Што е самостоен DSL и зошто треба да го користите?

Што е самостоен DSL и зошто треба да го користите?
Dennis Alvarez

Самостоен DSL

Ако сте запознаени со DSL (дигитална претплатничка линија) конекција, тогаш знаете дека DSL е способен да испорача широкопојасна интернет конекција со голема брзина покрај тоа што служи како фиксен телефон Сервис. Повеќето DSL провајдери имаат тенденција да обезбедат DSL конекција во форма на пакет што значи дека добивате широкопојасен интернет со голема брзина, како и конекција за фиксен телефон заедно со други услуги. Како резултат на тоа, многу DSL провајдери оставаат впечаток на клиентот дека се бара да се пријават за цел пакет што навистина може да биде случај, но потоа повторно може да не е.

Пред напливот на мобилни телефони и Употреба на паметен телефон DSL конекциите беа единствениот начин за примање телефонска услуга. Како што растеше популарноста на Интернетот, многу провајдери на DSL додадоа широкопојасен интернет со голема брзина на своите услуги, а некои провајдери нудат и телевизиско поврзување.

Во последните неколку години многу луѓе го замениле својот фиксен телефон за постојано користење на нивните мобилен телефон поради зголемената достапност на 3G и 4G конекција. Ако сте еден од овие луѓе, можеби ќе сакате да ја користите вашата DSL конекција само за да постигнете интернет конекција со голема брзина во вашиот дом. Ова е местото каде што самостојниот DSL може да помогне во исполнувањето на оваа потреба, истовремено намалувајќи ги трошоците поврзани со купување на пакет на услуги, од кои некои никогаш нема даупотреба.

Исто така види: 4 начини да се поправи Comcast Водичот не работи

Дефиниран самостоен DSL

Самостоен DSL е термин што треба да го користите кај давателот на DSL кога тие се обидуваат да ви продаваат други производи или услуги покрај интернет конекција со голема брзина. Во основа, самостоен DSL значи дека едноставно ќе користите дигитална претплатничка линија за пристап до Интернет минус сите други услуги како фиксен телефон.

Ако моментално го користите вашиот мобилен телефон како примарна телефонска линија или вие погледнете ја услугата VoIP како што е Skype како начин за задоволување на потребите за телефонска комуникација, тогаш самостоен DSL е термин што треба да го користите со вашиот DSL провајдер кога се распрашувате за поврзување.

Кабел наспроти самостоен DSL

Доколку моментално плаќате за услугата за кабелска телевизија, шансите се дека тие исто така ви обезбедуваат широкопојасна интернет конекција со голема брзина. Во овој случај, полесно е да ги одбиете говорните услуги ако вашиот давател на кабелска телевизија ја нуди услугата или се обиде да ви ја продаде услугата во пакет.

Од друга страна, ако користите DSL конекција, повеќето провајдери природно се претпостави дека ќе купите и фиксни телефонски услуги. Проблемот е што давателот на DSL мора да инсталира барем минимум DSL конекција за да можете да добиете брз пристап до Интернет, но потоа ќе ви наплатат за фиксната телефонска услуга која нема да ја користите ако вашиот мобилен телефон е ваш.примарна телефонска линија. Ова значи дека може или не може да ги избегнете дополнителните трошоци, но понекогаш ако ја завршите домашната задача пред време; потешко е за давателот на DSL да ве натера да верувате дека треба да платите за услуга што никогаш нема да ја користите.

Исто така види: 4 начини да се поправи сателитот Orbi без проблем со светлината

Како да добиете самостоен DSL

Ако не можете да се сетите кога последен пат сте користеле вашиот фиксен телефон тогаш можеби ќе ви биде добро прилагодено за самостојна DSL конекција. Кога ќе му пристапите на давателот на DSL за да се распрашате за цената на услугата, побарајте понуда за самостоен DSL. Ако кажете дека сакате само брз интернет, тоа му олеснува на давателот на DSL да ви каже дека тоа не може да се направи и тие ќе се обидат да ви продаваат други услуги во пакет.

Од друга страна, ако конкретно побарајте самостоен DSL без телефонска услуга, давателот на DSL треба да понуди разлика во цената. Исто така, важно е да се има предвид дека самостојниот DSL најчесто се нарекува со други термини како што се гол DSL или нема услуга за бирање . Погрижете се да ги користите овие термини кога зборувате со вашиот DSL провајдер за самостојна DSL интернет конекција.

Достапност на самостојна DSL

Можеби се прашувате за самостојната DSL достапност за вашата област и колку е вообичаена за луѓето да побараат самостојна DSL конекција. Одговорот на ова лежи во фактот дека самостојната DSL конекција постепено станува се почеста. Во зависностза тоа каде се наоѓате, можеби нема да мора да се расправате многу со вашиот DSL провајдер за да го добиете овој тип на врска. Многупати давателот на DSL ќе ги направи пакетните услуги повидливи во нивниот маркетинг и рекламирање и ќе ја намали самостојната врска бидејќи чини помалку, па мора да прашате.

Некои од поголемите даватели на DSL услуги како што е AT&T нуди самостојна DSL врска како резултат на неодамнешниот договор што го направија со FCC (Федерална комисија за комуникации). Во некои области каде што има достапност на AT&T, тоа значи дека можете да добиете широкопојасна DSL интернет конекција со голема брзина без да мора да плаќате за телефонска линија што никогаш нема да ја користите. Исто така, можно е вашиот локален давател на телефонски услуги да понуди самостоен DSL, но потоа повторно мора да запомните да прашате бидејќи тие нема да ја направат оваа услуга видлива кога станува збор за маркетинг и рекламирање.

Заклучокот е, ако можете да живеете без тон за бирање што инаку би означувало прекин на услугата, имате начин да контактирате со 911 ако вашиот мобилен телефон не ја нуди оваа услуга, а вие го користите вашиот мобилен телефон речиси 100 проценти од времето, а потоа заштедите на трошоците за самостоен DSL може да биде доста исплатлив.

Ако го користите вашиот фиксен телефон некое време или имате тенденција да се чувствувате посигурно со фиксна врска покрај вашиот мобилен телефон,можеби ќе сакате да размислите двапати за инсталирање самостојна DSL конекција. Особено ако живеете во област каде што услугата за мобилни телефони е наизменично и треба да се јавите во случај на итност.

Самостојниот DSL се сведува на личните преференци, достапноста и начинот на живот кога станува збор за секојдневни комуникации и пристап до Интернет.
Dennis Alvarez
Dennis Alvarez
Денис Алварез е искусен технолошки писател со повеќе од 10 години искуство во областа. Тој има напишано опширно на различни теми кои се движат од безбедноста на интернет и решенија за пристап до cloud computing, IoT и дигитален маркетинг. Денис има остро око за идентификување на технолошките трендови, анализа на динамиката на пазарот и презентирање остроумен коментар за најновите случувања. Тој е страстен да им помага на луѓето да го разберат сложениот свет на технологијата и да донесат информирани одлуки. Денис има диплома по компјутерски науки на Универзитетот во Торонто и магистерски студии по бизнис администрација на бизнис школата Харвард. Кога не пишува, Денис ужива да патува и да истражува нови култури.