Дали SIM картичките се универзални? (објаснето)

Дали SIM картичките се универзални? (објаснето)
Dennis Alvarez

СИМ-картичките се универзални

Дали SIM-картичките се универзални

Вашите телефони се мини-компјутери бидејќи можете да постигнете сè што сакате. Можете да фотографирате, да испраќате и примате пораки и е-пошта и да прелистувате апликации за социјални медиуми. Па, не би било погрешно да се каже дека мобилните телефони обезбедуваат пристап до целиот свет. Сепак, им треба вметнување SIM-картичка за да се обезбеди правилна функционалност.

Кога станува збор за SIM-картичките, достапни се различни големини, како што се стандарди, микро и нано . Од друга страна, многу луѓе размислуваат дали SIM-картичките се универзални. Па, ова не е точно бидејќи SIM-картичките се активираат само на домашните и релативните оператори. Ова значи затоа што AT&T SIM картичката ќе се активира само на AT&T мрежата.

Исто така, ако сакате да ја регистрирате SIM картичката на друга мрежа, треба да го проверите договорот за роаминг со вашиот мајчин превозник. Значи, тоа значи дека има различни големини на SIM-картички достапни. Во оваа статија, споделуваме сè што треба да знаете за нив. Затоа, погледнете!

Стандардни SIM картички

Ова беше стандардна SIM картичка кога беше лансирана, но од нејзиното лансирање, опциите значително се зголемија. Ова е една од најголемите SIM-картички со димензии 15 x 25 mm. Ова обично се именува како SIM-картичка со целосна големина. Чипот на SIM картичката е со иста големина како и во споредба содруги големини на SIM-картички. Со други зборови, пластиката околу неа има тенденција да биде поголема.

Ова е најстарата SIM-картичка таму и првпат беше лансирана во 1996 година. Се користеше во iPhone 3GS, но најновите телефони не се компатибилни во секое време . Некои основни мобилни телефони користат стандардни SIM-картички. Меѓутоа, ако користите паметни телефони кои беа лансирани пред шест до седум години, не тежнејте да ги користите овие стандардни SIM-картички.

Исто така види: 5 чекори за поправање на е-поштата на AT&T што не е пронајдена на забрзувачот

Micro SIM-картичка

Исто така види: 8 веб-страници за да го проверите прекинот на интернетот Windstream

Ова е една помала од стандардната SIM картичка и има тенденција да биде помала. Овие SIM-картички имаат димензии 12 x 15 mm и имаат иста големина на чипот. Сепак, пластиката околу чипот е помала. Овие SIM-картички беа лансирани во 2003 година. Но, повторно, оваа SIM-картичка повеќе не се користи бидејќи најновите паметни телефони сега ги користат нано-SIM-картичките.

За мобилни телефони најнови во споредба со телефоните што беа користејќи стандардни SIM-картички користете ја микро SIM-картичката. Повторно, паметните телефони кои беа дизајнирани пред пет години не обезбедуваат компатибилност со микро-SIM картичката. На пример, Samsung Galaxy S5 е дизајниран со микро SIM картичка, но моделот лансиран само по една година, Samsung Galaxy S6 бара нано-SIM картичка.

Нано SIM картичка

Ова се најмалите SIM-картички со димензии 8,8 x 12,3 mm. Овие SIM картички беа лансирани уште во 2012 година, а да бидам искрен, пластиката околу чипот е минимална. Големината на чипот еприлично минимален и ние всушност размислуваме дали големината на чипот дополнително ќе се намали во големина. Најновите паметни телефони имаат тенденција да користат нано-SIM-картички.

Причина за намалување на големината

Најновите и премиум паметните телефони се дизајнирани да обезбедат поголема ефикасност. Во овој случај, SIM-картичките беа дизајнирани и намалени во помали димензии бидејќи најновите паметни телефони бараат ефективен простор. Просторот беше искористен за подобро траење на батеријата, а маргиналната големина на телефоните се намалува, ветувајќи елегантен паметен телефон. Сè на сè, перформансите и ефективноста на SIM картичката воопшто нема да бидат засегнати.
Dennis Alvarez
Dennis Alvarez
Денис Алварез е искусен технолошки писател со повеќе од 10 години искуство во областа. Тој има напишано опширно на различни теми кои се движат од безбедноста на интернет и решенија за пристап до cloud computing, IoT и дигитален маркетинг. Денис има остро око за идентификување на технолошките трендови, анализа на динамиката на пазарот и презентирање остроумен коментар за најновите случувања. Тој е страстен да им помага на луѓето да го разберат сложениот свет на технологијата и да донесат информирани одлуки. Денис има диплома по компјутерски науки на Универзитетот во Торонто и магистерски студии по бизнис администрација на бизнис школата Харвард. Кога не пишува, Денис ужива да патува и да истражува нови култури.