4 начини за решавање на исклучениот рутер сега нема проблем со Интернет

4 начини за решавање на исклучениот рутер сега нема проблем со Интернет
Dennis Alvarez

Исклучен рутер сега нема интернет

Да имате тим за поддршка на вашата услуга за да ви помогне секогаш кога ќе наидете на какви било проблеми со мрежата е придобивка од користењето на квалитетна безжична интернет конекција. Сепак, она што некои луѓе го сакаат е да ги засукаат ракавите и да се занимаваат со нив. Дали сте некој кој претпочита да ги поправа работите сами? Ако одговорот е да, тогаш прво треба да знаете за работите во кои влегувате. Некои од најчестите прашања и грижи се појавуваат при исклучување на рутерот. Луѓето најчесто се жалат дека имаат исклучен рутер, сега нема достапна интернет-врска.

Ајде да ги разгледаме деталите за причините за овој проблем и начините како да ги решиме.

Разберете го вашиот уред

Многу е важно да научите за уредот ако сакате да ракувате со него рачно. Повеќето рутери имаат серија на икони прикажани. Секоја од овие светла мали светла пренесува различна порака во исто време и го кажува статусот на уредот со трепкање.

Иако овие трепкачи може да варираат од бренд до бренд, но генерално повеќето производители го прават едноставно и нивните уреди вклучуваат основни три индикатори што го покажуваат примарниот статус.

Исто така види: 3 начини да го поправите црвеното светло на рутерот Sagemcom
 • Индикатор за глобус: Ова покажува силно трепкање кога вашиот модем е цврсто поврзан на Интернет.
 • Wi -Индикатор за Fi: Покажува цврсто трепкање кога е безбедно поврзување со Wi-Fiсе емитува без никаков проблем.
 • Индикатор за етернет: Овој индикатор покажува силно трепкање кога етернет каблите се безбедно поврзани во правилна работна состојба.

Кога вашиот Интернет-врската работи правилно, иконите покажуваат цврсто трепкање на зелено или сино светло. Ова значи дека вашиот Wi-Fi рутер или модем е безбедно приклучен и функционира. Но, секогаш кога интернет-врската е компромитирана, можете да очекувате иконите што трепкаат да прикажат црвена или портокалова боја.

 • Портокалова /Килибарна светлина: Ова може да укаже на проблем во врската . Тоа може да биде ограничено поврзување или заграден статус на интернет.
 • Црвена или неосветлена икона: Ова едноставно значи дека сигналот на уредот нема моментална интернет-врска.

Како брзо да се поправи домашната Wi-Fi?

Ако се наоѓате во комплицирана ситуација кога вашата интернет конекција ненадејно се губи без некоја позната причина, можете да се обидете да го рестартирате рутерот уредот пред да пробате нешто друго. За ова треба:

 1. Прво да ги исклучите сите ваши уреди и да го исклучите рутерот.
 2. Оставете пауза околу 5-10 минути пред повторно да го вклучите уредот.
 3. Почекајте уште 5 минути и оставете го уредот да се излади.
 4. Сега приклучете го уредот и обидете се повторно со поврзувањата.

Во повеќето случаи, обично се рестартира го поправа проблемот. На овој начин можете да се вратите на интернет без никакви дополнителни компликации.Но, ако рестартирањето не успее, треба да ги испробате следните процеси.

Решавање проблеми со исклучен рутер сега нема проблем со интернетот

Дали имате поставено уред? Како поставување на модем или рутер? Сè уште мора да ги имате тие Упатства за употреба или прирачници повлечени некаде во вашиот дом.

Побарајте го прирачникот што доаѓа заедно со вашиот уред во времето кога сте го купиле. Прирачниците и водичите можат да дадат одреден увид за тоа што е проблемот или секогаш можете да ги поминете овие чекори.

 1. Ресетирање на рутерот:

Ако го правите тоа сами, прво мора да знаете како да го ресетирате вашиот безжичен рутер? Ова може да изгледа едноставно, но многу мали грешки ги прават најголемите технички проблеми.

Ако имате проблеми со вашиот интернет, тогаш една од најлесните опции за решавање на различни технички проблеми е рестартирање на уредот. Без разлика дали се работи за вашиот рутер или вашиот модем, рестартирањето и рестартирањето може да ги решат повеќето проблеми.

Додека го ресетирате вашиот домашен рутер, првото нешто што треба да размислите е како му пристапувате на уредот. Тоа е чувствителна работа кога се работи за технички уреди. Ако се плашите дека може да го компромитирате уредот, тогаш треба да размислите да го повикате давателот на услугата и да му дозволите да ги провери работите.

 1. Потврдете го колото за поврзување:

Едно нешто што можете да направите е да го потврдите колото за поврзување и да бидете сигурни дека патеката екомплетирани со сите приклучоци на нивните соодветни места. Патеката за поврзување работи на овој начин.

 • Кабел за провајдер на интернет услуги во етернет-портата на модемот.
 • Етернет-кабелот е поврзан со WAN-портата на вашиот рутер.
 • Друг етернет кабел од LAN-портата на вашиот рутер е прикачен на вашиот компјутер.

Исто така, можете да ги замените каблите со некои други работни кабли и да ги поврзете директно со модемот или рутерот.

 1. Повторно проверете ги врските:

Исто така, многу е важно да се погрижите повторно да ги проверите сите врски пред да повикате некого. Можноста е дека можеби сте го олабавиле кабелот или случајно сте исклучиле некои од врските. Проверете ги сите телефонски и коакциски кабли дали има лабави краеви или отворени терминали.

Дури и откако ќе ги проверите каблите, можете да ги исклучите и внимателно повторно да ги поврзете. Приклучоците со коакциски кабел може да бидат малку незгодни на нов уред. Исто така, не заборавајте да ги проверите врските на ѕидниот штекер, како и поврзувањата на разделувачите.

 1. Контактирајте го вашиот интернет провајдер:

Ја повикувате вашата интернет услуга добавувачот е најбезбедната и најсигурната опција, но тоа е процес кој одзема многу време бидејќи може да им треба одреден момент за да одговорат на вашите барања.

Затоа, кога ќе се јавите на интернет провајдерот, треба да бидете подготвени за потребното време за поминете низ комбинација од рестартирање и исклучување. Уредите можатодвојте малку време повторно да се поврзете на безжичната мрежа и да воспоставите соодветна интернет средина.

Исто така види: 11 начини за поправка на случајно исклучување на спектарот на Интернет

Заклучок

Ако сте во средина на слична ситуација кога имате исклучен рутер, сега нема пристапна интернет услуга, обично можете да најдете решение во прирачниците на уредот.

Ако сте го изгубиле, можете лесно да најдете дигитална копија од упатството за корисникот онлајн на веб-локацијата на брендот на вашиот рутер со едноставно внесување на бројот на моделот на вашиот уред во Google. Исто така, можете да го контактирате вашиот давател на интернет услуги доколку е потребно.
Dennis Alvarez
Dennis Alvarez
Денис Алварез е искусен технолошки писател со повеќе од 10 години искуство во областа. Тој има напишано опширно на различни теми кои се движат од безбедноста на интернет и решенија за пристап до cloud computing, IoT и дигитален маркетинг. Денис има остро око за идентификување на технолошките трендови, анализа на динамиката на пазарот и презентирање остроумен коментар за најновите случувања. Тој е страстен да им помага на луѓето да го разберат сложениот свет на технологијата и да донесат информирани одлуки. Денис има диплома по компјутерски науки на Универзитетот во Торонто и магистерски студии по бизнис администрација на бизнис школата Харвард. Кога не пишува, Денис ужива да патува и да истражува нови култури.