Оптимално: Зошто мојата кабелска кутија има етернет порта?

Оптимално: Зошто мојата кабелска кутија има етернет порта?
Dennis Alvarez

Оптимално Зошто мојата кабелска кутија има порта за етернет

Со оглед на тоа што има толку многу различни напредоци на интернет и телевизија во последниве години, може да биде тешко да се види како сите тие се вклопуваат заедно и како се поврзани со еден со друг.

На пример, за оние од нас кои имаме интернет уште од бурните рани денови на dial-up, ќе ја знаете функцијата на етернет портата. Си приклучивте телефонски кабел во него и неколку минути подоцна силен шум, ќе имате пристап до најбавната интернет конекција во светот, нели?

Па, оттогаш, употребата на етернет портите доста се промени малку. Всушност, има еден на речиси секој уред со овозможен интернет со одредена големина. Деновиве, овие порти се додаваат на вашите мрежни уреди за да ви овозможат директно да се поврзете на интернет, целосно заобиколувајќи го безжичниот елемент.

Значи, можеби мислите дека е малку чудно што има нешто како кутија за кабел Optimum. Па, штом знаете што прави, всушност има многу смисла. Значи, денес ќе објасниме зошто е таму и што точно прави.

Исто така види: Google Voice: Не можевме да го завршиме вашиот повик Ве молиме обидете се повторно (6 поправки)

Па, на Optimum, зошто мојата кабелска кутија има порта за етернет?

Првото нешто што треба да ви го кажеме е дека портата за етернет не е таму за да прави ништо поврзано со интернетот. Етернет порта што моментално ја гледате не е онака како што изгледавоопшто - тоа е всушност порта нагоре.

Целта на овие, ако не знаете, е да се осигураме дека е воспоставена најдобрата можна врска помеѓу ова уредот и вашиот рутер.

Покрај тоа, може да служи и за функцијата за пренос на емисии на DVR на LAN мрежа. И неговата корисност не завршува тука. Може да се користи и за извршување дијагностика кога е поврзан на вашиот компјутер.

Најважната заблуда што треба да ја расчистиме е дека користењето на оваа порта за да се забрза врската со мрежата нема да направи апсолутно ништо . Во случајот на оваа конкретна кабелска кутија, тоа е затоа што ги користи истите коаксијални сигнали како и вашиот рутер. Сепак, ова не е случај насекаде.

Исто така види: 5 начини да ги поправите темните точки на Vizio TV

Постојат повеќе технолошки напредни уреди што всушност можат да се удвојат како модеми. Во случајот на овие понапредни модели, тие всушност можат да се одржуваат и ажурираат. Повторно подобро, тие исто така можат да ги користат нивните пристаништа за да се грижат за двонасочниот сообраќај со коаксијални сигнали.

Последното нешто што треба да го знаете е дека портата за етернет всушност може да ги подобри перформансите на одредени апликации ако е поврзана со модемот. Но, ова ќе биде случај само ако користите паметен телевизор. Ова може да звучи малку чудно, но причината за тоа е релативно едноставна.

Во суштина, ова ќе се случи бидејќи обичните телевизори се потпираат на кабелската кутијанивниот сигнал. Меѓутоа, во случај на паметен телевизор, ќе им требаат повеќе податоци за да го исполнат својот целосен потенцијал. Значи, ако сакате малку да ги подобрите перформансите на апликациите на вашиот паметен телевизор, на сите начини поврзете ја кутијата со етернет кабел.
Dennis Alvarez
Dennis Alvarez
Денис Алварез е искусен технолошки писател со повеќе од 10 години искуство во областа. Тој има напишано опширно на различни теми кои се движат од безбедноста на интернет и решенија за пристап до cloud computing, IoT и дигитален маркетинг. Денис има остро око за идентификување на технолошките трендови, анализа на динамиката на пазарот и презентирање остроумен коментар за најновите случувања. Тој е страстен да им помага на луѓето да го разберат сложениот свет на технологијата и да донесат информирани одлуки. Денис има диплома по компјутерски науки на Универзитетот во Торонто и магистерски студии по бизнис администрација на бизнис школата Харвард. Кога не пишува, Денис ужива да патува и да истражува нови култури.