Проблеми со спектарот DNS: 5 начини да се поправат

Проблеми со спектарот DNS: 5 начини да се поправат
Dennis Alvarez

проблеми со спектарот dns

ДНС серверот е важен дел од интернет технологијата. Овие сервери ќе ги преведат имињата на домени на IP адресата, која ветува ваше насока кон вистинската веб-страница. Ова значи дека неисправниот DNS-сервер ќе влијае на целокупното искуство на прелистување. Значи, ако користите Spectrum интернет и има заостанати перформанси, постојат шанси да имате проблеми со Spectrum DNS. Во написот подолу, ги додадовме методите за решавање проблеми за да ви помогнеме!

Прашања со DNS на спектарот

1) Веб-прелистувач

Прво , треба да се осигурате дека проблем со интернетот или проблем со DNS не е предизвикан од веб-прелистувачот; проверете дали прво го тестирате веб-прелистувачот. Во овој случај, треба да се најавите на саканата веб-страница преку други веб-прелистувачи. Се предлага да ги користите познатите веб-прелистувачи, како што се Google Chrome, IE, Mozilla Firefox и Safari.

Кога ќе можете да пристапите на веб-локацијата преку различни веб-прелистувачи, ќе знаете дека проблемот со DNS не е виновникот. Исто така, можете да ги проверите поставките на апликацијата на вашите прелистувачи и да го ажурирате прелистувачот. Дополнително, можете да ја избришете апликацијата и повторно да ја инсталирате за да се ослободите од неточните поставки и конфигурации.

2) Firewalls

За сите што користат Spectrum интернет, но не можете да пристапите до саканата веб-локација дури и по промената на прелистувачите, треба да се исклучитевградениот заштитен ѕид на Windows. Во овој случај, треба да го деактивирате заштитниот ѕид преку контролната табла. Откако ќе можете да пристапите на веб-страницата откако ќе го блокирате заштитниот ѕид, ќе го знаете вистинскиот виновник зад одбиениот пристап и проблемите со DNS. Покрај тоа, треба да ја проверите конфигурацијата на заштитниот ѕид.

3) Рутер

Исто така види: Дали TiVo работи со DirecTV? (Одговорено)

Ако се борите со проблеми со DNS на вашиот Spectrum интернет, постојат шанси дека интернетот врската е лоша. Во овој случај, треба да го рестартирате рутерот бидејќи тоа му дава на вашиот сервер нов почеток. Покрај тоа, можете да извршите тешко рестартирање со вадење на кабелот за напојување. Откако ќе го извадите кабелот за напојување, треба да почекате најмалку 30 секунди бидејќи ветува темелно празнење.

Откако сè е целосно исклучено, приклучете ги каблите за напојување и рутерот ќе почне да функционира правилно и ќе насочи интернет сигнали.

4) Различен DNS-сервер

Ако не ви одговара метод за решавање проблеми, ќе треба да изберете и да користите друг DNS-сервер. Во овој случај, можете да го користите јавниот DNS-сервер. Не би било погрешно да се каже дека Google е еден од најслободните и најефикасните јавни DNS сервери таму.

Исто така види: Фановите случајно се зголемуваат: 3 начини да се поправат

5) Јавете се на вашиот интернет провајдер

Избирање и користење на друг DNS серверот е обично ефективен избор бидејќи ве префрла на лесен сервер кој не е пренатрупан. Меѓутоа, ако не функционираше, постојат шанси да се појават проблемипреовладуваат на задниот дел. Во овој случај, можете да се јавите на вашиот давател на интернет услуги и тој ќе ги реши можните проблеми со DNS за вас.
Dennis Alvarez
Dennis Alvarez
Денис Алварез е искусен технолошки писател со повеќе од 10 години искуство во областа. Тој има напишано опширно на различни теми кои се движат од безбедноста на интернет и решенија за пристап до cloud computing, IoT и дигитален маркетинг. Денис има остро око за идентификување на технолошките трендови, анализа на динамиката на пазарот и презентирање остроумен коментар за најновите случувања. Тој е страстен да им помага на луѓето да го разберат сложениот свет на технологијата и да донесат информирани одлуки. Денис има диплома по компјутерски науки на Универзитетот во Торонто и магистерски студии по бизнис администрација на бизнис школата Харвард. Кога не пишува, Денис ужива да патува и да истражува нови култури.