидејќи премостувањето на две интернет конекции, во никој случај не ја зголемува брзината. Во оваа статија, ќе разгледаме неколку логични објаснувања зошто мрежата премостувањето не е решение за забавување на брзината на интернетот.

Многу корисници не прашаа дали можат да премостат две или повеќе интернет конекции за да добијат поголема брзина. Па, директното премостување нема да го обезбеди посакуваниот исход.

Исто така види: Windstream модем T3200 Портокалова светлина: 3 начини да се поправи

Ќе бидат потребни некои големи промени во процесот за да се постигне тоа. Продолжете да читате за да дознаете повеќе за нив.

Што е мрежно премостување?

Исто така види: За жал, T-Mobile престана: 6 начини да се поправи

Мрежниот мост треба да биде компјутерски мрежен уред кој создава единствен агрегирана мрежа од разни други комуникациски мрежни сегменти.

Овој процес со кој компјутерот се премостува со друг мрежен сегмент е познат како мрежно премостување. Запомнете дека премостувањето е многу различно од насочувањето.

Дали премостувањето врски ја зголемува брзината?

Не навистина. Еве зошто:

Премостувањето користи два различни излези од две далечнистримови.

На пример, ако играте тешки игри со врска со серверот (да претпоставиме дека серверот А) преку конекција со рутер (да претпоставиме рутер А), тогаш не би да можете да ја зголемите брзината на интернет додека користите рутер Б на серверот А.

Вашиот главен сервер нема да може да разбере што се обидувате да постигнете како главен интернет врската би можела да работи преку рутерот А, серверот А и нивните IP адреси.

Горенаведениот практичен пример покажува зошто ниту една директна врска/премостување никогаш нема да ја забрза вашата врска.

Сепак, постојат неколку начини на кои можете да ја зголемите брзината на Интернет: повеќекратни и независни врски . На пример, како peer-to-peer конекција што не го користи главниот сервер е еден од начините да се зголеми брзината на интернет.

Дали има некои придобивки од користењето мрежно премостување?

Само затоа што мрежното премостување нема никаква корист за забрзување на вашата врска, тоа не значи дека функцијата е целосно бескорисна. Всушност, не постои ниту една компјутерска карактеристика што нема никаква цел.

Мрежните мостови ги обезбедуваат следните предности:

  • Мрежни мостови проширете ја вашата постоечка интернет мрежа како повторувач
  • Високите нивоа на сообраќај може значително да се намалат со соодветна употреба на мрежни мостови кои ги поделуваат мрежните комуникациски медиуми
  • Мрежамостовите даваат простор за дополнителен пропусен опсег на секој јазол на мрежата
  • Судирите масовно се намалуваат со воведувањето на мрежни мостови.
  • На инфраструктурата на врската е олеснета со мрежно премостување

Заклучок:

Сосема е невозможно премостувањето да го зголеми вашиот интернет брзини на конекција како нуспроизвод од тоа што се користи за неговата вистинска намена ако, на пример, користите многу LAN/WAN конекции истовремено.

Така, зголемувањето на брзините не е примарна функција на мрежно премостување.
Dennis Alvarez
Dennis Alvarez
Денис Алварез е искусен технолошки писател со повеќе од 10 години искуство во областа. Тој има напишано опширно на различни теми кои се движат од безбедноста на интернет и решенија за пристап до cloud computing, IoT и дигитален маркетинг. Денис има остро око за идентификување на технолошките трендови, анализа на динамиката на пазарот и презентирање остроумен коментар за најновите случувања. Тој е страстен да им помага на луѓето да го разберат сложениот свет на технологијата и да донесат информирани одлуки. Денис има диплома по компјутерски науки на Универзитетот во Торонто и магистерски студии по бизнис администрација на бизнис школата Харвард. Кога не пишува, Денис ужива да патува и да истражува нови култури.