Каскаден рутер наспроти IP премин: Која е разликата?

Каскаден рутер наспроти IP премин: Која е разликата?
Dennis Alvarez

каскаден рутер наспроти ip passthrough

Вмрежувањето е комплициран свет и не многу луѓе имаат нешто за тоа. Сепак, за оние кои имаат интерес, постои цел длабок универзум за откривање и играње. Сето тоа е прилично забавно, додека не започнете со некои главни технички работи. Cascade Router и IP Passthrough се два такви поими кои ви дозволуваат да си играте со поставките на вашиот рутер и да ги користите за апликациите што ги сакате.

Овие и двете се однесуваат на користењето на рутерот како уред за поврзување, но имаат и многу повеќе за тоа. Ако сте збунети помеѓу основните разлики што ги имаат и двете и сакате да знаете која од нив ќе ви служи подобро, тогаш дефинитивно треба да ја знаете разликата за нив на подобар начин. Кратка споредба за карактеристиките и разликите помеѓу двете од нив се:

Cascaded Router vs IP Passthrough

Cascade Router

Cascade Router е терминот што се користи за поврзување на рутер со друг рутер. Сега, можеби ви изгледа едноставно, но тоа воопшто не е така лесно. Секој рутер има свој DHCP протокол и систем за следење на IP, така што ќе предизвика конфликт помеѓу мрежниот сообраќај. Сега, кога сакате да го постигнете тоа, постојат неколку кул методи и Cascade Router е еден од нив.

Најдобриот дел е што Cascading ви овозможува да поврзете не само два рутери истовремено, туку и виеможе да поврзе онолку рутери колку што сакате преку етернет кабел на истата мрежа. Ова значително ќе ги зголеми перформансите на вашата мрежа и покриеноста со Wi-Fi ќе биде подобра на сите начини. Секогаш можете да изберете да имате засилувач или продолжувач на сигналот Wi-Fi, но покриеноста што ја обезбедува Cascading е едноставно беспрекорна. Покрај покриеноста и јачината на сигналот на Wi-Fi, можете исто така да уживате во силно мрежно шифрирање и безбедност низ вашата мрежа, без разлика колку уреди можеби сте поврзани на рутерот.

Каскадирањето е прилично едноставно и нема многу за што треба да се грижите. Ако сакате да ги поврзете преку етернет кабел, едноставно треба да го приклучите етернет кабелот на излезната порта на првиот рутер. Потоа можете да го користите истиот кабел на влезната порта на другиот рутер и тоа ќе ви помогне да ја завршите работата. Ако сакате да ги задржите сите уреди на иста мрежа, ќе мора да го оневозможите DHCP-серверот на секундарниот рутер. Ако поврзувате повеќе рутери на иста мрежа низ процесот, ќе мора да го оневозможите протоколот DHCP на сите нив и тоа ќе ви помогне совршено без да ви предизвика никакви проблеми.

Исто така види: Како да го споделите екранот Paramount Plus? (Заедно Цена, Apple SharePlay, Screencast, Zoom)

IP Passthrough

IP Passthrough е слична работа, но некако е различна во однос на апликациите и се користи во основа за креирање на виртуелни сервериили VPN за хостирање на некои натпревари за игри или пренасочување на целиот сообраќај преку мрежата на посветен компјутер што ќе ви помогне да ја завршите работата на подобар начин.

IP Passthrough во основа користи компјутер и го дозволува тоа специфично Компјутер на LAN да ја користи јавната IP адреса на рутерот. Исто така, има некои други интересни карактеристики како PAT (Превод на адреса на порта) што се користи за пренос на портите и мрежниот сообраќај што се пренесува преку пристаништето. Ова е најдобриот начин да хостирате сервер за игри или да добиете централизиран сервер за податоци на вашиот LAN кој е изолиран од мрежата и сите податоци се складираат или обработуваат на едно место, на доделениот компјутер во овој случај.

Исто така види: 9 начини за решавање проблеми со грешката DirecTV Com Refresh 726

Режимот за премин преку IP ќе треба модемот да ги оневозможи DHCP и Firewall бидејќи компјутерот што ќе го изберете како сервер ќе ја заврши работата за самиот рутер и ќе ги доделува IP адресите на уредите што се поврзани на мрежата. Рутерот ќе работи само како канал за обезбедување интернет покриеност и за управување со сообраќајот на податоци до и од интернет. IP Passthrough е прилично комплициран и мора да стекнете соодветно знаење за тоа пред да го пробате на вашата мрежа.
Dennis Alvarez
Dennis Alvarez
Денис Алварез е искусен технолошки писател со повеќе од 10 години искуство во областа. Тој има напишано опширно на различни теми кои се движат од безбедноста на интернет и решенија за пристап до cloud computing, IoT и дигитален маркетинг. Денис има остро око за идентификување на технолошките трендови, анализа на динамиката на пазарот и презентирање остроумен коментар за најновите случувања. Тој е страстен да им помага на луѓето да го разберат сложениот свет на технологијата и да донесат информирани одлуки. Денис има диплома по компјутерски науки на Универзитетот во Торонто и магистерски студии по бизнис администрација на бизнис школата Харвард. Кога не пишува, Денис ужива да патува и да истражува нови култури.