Може ли да имам 2 рутери со спектар? 6 чекори

Може ли да имам 2 рутери со спектар? 6 чекори
Dennis Alvarez

дали можам да имам 2 рутери со спектар

Можете ли да имате два рутери Spectrum дома? ДА!

Ако сакате да ја проширите областа на покриеност за вашата интернет конекција , една опција е да користите два рутери. Може да користите и вграден рутер-модем со вашиот интернет провајдер.

Во оваа статија ќе се фокусираме на рутерите од Spectrum. Понатаму, w е ќе покрие како можете да ги поставите вашите два Spectrum рутери дома или на работа . Оттука, ќе зголемете ја брзината, јачината на сигналот и покриеноста на вашиот интернет.

Можам ли да имам 2 рутери со спектар?

Работи што треба да се подготват:

Исто така види: Zyxel рутер црвено Интернет светло: 6 начини да се поправи

Прво, имањето два рутери е прилично едноставно и може да се направи со користење на стандардна DOCSIS 2/3/4.0 (кабелска) мрежа . Можно е да ја поставите врската по истата поделена коаксијална линија, но мора да имате поврзан разделник што функционира добро за да го направите ова.

Покрај тоа, наједноставниот метод за поврзување на двата рутери е преку етернет конекција . Значи, тоа е она што ќе го разгледаме овде:

 1. Одредете ги примарните и секундарните рутери за вашата врска
 2. Поставете ги двата рутери блиску еден до друг
 3. Изберете помеѓу LAN- кон-LAN или LAN-to-WAN врски
 4. Поставете ги двата ваши рутери
 5. Конфигурирајте ги вашите рутери еден по друг
 6. Променете го вашиот DHCP

Како да поврзете два рутери со спектар?

1. ОдредиПримарни и секундарни рутери за вашата врска

Откако ќе ги имате двата Spectrum рутери, ќе треба да одлучите кој ќе биде примарниот и секундарниот .

 • Примарен рутер: Стандардна врска до вашиот модем или ѕидниот штекер.
 • Секундарен рутер: Дополнителен на вашиот примарен рутер.

Исто така, се препорачува најновиот модел на рутер со високи спецификации да ви биде примарен . Бидејќи обично е најдобро да го користите вашиот стар рутер како секундарен. Ако и двете имаат слични карактеристики, не е важно која ќе одберете да биде примарна и секундарна.

2. Поставете ги двата рутери блиску еден до друг

Двата рутери треба да бидат поставени блиску еден до друг за поврзување за да се одржи висока јачина на сигналот . Освен тоа, поставете ги вашите рутери на широко отворен простор за да нема пречка за емисијата на сигналот. Плус, ќе си се заблагодарите во иднина за лесниот пристап за одржување на рутерот.

3. Изберете помеѓу LAN-to-LAN или LAN-to-WAN конекции

 • LAN-to-LAN врска: ја проширува вашата постоечка мрежна конекција на вашата секунда рутер.
 • LAN-to-WAN поврзување: создава посебна мрежа во вашата примарна мрежа. (Имајте предвид дека не можете да споделувате датотеки помеѓу двете посебни мрежи.)

Можете да ги изберете вашите претпочитани врски соземајќи ја предвид вашата околина и моделите на користење. Типично е корисниците да бараат LAN-LAN конекција дома бидејќи може лесно да споделуваат датотеки и податоци преку двата рутери.

4. Поставете ги двата ваши рутери

Пред да го поврзете главниот рутер, проверете дали е поврзан и активиран модемот:

 • Исклучете го кабелот за напојување од задниот дел на модемот, а потоа вклучете го повторно.
 • Ќе треба да чекате модемот да се поврзе на мрежата за околу 2-5 минути . Ќе знаете дека е поврзан кога светилката за статус на предната страна на модемот е солидна .
 • Користејќи го E тернет кабелот , поврзете го рутерот со модемот .
 • Следно, приклучете го рутерот во главното напојување . Повторно, ќе треба да почекате 2-5 минути за светлото за статус на предниот панел на вашиот рутер да престане да трепка и да се претвори во сино сино .
 • Потоа поврзете ги двата рутери преку дополнителен етернет кабел .
 • Конечно, поврзете го вашиот компјутер со рутерите користејќи друг дополнителен Етернет кабел .

5. Конфигурирајте ги вашите рутери еден по друг

Потоа, проверете дали вашиот рутер работи, обидете се да поврзете уред на интернет преку модемот . Ако не можете да се поврзете, ќе треба да го конфигурирате рутерот.

Во меѓувреме, ќе треба да контактирајте со Spectrum и да проверитеза вашето активирање на Spectrum Internet. Можете да да ги повикате или да ги користите вашите мобилни податоци за да ја посетите нивната веб-локација и да ги следите упатствата.

Ќе треба да прво да го конфигурирате главниот рутер пред да го конфигурирате секундарниот рутер користејќи го главниот доколку е потребно.

Исто така види: 3 начини да се поправи Roku светлината останува вклучена

6. Променете го вашиот DHCP

 • За LAN-to-LAN мрежа , ќе треба да навигирате до страницата на рутерот. Поставете DHCP услугата на примарниот рутер адреси помеѓу 192.168.1.2 и 192.168.1.50 .
 • За LAN-to-WAN , можете да ги оставите стандардните поставки вклучени .

Заклучок:

Како заклучок, ако овој напис ви помогне да донесете одлука да се задоволите со 2 рутери, јавете се Spectrum Internet на 1-800-892-4357 да го побарате вашиот втор рутер денес! Ве молиме споделете ја оваа статија ако сметате дека е корисна за вашето семејство, пријатели и или колеги!
Dennis Alvarez
Dennis Alvarez
Денис Алварез е искусен технолошки писател со повеќе од 10 години искуство во областа. Тој има напишано опширно на различни теми кои се движат од безбедноста на интернет и решенија за пристап до cloud computing, IoT и дигитален маркетинг. Денис има остро око за идентификување на технолошките трендови, анализа на динамиката на пазарот и презентирање остроумен коментар за најновите случувања. Тој е страстен да им помага на луѓето да го разберат сложениот свет на технологијата и да донесат информирани одлуки. Денис има диплома по компјутерски науки на Универзитетот во Торонто и магистерски студии по бизнис администрација на бизнис школата Харвард. Кога не пишува, Денис ужива да патува и да истражува нови култури.