Што е испраќање и примање преку WiFi? (објаснето)

Што е испраќање и примање преку WiFi? (објаснето)
Dennis Alvarez

Wi-Fi испраќање и примање

Wi-Fi е најдобриот мрежен медиум ако сакате да создадете помала мрежа и да ги поврзете сите ваши уреди преку интернет во вашиот дом или канцеларија без да се занимавате со нередот од жиците и други такви проблеми.

Wi-Fi ви овозможува сите уреди што поддржуваат Wi-Fi да се поврзат со рутерот и што ви овозможува пристап до интернет ако вашиот рутер е поврзан на интернет поврзување. Меѓутоа, бидејќи на рутерот се поврзани повеќе уреди, а има и одредени мрежни терминологии, може да се соочите со некои проблеми при нивното разбирање. Неколку работи што треба да ги знаете за испраќањето и примањето преку Wi-Fi се:

Исто така види: Сателитот Orbi не се поврзува со рутер: 4 начини да се поправи

Task Manager

Во основа, ако го отворите менаџерот за задачи на вашиот Windows, ќе може да види два главни фактори под картичката Wi-Fi. Ова се показател за статусот што покажува како функционира вашиот Wi-Fi, каква брзина и јачина на сигнал добивате и многу повеќе.

Исто така види: 4 начини да го решите проблемот со WiFi од 5 GHz кој постојано паѓа

Исто така, ви ја прикажува IP адресата за вас, типот на врската и некои други критични информации тоа е таму за вашиот рутер и компјутерот што го користите за поврзување преку мрежата. Испраќањето и примањето се прилично разбирливи, но уште неколку работи што треба да ги знаете за нив се:

WiFi Испрати и примај

Испрати

Испрати во основа е брзината на прикачување што ја добивате на мрежата. Тоа е пропусниот опсег иподатоците што се испраќаат од вашиот компјутер преку рутерот и интернетот. Испрати е директно поврзана со линковите на рутерот и колку повеќе линкови имате на вашиот рутер, толку подобар пропусен опсег ќе добиете на функцијата Испрати.

Тоа исто така ќе ви овозможи да имате јасна претстава за брзината на прикачување што ја надминувате врската и можете да ги преземете неопходните мерки за да ја подобрите.

Покрај сето тоа, ако испраќањето е поголемо отколку што би очекувале да биде, тоа значи дека може да има необичен сообраќај на вашата мрежа и податоци се испраќаат од вашиот компјутер за кои треба да се грижите. Ако не прикачувате големи датотеки и вашата порака се зголемува, ќе треба да ја прекинете интернет-врската и да го скенирате вашиот компјутер за такви кражби на податоци и вируси.

Прими

Примање е количината на податоци или пропусниот опсег што вашиот компјутер го прима од интернет-врската или рутерот преку Wi-Fi. Значи, можете да го користите за да ја проверите брзината што вашиот компјутер ја добива преку Wi-Fi и колкав пропусен опсег трошите во одредени периоди.

Не само тоа, туку и на најновите Windows можете да видите графикони и графикони, како и со повеќе функции како прилагодување на периодот за кој сакате да ја видите статистиката и многу повеќе. На овој начин, ќе можете да се осигурате дека можете да ги проверите сите податоци што ги користите и ги примате ипаузирајте ги сите такви апликации што можеби го трошат вашиот пропусен опсег или брзината на вашиот компјутер.
Dennis Alvarez
Dennis Alvarez
Денис Алварез е искусен технолошки писател со повеќе од 10 години искуство во областа. Тој има напишано опширно на различни теми кои се движат од безбедноста на интернет и решенија за пристап до cloud computing, IoT и дигитален маркетинг. Денис има остро око за идентификување на технолошките трендови, анализа на динамиката на пазарот и презентирање остроумен коментар за најновите случувања. Тој е страстен да им помага на луѓето да го разберат сложениот свет на технологијата и да донесат информирани одлуки. Денис има диплома по компјутерски науки на Универзитетот во Торонто и магистерски студии по бизнис администрација на бизнис школата Харвард. Кога не пишува, Денис ужива да патува и да истражува нови култури.