Што е пелтечење на Интернет - 5 начини да го поправите

Што е пелтечење на Интернет - 5 начини да го поправите
Dennis Alvarez

Пелтечење на Интернет

Што е пелтечење преку Интернет

Интернетот им овозможува на компјутерските мрежи ширум светот да се поврзат една со друга. Тоа е пошироката мрежа која помага во комуникацијата помеѓу различни институции и организации како што се универзитетите и компаниите.

Рутери, сервери, повторувачи, центри за податоци, компјутери и многу електронски уреди се користат за да помогнат информациите да патуваат низ светот .

Единствената цел на интернетот е да овозможи глобален пристап до многу податоци. Нека биде истражување во областа на науката, медицината или инженерството.

Интернетот е вообичаена работа овие денови бидејќи секоја куќа има пристап до интернет. Дури и луѓето кои живеат во селата имаат пристап до интернет овие денови. Со текот на времето светот оди брзо, а исто така и интернетот, а стресно е кога се соочуваме со пелтечење на интернет.

Интернетот се користи за многу работи како што се онлајн банкарство, образование, пренос на датотеки и Електронска пошта (Е-пошта) итн. Имајќи го ова на ум, сите знаеме дека никој не би сакал нивните трансакции да бидат стопирани, нивните видеа да се вчитуваат долго време или нивните предавања да бидат тампонирани поради пелтечење на интернет.

Зошто се случува ова?

Единственото прашање што се појавува во нашите умови е ова, особено за хардкор гејмерите кои не можат да ризикуваат ниту 1 секунда задоцнување за време на нивното онлајн играње.

Многу гејмери ​​веруваат на интернетпелтечење или заостанување да биде несреќен шарм за нивниот гејмерски профил и репутација. Наместо да ја скршите тастатурата или контролорот, подобро е да знаете зошто интернетот делува чудно. Да се ​​има ужасен пинг може да биде стресно, но неговото поправање може да ги врати работите на вистинскиот пат.

Прво, во фокусот треба да биде откривањето на проблемот. Постојат многу фактори кои обично влијаат на интернетот да пелтечи или заостанува. Некои од нив се:

Исто така види: Осврти на SUMO Fiber (4 клучни карактеристики)
 • Интернет-врската е несигурна.
 • Рутерот што се користи е евтин и со низок квалитет.
 • Подобро е да се признае колку Потребни се Mbps за да се завршат задачите.
 • Интернет-врската може да е преоптоварена.
 • Модемот треба да се рестартира.
 • Рутерот за Wi-Fi е поставен во лоша точка.
 • Уредите што го опкружуваат рутерот ги попречуваат сигналите.
 • Апликациите кои работат во позадина влијаат на пропусниот опсег.

Покрај тоа, некои малициозен софтвер исто така може да ја забави брзината на интернет и да предизвика пелтечење или задоцнување на интернет. Ако проблемот не е од ваша страна, најверојатно интернет провајдерот има технички тешкотии.

Друг фактор е латентноста која е тесно поврзана со пропусниот опсег, латентноста го претставува времето потребно за сигналот да патува од испраќачот до приемник. Ако латентноста е висока, тогаш заостанувањата или доцнењата ќе бидат исто така големи.

Како да го поправите?

Кулењето на Интернет или задоцнувањето може да биде вистинскопроблемот и рестартирањето на рутерот не секогаш помага. Има многу начини да се поправи оваа бавна брзина што доаѓа.

Луѓето кои работат преку видео повици за состаноци, исто така, се соочуваат со многу проблеми кога станува збор за пелтечење на интернет и за нив не секогаш функционираат пинг на рутерот или оптимизирање на неговата врска надвор. Како и да е, некои од начините за решавање на проблемот се:

 • Ставање или поставување на рутерот на централизирана локација во просторијата.
 • Проверете ја брзината на интернет преку тест за брзина. Познато и како тестирање на сигналот.
 • Со отстранување проблеми на модемот или рутерот.
 • Прилагодете го рутерот за подобри сигнали за Wi-Fi.
 • Затворете ги апликациите што работат во заднина и за кои е потребно многу на пропусниот опсег.
 • Промена или обид на нов DNS-сервер.
 • Размислете за користење приватна мрежа.
 • Обидете се да го зголемите пропусниот опсег, испратете помалку податоци.
 • 8>Оптимизирајте ја интернет-врската во случај на полесно прелистување.
 • Проверете дали има малициозен софтвер.
 • Користете антивирус за да откриете невообичаена активност низ мрежната врска.
 • Со приоритизирање, преземања и задачи.
 • Обидете се да ги исклучите уредите и повторно да се поврзете.
 • Користете локална кеш за да нема потреба повторно да преземате датотеки.
 • Обидете се да ги освежите апликациите.
 • Обидете се да избегнете користење на прокси или VPN.
 • Не стартувајте многу апликации одеднаш.
 • Избегнувајте многу преземања одеднаш.
 • Обидете се Wi-Fi анализатор за почиста врска.
 • Исклучете ја целата мрежазаштитен ѕид за многу стабилна брзина на интернет.
 • Обидете се да го ограничите другиот мрежен сообраќај.

Ако сите решенија дадени погоре не го решат вашиот проблем, стапете во контакт со вашиот интернет провајдер. Како што беше дискутирано претходно, прекинувањето на интернетот среде игра е голема грижа за онлајн гејмерите. Првото нешто што треба да направите е да проверите дали некоја апликација не делува чудно.

Додавањето нов рутер на мрежата исто така може да го реши проблемот. Гејмерите треба да претпочитаат да користат етернет наместо Wi-Fi. Жичната врска ќе обезбеди директно поврзување и поголеми брзини од рутерот за Wi-Fi. Освен тоа, ако Wi-Fi е единствената опција, приближувањето до него може да помогне во подобрувањето на брзината и намалувањето на доцнењето.

Овој проблем може да се намали и на повеќе други начини:

Исто така види: Може ли да се користат директно телефони за разговор на Verizon?
 • Обидете се да користите алатка за следење на перформансите на мрежата.
 • Користете алатка за следење за да ги погледнете пакетите и да извршите анализа.
 • Обидете се да користите CDN.
 • 8>Користете HTTP/2 за да ја намалите латентноста.
 • Намалете го бројот на HTTP.
 • Користете Edge Computing.
 • Обидете се да користите Pre-connect, алатка која помага во оптимизација.

Ако ниту една од опциите не работи и не се ослободите од целата латентност со која се соочувавте, обидете се да ја оптимизирате вашата врска, бидејќи тоа е најдоброто можно решение со користење на вистинските алатки , протоколи и директиви. Како што светот напредува секој ден, интернетот сега стана потреба наместо луксуз.

Секојличноста сака да прелистува на интернет, да ги слуша неговите/нејзините омилени песни или да игра видеоигри онлајн без никакви заостанувања или пелтечење. За да избегнете секакви непријатности, подобро е да преземете секакви мерки на претпазливост и знаење за тоа како функционира интернетот и како уредите работат со него.

Некои едноставни трикови и алатки се многу корисни за намалување на доцнењето и заостанувањата. Нивното користење нема да предизвика пелтечење на интернет на кој било начин и сите луѓе ќе можат да уживаат во својот интернет со вистинската посакувана брзина во секое време.
Dennis Alvarez
Dennis Alvarez
Денис Алварез е искусен технолошки писател со повеќе од 10 години искуство во областа. Тој има напишано опширно на различни теми кои се движат од безбедноста на интернет и решенија за пристап до cloud computing, IoT и дигитален маркетинг. Денис има остро око за идентификување на технолошките трендови, анализа на динамиката на пазарот и презентирање остроумен коментар за најновите случувања. Тој е страстен да им помага на луѓето да го разберат сложениот свет на технологијата и да донесат информирани одлуки. Денис има диплома по компјутерски науки на Универзитетот во Торонто и магистерски студии по бизнис администрација на бизнис школата Харвард. Кога не пишува, Денис ужива да патува и да истражува нови култури.