Како да овозможите QoS на вашиот Xfinity рутер (6 чекори)

Како да овозможите QoS на вашиот Xfinity рутер (6 чекори)
Dennis Alvarez

QoS Xfinity рутер

Со оглед на тоа што Wi-Fi станува сè поважен за нашиот секојдневен живот, давателите на интернет услуги ги прошируваат своите можности за да ја задоволат оваа дополнителна побарувачка. И токму сега, покрај обезбедувањето на најбрзите услуги за жариште, Xfinity воведе QoS.

Исто така види: Mediacom vs MetroNet - подобар избор?

Рутерите Xfinity сега ви дозволуваат да ги приспособите мултимедијалните можности што ги имате на вашата домашна Wi- Fi мрежа преку процесот што го нарекуваат „Квалитет на услугата“ или QoS.

Корисниците на QoS можат да дадат приоритет на една услуга пред друга , така што, на пример, би можеле да дадете приоритет на Skype пред Netflix со доделување на највисок приоритет на Skype.

Тука , гледаме што е QoS и како функционира за да ви помогне да одлучите дали е вистинскиот избор за вашата домашна Wi-Fi.

Ако некогаш сте сакале да знаете за QoS или ако сте прочитале до сега и ве заинтригира - прочитајте понатаму.

Што е QoS?

QoS значи Квалитет на услугата . Оваа технологија на услуги ви овозможува управување со сообраќајот на податоци, мрежната латентност и нервоза на вашата домашна мрежа за да обезбедите подобрен интернет потенцијал .

QoS технологијата е одговорна за контрола и управување мрежните ресурси со пропишување приоритети за специфични типови мрежни податоци на одредена мрежа за да им помогнат на корисниците да уживаат во омиленото прелистување.

Дали треба да овозможам QoS?

Многу корисници на Xfinity се сосема добрисо обезбедената стандардна брзина на интернет.

Исто така види: Што е VZ Media?

Но за оние кои сакаат максимална брзина на интернет, овозможувањето Dynamic QoS технологија на нивните рутери може да биде одговорот.

>

Ако, сепак, уживате во придобивките од 300 Mbps или повеќе , QoS веројатно не е неопходен.

Како функционира QoS технологијата?

Квалитетот на услугата или QoS е огромен пакет на огромна технологија за управување со користењето на пропусниот опсег додека податоците се вкрстуваат помеѓу компјутерските мрежи.

Нејзината најчеста употреба е за заштита на апликации за податоци во реално време и со висок приоритет . QoS обезбедува крајна резервација на пропусниот опсег како и можност да се даде приоритет на мрежниот сообраќај при неговото влегување или излегување на мрежниот уред.

QoS На вашиот Xfinity рутер

Конфигурацијата на вашиот рутер ви овозможува да примените QoS технологија на вашиот Xfinity рутер.

Ако сте корисник на Xfinity, но сметате дека не сте целосно задоволни со моменталните брзини и услуги кога ги прелистувате вашите омилени сајтови, имплицирајте приоритет и управувајте со брзината на вашата мрежа со претпочитање за сајтовите кои најчесто ги користите или кои ви се најважни.

На пример, ако работите од дома, можесакате да им дадете приоритет на оние сајтови кои се неопходни за вашата работа, за да не страдаат поради тоа што другите корисници во вашето домаќинство пристапуваат на интернет за рекреативни цели.

Како да овозможите QoS на вашиот Xfinity рутер?

Овозможувањето на динамиката на QoS на вашиот Xfinity рутер може да ви реши многу проблеми со прелистувањето.

За да поставите QoS на вашиот рутер, следете ги овие 6 лесни чекори:

1. Најавете се на вашата сметка на Xfinity Одете до прелистувачот.

 • Внесете ја стандардната IP адреса на Xfinity (ова обично се наоѓа на долната страна на вашиот Xfinity рутер ).
 • Ако не можете да ја најдете на рутерот, стандардната IP адреса може да се најде во вашето корисничко упатство.
 • Алтернативно, ако сте поставиле приспособени IP адреси, можете да изберете една од нив .
 • Откако ја пронајдете точната IP адреса , внесете го вашето корисничко име и лозинка во соодветните полиња .
 • Откако ќе се најавите на вашиот рутер, ќе видите неколку различни опции за поставки на поставките на рутерот Xfinity страница .

2. Уредете ги вашите безжични поставки

 • Изберете ја картичката за безжична мрежа .
 • Уредете ги вашите поставки за безжична мрежа во „Овозможи WMMM Поставки“ на горниот дел од прозорецот.

3. Лоцирајте ги вашите поставки за QoS

 • Сега кликнете на „Правилото за поставување QoS“ што се наоѓа како подкатегорија веднаш под напредната безжична мрежаПоставки.

4. Копче за правило за поставување на QoS

 • Откако ќе кликнете на Постави QoS правило, ќе ги видите Поставките за QoS прикажани на вашиот екран .
 • Ова се приспособени правила кои ви овозможува да доделите приоритет со управување со пропусниот опсег.

5. Додајте приоритетно правило

 • Вашиот Xfinity ќе ви ги покаже најпосетуваните сајтови на вашиот систем .
 • Изберете и управувајте со вашите мрежи според вашите сопствени преференци.
 • Откако ќе го направите тоа, кликнете на Додај приоритетно правило .

6. Рестартирајте го вашиот Xfinity рутер

 • Откако ќе ги направите сите потребни промени, рестартирајте го вашиот Xfinity рутер за да го користите како QoS Xfinity рутер.Dennis Alvarez
Dennis Alvarez
Денис Алварез е искусен технолошки писател со повеќе од 10 години искуство во областа. Тој има напишано опширно на различни теми кои се движат од безбедноста на интернет и решенија за пристап до cloud computing, IoT и дигитален маркетинг. Денис има остро око за идентификување на технолошките трендови, анализа на динамиката на пазарот и презентирање остроумен коментар за најновите случувања. Тој е страстен да им помага на луѓето да го разберат сложениот свет на технологијата и да донесат информирани одлуки. Денис има диплома по компјутерски науки на Универзитетот во Торонто и магистерски студии по бизнис администрација на бизнис школата Харвард. Кога не пишува, Денис ужива да патува и да истражува нови култури.