Gebruiken internet en kabel dezelfde lijn?

Gebruiken internet en kabel dezelfde lijn?
Dennis Alvarez

Gebruiken internet en kabel dezelfde lijn?

Gebruiken internet en kabel dezelfde lijn?

Om de vraag te beantwoorden, gebruiken kabel en internet dezelfde lijn? Het is belangrijk om eerst te verduidelijken wat gegevensoverdracht via een kabel inhoudt.

Zittend op de bank in de woonkamer kunt u op elk moment een webbrowser openen om toegang te krijgen tot het internet. Deze onmiddellijke verbinding met het internet wordt vergemakkelijkt doordat uw mobiele telefoon via Wi-Fi verbonden is met de thuisrouter, terwijl uw router verbonden is met een soortgelijk apparaat dat in het gebouw van de ISP is geplaatst.

De verbinding tussen een mobiele telefoon en een router kan alleen via Wi-Fi. Maar er zijn slechts twee soorten bekabelde verbindingen die uw router met de ISP verbinden, namelijk DSL en kabel.

Digitale abonneelijn (DSL)

Digital Subscriber Line (DSL) is de internetverbinding die door de ISP via een telefoonlijn wordt geleverd. Dit is waarschijnlijk de eenvoudigste manier om een breedband internetverbinding tussen twee apparaten tot stand te brengen.

U kunt het bedrijf dat u een telefoonlijn levert, vragen om u thuis toegang tot het internet te geven via de vooraf geïnstalleerde telefoonlijn.

De meeste huizen hebben internetverbindingen die via een digitale abonneelijn lopen. De lijn bestaat uit twee koperen strips die gegevens overbrengen via elektrische radiofrequenties.

Een DSL-verbinding via een werkende telefoonlijn heeft geen invloed op uw internetsnelheden omdat de lijn rechtstreeks verbonden is met de ISP zonder enige vorm van aftakking.

Kabel

Een internetverbinding via een coaxkabel of een optische vezel wordt kabelinternet genoemd. De coaxkabel bestaat uit een koperen binnengeleider, een diëlektricum, een dunne bedekking van een geleidende afscherming van koper, en ten slotte een plastic isolator die het geheel bedekt. Vezeldraad daarentegen is een combinatie van meerdere optische vezels.

Vergelijkbaar met een telefoonlijn, draagt coaxkabel gegevens over via elektrische radiofrequenties.

Kabelinternetnetwerken worden gewoonlijk gebruikt om gegevens over een afstand van maximaal 160 kilometer over te brengen. Aangezien een kabelsysteem zelden wordt gebruikt tijdens het gehele traject van gegevenssignalen, wordt het laatste stuk dat gebruik maakt van kabel bij netwerken de last-mile genoemd.

Vroeger werd de op een TV-toestel geïnstalleerde antenne gebruikt om radiosignalen op te vangen. Tegenwoordig gebruikt een TV-toestel uitsluitend kabelverbindingen om gegevens over te dragen.

Dus het antwoord op onze hoofdvraag, gebruiken kabel en internet dezelfde lijn? Is ja. Maar het geldt niet voor alle gevallen. Alleen verbindingen die via netwerkkabels tot stand komen, kunnen zowel een internetverbinding als een TV-verbinding mogelijk maken.

De kabel die u van data voorziet moet een directe verbinding hebben met de ISP. Een tweeweg internet- en TV-verbinding kan niet tot stand komen met een last-mile kabel die de TV verbindt met een schotel.

Ook zal het gebruik van een kabel om beide diensten mogelijk te maken uw internetsnelheid niet beïnvloeden, aangezien zowel tv- als internetgegevens op verschillende frequenties worden verzonden.

In de 21e eeuw, samen met de snelle technologische vooruitgang, is het gebruik van optische vezels meer gebruikelijk geworden om hoge netwerksnelheden te bieden. Net als een coaxkabel kan een optische vezelverbinding ook zowel tv- als internetverbinding vergemakkelijken.
Dennis Alvarez
Dennis Alvarez
Dennis Alvarez is een doorgewinterde technologieschrijver met meer dan 10 jaar ervaring in het veld. Hij heeft uitgebreid geschreven over verschillende onderwerpen, variërend van internetbeveiliging en toegangsoplossingen tot cloud computing, IoT en digitale marketing. Dennis heeft een scherp oog voor het identificeren van technologische trends, het analyseren van de marktdynamiek en het presenteren van inzichtelijk commentaar op de laatste ontwikkelingen. Hij is gepassioneerd om mensen te helpen de complexe wereld van technologie te begrijpen en weloverwogen beslissingen te nemen. Dennis heeft een bachelor in Computer Science van de Universiteit van Toronto en een Master in Business Administration van de Harvard Business School. Als hij niet aan het schrijven is, houdt Dennis van reizen en het ontdekken van nieuwe culturen.