Fire TV vs Smart TV: wat is het verschil?

Fire TV vs Smart TV: wat is het verschil?
Dennis Alvarez

fire tv vs smart tv

Niemand kan ontkennen dat televisietoestellen door de jaren heen zijn geëvolueerd, vooral omdat bijna iedereen in de wereld er nu ten minste één bezit. Via de 1,6 miljard televisietoestellen die over de hele wereld zijn verspreid, lachen en huilen toeschouwers in meer dan 1,42 miljard huishoudens met allerlei shows.

Alleen al in de VS zijn er meer dan 275 miljoen televisietoestellen, waarbij 99% van de huishoudens op het nationale grondgebied er ten minste één bezit en de overige 66% ten minste drie.

Aangezien deze twee derde van de woningen in de Verenigde Staten ten minste drie televisietoestellen bezit, meer dan de helft betaalt voor de kabel en het gemiddelde Amerikaanse gezin doorgaans acht uur per dag tv kijkt, komt al dat plezier neer op 4% van de elektriciteitsrekening in huizen in het hele land.

Toen Paul Nipkow in 1884 met zijn beroemde "Elektrische Telescoop" een statische zwart-wit televisie-uitzending tot stand bracht, had hij geen idee hoeveel geld en tijd er zou worden gestoken in het compacter en efficiënter maken ervan.

Te beginnen met de naam, die in 1900 werd bedacht door de Russische wetenschapper Constantin Perskyi, via de vormen en afmetingen die met de dag kleiner en esthetischer worden, tot en met de beeldkwaliteit.

Historisch gezien begonnen televisiestations uit te zenden vanaf 1928, en de BBC, bijvoorbeeld, begon pas in 1930 met het uitzenden van inhoud. Maar het apparaat werd pas na het einde van de Tweede Wereldoorlog op grote schaal populair.

Het duurde niet tot de eerste satelliet werd gelanceerd, in 1960, voordat de televisie een groot succes werd, want in 1948 hadden al meer dan 1 miljoen huishoudens in de VS een televisietoestel. Vanaf de maanlanding in 1969, waar meer dan 600 miljoen mensen naar keken op hun tv-scherm, tot nu zijn zelfs de reclamemethoden veranderd.

In 1941 kostten 20 seconden zendtijd op prime time slechts 9 dollar, in tegenstelling tot de huidige 2,7 miljoen dollar voor de pauze van 30 seconden in de rust van de Super Bowl.

Wat de kwaliteit van het beeld betreft, hadden de eerste TV-toestellen beeldmogelijkheden van 200-400 lijnen resolutie, wat belachelijk wordt geacht in vergelijking met de 3840 x 2160 pixels van een 4K UHDTV van tegenwoordig.

Wanneer zijn tv's zo slim geworden?

We weten allemaal dat TV's niet altijd zo slim waren. Overgrootmoeders 80 pond wegende kathodestraalbuis TV uit de jaren 1920 is... Wat mensen niet zeker schijnen te weten is wanneer de eerste Smart TV werd uitgebracht.

De meeste mensen beschouwen HP's Mediasmart TV, die in 2007 werd gelanceerd, als de allereerste, hoewel Fast France Advanced Systems al eerder, in 1994, het patent kreeg voor de naam. Maar wat maakt een TV Smart?

Die is meer unaniem, want bijna iedereen is het erover eens dat een Smart TV de combinatie is van een televisie en een computer met geïntegreerd internet in de vorm van Wi-Fi en webfuncties.

Een ander criterium dat het belangrijkste criterium aanvult, is het soort functies dat een Smart TV heeft, namelijk het bekijken van inhoud van verschillende bronnen, of apps, surfen op het internet, streamen van video's en muziek, en zelfs nog enkele andere functies.

Naarmate internetverbindingen sneller en stabieler worden, streamingdiensten zoals Netflix en Hulu ruimte winnen op de markt, wat ondenkbaar was in de tijd dat internet alleen aan desktops toebehoorde.

Tegenwoordig zetten de meeste fabrikanten, naast de beeldkwaliteit en het ontwerp, hun beste beentje voor bij het ontwerpen van het perfecte besturingssysteem.

Voor het geval u niet op de hoogte bent van technische lingo, Windows is een soort OS, en het bestaat uit een reeks software die computer hardwarebronnen beheert en gemeenschappelijke diensten voor computerprogramma's levert. Maar wie heeft tegenwoordig het beste OS op de markt?

Fire TV vs Smart TV: wat is het verschil?

Wat de vergelijking betreft, toont de onderstaande tabel de kenmerken van een Samsung Neo QLED en die van een Fire TV uit hetzelfde jaar.

Functie Amazon Fire TV Android Smart TV
Audio kwaliteit Uitstekend Uitstekend
Resolutie 4K UltraHD 4K UltraHD
Compatibiliteit Alexa, Fire Cube, Firestick Vrijwel elk ander op Android gebaseerd apparaat
Operationeel systeem Brand OS Android gebaseerd OS
Internetverbinding Outstanding Outstanding
Afstandsbediening Handsfree met Alexa Fysieke afstandsbediening
Aantal apps in de winkel Enorme Bijna oneindig
Ontwerp Modern Modern

Hoe zit het met de Fire TV?

Allereerst is Fire TV een televisielijn ontworpen door de retailgigant Amazon, en ze worden ook beschouwd als Smart TV's. Dat wil zeggen, hoewel we Fire TV's vergelijken met Smart TV's, gaat het eigenlijk om een vergelijking tussen Fire TV's en alle andere huidige Smart TV's.

Zeker, de Fire TV biedt een van de beste en meest stabiele opties op de markt tegenwoordig, vooral in vergelijking met een Fire TV Cube.

Dit nieuwe apparaat, eveneens ontworpen door Amazon, is een externe box die via een HDMI-kabel kan worden aangesloten op elk compatibel scherm en een handsfree streamingervaring in 4K UltraHD-definitie levert.

Daarom is de Fire TV Cube veel meer dan een eenvoudige gadget met een ingebouwde chip en microprocessoren.

Een andere manier waarop gebruikers hun TV-toestellen in Smart-toestellen veranderen is door een Firestick van Amazon aansluiten op de HDMI-poort Met het apparaat kunt u video's en liedjes streamen, apps installeren en nog veel meer op uw tv-toestel, waardoor het zo dicht mogelijk bij een Smart komt.

Ook komt het met Fire OS, dat de functionaliteiten van de meeste TV-toestellen en is een Alexa-compatibel apparaat, Het enige wat de Firestick van je vraagt is een redelijk snelle en stabiele internetverbinding om alle content te streamen die je uit een aantal mogelijke bronnen kunt halen.

Met Fire TV kunnen gebruikers ook apps downloaden via de Amazon store, die een bijna oneindige hoeveelheid content levert voor elke soort gebruikersvraag.

Van Facebook en Messenger-apps tot Shopee en Shein genieten gebruikers van het gemak van het downloaden en gebruiken van apps op hun uitstekende Amazon Fire TV's.

Als u het type persoon bent dat gewend raakt aan het gebruik van hetzelfde merk voor verschillende diensten, zult u een gelukkige klant van Amazon zijn als u een Fire TV, de Cube en Alexa krijgt. Die combo kan zelfs de moeilijkst tevreden te stellen klanten tevreden stellen.

Hoe zit het met de Smart TV?

Hoewel veel mensen een Smart TV alleen beschouwen als die met een op Android gebaseerd besturingssysteem, is dit een veel voorkomende misvatting. De definitie van een Smart TV ligt namelijk dichter bij die van een TV met Wi-Fi, ethernetverbinding en die apps kan downloaden en uitvoeren.

Dit bevestigt dat TV's met andere operationele systemen zoals de Fire TV, kunnen ook als Smart worden beschouwd. Naarmate we de lijst met kenmerken voor elke kant van de vergelijking verder uitwerken, komen we steeds dichter bij de verschillen in OS. En dat is normaal gesproken waar verschillende Smart TV's zich van elkaar onderscheiden.

Terwijl een Amazon Fire TV een enorm aanbod aan downloadbare apps levert, bieden sommige Smart TV besturingssystemen niet meer dan een paar. Dat is waar een op Android gebaseerd OS het verschil maakt.

De meeste operationele systemen zijn beperkter en bieden geen breed scala aan functies. Ook leveren ze geen compatibiliteitsopties waarmee apps van derden op hun systemen kunnen draaien.

Zoals het gaat, Android bestaat al langer dan het Fire OS en de meeste andere besturingssystemen voor Smart TV, wat betekent dat er meer apps zijn ontworpen op basis van die OS-architectuur. Op Android gebaseerde OS'en hebben dus een grotere catalogus van beschikbare apps en waarschijnlijk ook een betere kwaliteit.

Hoe langer de app bestaat, hoe groter de kans is dat er updates komen voor zijn prestaties en compatibiliteit verbeteren Hetzelfde kan worden gezegd voor de hardware, aangezien er meer apparaten zijn gemaakt om te werken met op Android gebaseerde Smart TV's.

Al met al komen de basiskenmerken van een Fire TV en van een Smart TV meestal overeen, althans voor de meesten. Internetmogelijkheden, kwaliteit van beeld en geluid, design en energieverbruik zijn geen criteria die een Fire echt kunnen onderscheiden van een Smart TV.

Het besturingssysteem daarentegen is een grote factor om de twee te onderscheiden, aangezien Android OS een groter aantal compatibele apps en apparaten levert dan Fire OS.

Dus, als je niet speciaal op zoek bent naar een connectiviteitservaring voor het hele huis, of als je geen Alexa in je leven nodig hebt, Op Android gebaseerde OS Smart TV's zouden voor u de beste optie moeten zijn.

Tot slot, mocht u andere criteria tegenkomen die uw medelezers zouden kunnen helpen bij het maken van hun keuze, laat het ons dan weten in het commentaargedeelte.
Dennis Alvarez
Dennis Alvarez
Dennis Alvarez is een doorgewinterde technologieschrijver met meer dan 10 jaar ervaring in het veld. Hij heeft uitgebreid geschreven over verschillende onderwerpen, variërend van internetbeveiliging en toegangsoplossingen tot cloud computing, IoT en digitale marketing. Dennis heeft een scherp oog voor het identificeren van technologische trends, het analyseren van de marktdynamiek en het presenteren van inzichtelijk commentaar op de laatste ontwikkelingen. Hij is gepassioneerd om mensen te helpen de complexe wereld van technologie te begrijpen en weloverwogen beslissingen te nemen. Dennis heeft een bachelor in Computer Science van de Universiteit van Toronto en een Master in Business Administration van de Harvard Business School. Als hij niet aan het schrijven is, houdt Dennis van reizen en het ontdekken van nieuwe culturen.