Netgear CAX80 наспроти CAX30 - Која е разликата?

Netgear CAX80 наспроти CAX30 - Која е разликата?
Dennis Alvarez

netgear cax80 vs cax30

Кога станува збор за мрежна опрема, корисниците постојано го бараат врвниот уред што ќе ги направи нивните интернет-врски способни да ги испорачаат најдобрите можни нивоа на перформанси.

Без разлика дали преку рутери, модеми или други видови пристапни точки, производителите вложуваат многу време и пари во развојот на уредот што ќе ги разбуди умовите на корисниците и ќе стане врвна мрежна опрема на пазарот.

Додека повеќето производители ги прават своите први чекори на тој пат, Netgear искористи пристојна предност со своите најсовремени мрежни уреди. Нивната последна серија на модеми, Nighthawk, им дава на компјутерите и другите уреди простор за работа колку што би можеле да сонуваат.

Исто така, со нивните напредни функции, Nighthawk модемите можат да донесат стабилност на сосема ново ниво. Иако тоа сè уште не е сè што може да се каже за овие извонредни модеми, овие карактеристики веќе ги ставаат Nighthawks меѓу најдобрите мрежни уреди некогаш дизајнирани.

За корисниците кои ги следат најновите достигнувања во мрежната технологија, Netgear Nighthawks се дефинитивно серија на која треба да се внимава. Сепак, бидејќи се серија уреди, Nighthawks имаат различни спецификации во зависност од конкретниот модел.

Ова може да ги наведе корисниците кои се помалку заинтересирани за технолошките трендови да се одлучат за уред кој точно не одговаранивните интернет барања. Ако забележите дека заостанувате со најновите мрежни технологии и функции, останете со нас.

Денес ви ја донесовме крајната споредба помеѓу двата врвни уреди на Netgear Nighthawk, CAX30 и CAX80. Преку оваа споредба, се надеваме дека ќе ви помогнеме подобро да го разберете секој уред и да го направите најдобриот избор за вашите потреби за поврзување.

Крајната споредба помеѓу модемите Netgear CAX80 и CAX30 Nighthawk

Што значи Имате да понудите Netgear CAX30?

Серијата Nighthawk опфаќа мрежни уреди кои се нарекуваат два-во-едно, што значи дека се модеми со вградени рутери. Ова е многу корисно кога го инсталирате поставувањето на Интернет, бидејќи треба да се справите со каблирање на еден уред помалку. Згора на тоа, сите конфигурации и поставки може да се направат преку истиот интерфејс.

Покрај тоа, ако двата уреди се здружени во еден помагаат брзината и стабилноста да се зголемат додека корисникот има повисоко ниво на контрола. CAX30 е дизајниран да работи преку мулти-гигабитна конекција , која, како што вели името, испорачува брзини на поврзување што го прекршуваат прагот од 1Gbps.

Тоа, кога е поврзано со врвната Wi- fi карактеристики, обезбедува ниво на перформанси за кое досега не се сонувало – особено со паметните уреди кои помагаат дополнително да се подобри квалитетот на врската.

Без разлика на употребата, CAX30 е подготвенза да се обезбедат најдобри перформанси во стриминг, игри, големи преноси на датотеки или било кој друг вид интензивна употреба на интернет. Што се однесува до неговите спецификации, CAX30 има вграден систем базиран на DOCSIS 3.1, што значи дека брзините се десет пати поголеми од најновата верзија 3.0.

Исто така, поврзувањето е подобрено 2,5 пати за побрзо воспоставување врска со серверите на интернет провајдерите. DOCSIS 3.1 е исто така компатибилен наназад, што го прави овој уред корисен дури и за оние кои сè уште немаат крајно мрежно поставување. Функцијата AX Wi-Fi испорачува брзини до 2,7 Gbps со аспект на поврзување со 6 текови.

Модемот Nighthawk CAX30 работи на жичен & засилувач; WAN to LAN оптимизиран двојадрен процесор 1,5 GHz со 3.0 SUPERSPEED USB порта што обезбедува десет пати поголеми перформанси од неговиот претходник, 2.0. Со 4 гигабитни порти, брзините на пренос достигнуваат нивоа кои никогаш не биле видени бидејќи стабилноста се зголемува со капацитетот на портата.

Во однос на неговиот капацитет, CAX30 може да се справи со поголем број на симултани врски со неговите подобрени карактеристики и без да се загрозат нивоата на перформанси на поврзувањето.

Опсегот на CAX30 е исто така извонреден, спречувајќи мртви зони со неговата поголема површина на покривање, истовремено обезбедувајќи повисоки брзини и стабилност насекаде. Што се однесува до безбедноста, толку важен аспект на интернет конекциите, CAX има 1-годишен ARMORпретплата .

Исто така види: 5 решенија за Интернет работи на сè освен на компјутер

АРМОР е безбедносна платформа на производителот која ги држи подалеку заканите и ги спречува обидите за пробивање. Со поддршка за VPN, корисниците можат виртуелно безбедно да се движат од каде било во светот. Ова ги зголемува безбедносните нивоа бидејќи оние што го вршат обидот за пробивање имаат поголеми потешкотии да ја лоцираат мрежата.

Исто така види: 6 начини да се поправи адаптерот за допир на прозорци „Netgear-VPN“ не е пронајден

Исто така, 802.11i, 128-битна AES шифрирање со функцијата PSK додава на безбедносните карактеристики, спречувајќи неовластен пристап до вашата мрежа. Понатаму, функцијата GUEST NETWORK им овозможува на корисниците да доделат одредена количина на податоци на секундарна врска што може да биде достапна за гостите.

На тој начин, ќе можете да ги задржите сите чувствителни информации на вашата мрежа и да имате и вашите гости уживаат во ултра високите перформанси, без да се мешаат со вашите. И на крај, лозинките на ниво на WPA3 гарантираат дека акредитациите за пристап за вашата мрежа се на највисоко безбедносно ниво.

Ова е особено корисно ако вашите соседи се опортунисти! Што се однесува до неговата компатибилност, CAX30 беше изборот на врвните ТВ услуги во земјата, вклучувајќи ги Cox, Xfinity и Spectrum.

Покрај сето она што е кажано за модемот Nighthawk CAX30, овој уред е солидна опција за оние кои сакаат да пристапат до врвните нивоа на мрежни перформанси.

Што значи Netgear Имате да понудите CAX80?

Кога ќе забележите дека мрежното искуствоможе дополнително да се подобри, а нивоата на перформанси повисоки, Netgear ја дизајнираше надградената верзија на Nighthawk CAX30, CAX80 . За оние кои мислеа дека не може да биде подобар кога станува збор за брзини, CAX80 беше убаво изненадување.

Одржувајќи го системот базиран на DOCSIS 3.1, разликата во брзината и стабилноста се должи на AX Wi -Фи верзија, надградена со 1,2+4,8 Gbps со 8-stream конекција. Оставајќи ја зад себе карактеристиката за поврзување со 6 текови на CAX30, новиот модел уште повеќе ги подобри брзините и стабилноста.

Според искуството со MULTI-GIG и 4-те GIGABIT порти, двата модели имаат исти спецификации, но CAX80 носи MULTI-GIG2.5G/1G етернет порта. Тоа носи брзини на пренос до 2,5 пати повеќе од она што беше, овозможувајќи повисоки перформанси и од кабелската врска.

Многу беше кажано за Nighthawk CAX30 и неговите карактеристики за безжично поврзување , но корисниците не беа толку изненадени од нивоата на перформанси на Ethernet. Гледајќи уште еден аспект што може да се подобри, Netgear ја подобри жичната врска и ја доведе на исто ниво како и безжичните функции со CAX80.

Во однос на неговиот капацитет, како Nighthawk CAX30 да не е доволно добар, CAX80 ја зголеми количината на можни симултани безжични врски . Истиот двојадрен процесор од 1,5 GHz беше задржан од претходникот, бидејќи тој се покажа како повеќеод доволно за мазни перформанси – дури и за 4K UHD стриминг.

Покриеноста, која веќе беше подобрена во CAX30, остана недопрена кај поновиот модел бидејќи веќе се сметаше за врвна. Најголемите новитети што ги донесе Nighthawk се однесуваат на аспектите за лесно користење.

Функцијата SMART-CONNECT автоматски го избира најбрзиот wi-fi опсег за поврзување и го задржува истите ингеренции за двете мрежи. Исто така, WIFI 6 поддржува сите видови безжични врски, па дури и нуди компатибилност наназад. Зборувајќи за компатибилноста, CAX80 ги извршува истите ТВ-услуги како неговиот претходник.

Што се однесува до безбедносните карактеристики, беше задржана извонредната претплата на ARMOR, поврзана со VPN SUPPORT, AES шифрирање со PSK и GUEST-NETWORK од CAX30. Едвај постои безбедносен систем понапреден од оној на Nighthawk на пазарот денес.

Единствената „негативна страна“ – ако ја има дури и една – е тоа што CAX80 тежи 4,4 фунти , што го прави еден од најтешките мрежни уреди таму. Меѓутоа, ако сметате дека има вграден рутер, тоа не е толку многу.

За да стане уште поописно…

За да ви помогнеме дојдете до заклучок кој уред е подобар за вашите потреби на интернет, еве споредба табела со сите главни аспекти насекој:

Функција CAX30 CAX80
Вградена ДОКСИС 3.1 ДА ДА
AX WIFI 2,7Gbps – 0,9+1,8Gbps со 6-stream конекција. 6Gbps – 1,2+4,8Gbps со 8-stream поврзување.
AX оптимизиран двојадрен процесор 1,5 GHz ДА ДА
Жичен & засилувач; Изведба WAN-to-LAN ДА ДА
SUPERSPEED USB 3.0 порта ДА ДА
4 ГИГАБИТ ПРИСТАВИ ДА ДА
MULTI-GIG 2.5G/1G Ethernet порта НЕ ДА
МУЛТИ-ГИГ Искуство ДА ДА
Капацитет Одлично Одлично
Покриена област Врвна Врвна
SMART CONNECT ДА ДА
NIGHTHAWK APP ДА ДА
WIFI 6 со компатибилност наназад ДА ДА
Претплата на Armor ДА ДА
ПОДДРШКА за VPN ДА ДА
802.11i, 128-битна AES шифрирање со PSK ДА ДА
ГОСТИНСКА МРЕЖА ДА ДАDennis Alvarez
Dennis Alvarez
Денис Алварез е искусен технолошки писател со повеќе од 10 години искуство во областа. Тој има напишано опширно на различни теми кои се движат од безбедноста на интернет и решенија за пристап до cloud computing, IoT и дигитален маркетинг. Денис има остро око за идентификување на технолошките трендови, анализа на динамиката на пазарот и презентирање остроумен коментар за најновите случувања. Тој е страстен да им помага на луѓето да го разберат сложениот свет на технологијата и да донесат информирани одлуки. Денис има диплома по компјутерски науки на Универзитетот во Торонто и магистерски студии по бизнис администрација на бизнис школата Харвард. Кога не пишува, Денис ужива да патува и да истражува нови култури.