11 начини да го поправите не функционира најавувањето на рутерот ASUS

11 начини да го поправите не функционира најавувањето на рутерот ASUS
Dennis Alvarez

Најавата за рутер на asus не работи

Исто така види: 4 начини да го поправите пристапот до LAN од далечинска грешка

Asus прави некои од најдобрите рутери низ целиот свет. Тоа е името на довербата кога станува збор за уреди со високи перформанси, компјутери, процесори, графички картички и мрежна опрема. Рутерите на Asus се познати по нивната брза брзина, поширок опсег и подобро поврзување со повеќе уреди. Иако, ниту еден уред не е без недостатоци, не постојат еднакви на никакви грешки со кои може да се соочите додека користите рутер Asus. Тие ги добија и најдобрите услуги за поддршка кои можат да ве извлечат од сите тесни агли со кои може да се соочите.

Најавата за рутерот ASUS не работи

Најчестиот проблем што можете да го најдете на рутерот на Asus е дека вашето најавување можеби нема да работи. Постојат два вида најава за кој било рутер. Едниот е за Wi-Fi мрежата, а другиот е за најавување GUI на рутерот Asus, исто така познат како страница за поставки за рутерот. Рутерите на Asus се еден од најбезбедните рутери што можете да ги добиете, така што нема да ви биде лесно да ги хакирате само ако сте ја заборавиле лозинката. Некои чекори што можете да ги преземете за да го решите проблемот и да ја поправите ситуацијата за вас во двата случаи би биле:

1) Не може да се најави на порталот GUI

За да започнете со, порталот GUI ги контролира сите поставки на вашиот рутер и е шифриран со сопствена лозинка и корисничко име. Овие се различни од вашите SSID и лозинка, така што можеби нема да бидетеможе да се најави на овие поставки. Или, можеби страницата воопшто не се отвора за вас. Ова се советите за решавање проблеми за вас во такви случаи.

2) Обидете се со некој друг уред

Ако се обидувате да се најавите на панелот за пристап со нов уред , можеби нема да ја вчита страницата за вас. Решението што го имате во вакви случаи е да добиете уред што веќе сте го користеле за пристап до GUI панелот и да отворите прелистувач на него што сте го користеле претходно. Сега, обидете се да ја внесете IP адресата во прелистувачот и оптимално би требало да ви го отвори GUI панелот.

3) Обидете се со некој друг прелистувач

Ако другиот уред работи добро, можете да го пробате и со некој друг прелистувач или откако ќе ги исчистите кешот/колачињата на вашиот тековен прелистувач. Ова би функционирало најчесто и може лесно да стигнете до страницата за најавување на вашиот рутер Asus.

Можете да се обидете и да го ажурирате вашиот прелистувач до најновата верзија и потоа да го пробате. Најчесто тоа би функционирало за вас.

4) Оневозможете VPN

Ако имате овозможена некоја VPN апликација на вашиот уред што ја користите за да се најавите на Панел GUI, нема да ви го отвори панелот бидејќи IP адресата ќе биде маскирана и туѓа за вашиот рутер. Треба да ги оневозможите сите VPN ако ги имате овозможено, нека биде вашата апликација или екстензија на прелистувачот, а потоа освежете ја страницата. Страницата ќе почне да работи за вас за кратко време.

5) Проверете ја вашатамрежа

Понекогаш, можеби погрешно се обидувате да пристапите до GUI на рутерот на некоја друга мрежа како вашата мобилна мрежа. Ова е вообичаена грешка што луѓето може да ја направат несвесно. Треба да се осигурате дека сте поврзани преку истиот рутер за Wi-Fi преку Wi-Fi на кој се обидувате да се најавите. Ако не сте, ќе треба да ја префрлите врската и потоа да се обидете повторно да ја вчитате страницата. Ова ќе ви помогне.

6) Рестартирајте го вашиот компјутер

Понекогаш поставките на вашиот компјутер блокираат такви страници да се отворат без некоја поголема грешка. Ова не е голема работа и може да се реши со едноставно рестартирање на вашиот компјутер. Ова звучи премногу едноставно, но најчесто функционира.

7) Рестартирајте го вашиот рутер

Последната опција што можете да ја испробате во такви случаи е да го рестартирате вашиот рутер. Сè што треба да направите е да го исклучите рутерот од штекерот и повторно да го приклучите. Ќе потрае некое време за да се рестартира и после тоа, можете да се најавите на GUI на вашиот рутер Asus ако страницата претходно не се вчитувала.

8) Ресетирајте ги стандардните поставки

Ако не можете да го решите, а страницата сè уште не се вчитува откако ќе ги пробате сите решенија погоре, ќе треба да го ресетирате рутерот на неговите стандардни поставки. За да го направите тоа, можете долго да го притиснете копчето за ресетирање на задниот дел од рутерот додека не трепнат сите светла на рутерот. Ова ќе го ресетира вашиот рутер на стандардните поставки и сèуредите што се поврзани со вашиот рутер ќе бидат исклучени.

Освен ако ги имате истите SSID и лозинка што беа стандардно на вашиот рутер, ќе треба повторно да ги поврзете уредите со рутерот користејќи ги стандардните SSID и лозинка . Ова може да се најде напишано на рутерот или упатството што доаѓа со него. Откако ќе го направите тоа, ќе можете да ја добиете страницата за најавување без никакви грешки. Имајте предвид дека ингеренциите за најавување на административниот панел исто така се ресетираа на стандардните поставки сега, и ќе треба да ги внесете тие ингеренции што се во прирачникот на вашиот рутер за да се најавите на порталот.

9) Ја заборавивте лозинката

Исто така види: Грешка во Xfinity TVAPP-00224: 3 начини да се поправи

Ако сте ја заборавиле лозинката за таблата за најавување на рутерот, постојат две работи што можете да ги направите за да ја поправите. Еден од нив е едвај редок, но можеби ќе имате среќа со него.

10) Обидете се со стандардната лозинка

Повеќето луѓе не ги менуваат ингеренциите на административниот панел откако ќе добијат рутер. Или понекогаш е заклучен од вашиот интернет провајдер. Можете да контактирате со нив или да го консултирате прирачникот за да ја добиете лозинката со која можете да се обидете и треба да се најави.

11) Проверете ги зачуваните лозинки

Ако имате навика за да ги зачувате вашите лозинки, можеби ќе можете да ја пронајдете лозинката на панелот за најавување зачувана и на примарниот уред што може да ви помогне да излезете од тесниот агол. Меѓутоа, ако ништо од горенаведените работи за вас, последната опција за вас би била да го ресетирате рутерот на неговите стандарднипоставки.
Dennis Alvarez
Dennis Alvarez
Денис Алварез е искусен технолошки писател со повеќе од 10 години искуство во областа. Тој има напишано опширно на различни теми кои се движат од безбедноста на интернет и решенија за пристап до cloud computing, IoT и дигитален маркетинг. Денис има остро око за идентификување на технолошките трендови, анализа на динамиката на пазарот и презентирање остроумен коментар за најновите случувања. Тој е страстен да им помага на луѓето да го разберат сложениот свет на технологијата и да донесат информирани одлуки. Денис има диплома по компјутерски науки на Универзитетот во Торонто и магистерски студии по бизнис администрација на бизнис школата Харвард. Кога не пишува, Денис ужива да патува и да истражува нови култури.