Филтрирањето NAT е обезбедено или отворено (објаснето)

Филтрирањето NAT е обезбедено или отворено (објаснето)
Dennis Alvarez

натфилтрирањето е обезбедено или отворено

Рутерите се дизајнирани да пренесуваат интернет сигнали до уредите компатибилни со Wi-Fi. Рутерите се интегрирани со NAT филтрирање со оваа функција; ќе видите како рутерот го одредува процесот за влезните сообраќаји. NAT филтрирањето е дизајнирано да додаде дополнителен слој на безбедност за интернет мрежата, обезбедувајќи најголема безбедност од закани за сајбер безбедноста.

NAT филтрирање – што е тоа?

Може да биде дизајнирана како прва линија на одбрана што ја зачувува мрежата од хакери кои се обидуваат да пренесат малициозен софтвер и лоши пакети со податоци во вашите уреди. NAT филтрирањето ќе ги анализира пакетите со податоци пред да се одреди неговата функција. Има постојан надзор што го спречува дојдовниот сообраќај да се меша со вашиот интернет и мрежа.

Откако ќе се примат пакетите со податоци, тие се насочуваат кон наменетите уреди. Филтрирањето NAT ќе биде активно на рутерите. Значи, за време на филтрирањето, ако има неидентификувани извори или хакерска активност, NAT firewall-от ќе работи.

NAT Filtering Secured or Open

Open NAT Filtering

Отвореното филтрирање NAT нуди помалку безбеден заштитен ѕид. Со ова, скоро сите интернет апликации ќе работат кога е овозможено отвореното NAT филтрирање. Додека ги поставувате безбедносните поставки за вашата мрежа, треба да го земете предвид NAT филтрирањето. За овозможување на отвореното NAT филтрирање,треба да ги следите долунаведените чекори;

  • Впишете routerlogin.net во менито Start и притиснете го копчето enter
  • Внесете ја лозинката и допрете на „login“ копче (користете „лозинка“ за автентикација)
  • Допрете на приложените уреди под менито за одржување кое обезбедува информации за уредите поврзани на рутерот
  • Идентификувајте го вашиот компјутер или друг уред преку IP адресата и уредот име
  • Допрете ја опцијата за пренасочување на портата
  • Допрете ја „додајте приспособена услуга“ и внесете го името на уредот што има обезбедено NAT филтрирање
  • Изберете ја опцијата „Двете“ во полето за протокол
  • Додајте го бројот на портата; првиот во почетната порта и вториот во крајната порта
  • Внесете го бројот на IP адресата во полето и притиснете го копчето за примена
  • Рутерот ќе се рестартира, а статусот на филтрирање NAT ќе префрлете се на „отворено“.

Со отвореното NAT филтрирање, било да се мултимедијалните апликации, апликациите од точка до точка или интернет игрите, сè ќе има рационализирана функционалност. Отворените поставки го зголемуваат ризикот од сајбер напади. Меѓутоа, ако користите отворено NAT филтрирање на портата 3333 на рутерот, заштитниот ѕид е сè уште функционален, обезбедувајќи подобра заштита.

Исто така види: 9 начини за решавање проблеми со грешката DirecTV Com Refresh 726

Заштитено NAT филтрирање

Обезбедениот NAT филтрирањето нуди заштитен ѕид за да се осигура дека вашиот интернет и LAN се заштитени, па оттука и заштитата за компјутерот. Нема да има нападипреку интернет. Сепак, со обезбеденото NAT филтрирање, може да има блокирање на функционалноста на мултимедијалните апликации, апликациите од точка до точка нема да работат, а интернет игрите нема да се оптимизираат.

Крајна линија

Исто така види: 3 начини да го решите проблемот со бавна брзина на Linksys Velop

Филтрирањето NAT е основниот безбедносен стандард дизајниран за интернет рутери. За луѓето на кои им требаат рационализирани безбедносни стандарди на нивната интернет мрежа, заштитеното NAT филтрирање е подобар избор. Можете да ја зајакнете заштитата преку VPN. Сепак, може да има пречки во функционалноста на некои апликации, затоа внимавајте на тоа!
Dennis Alvarez
Dennis Alvarez
Денис Алварез е искусен технолошки писател со повеќе од 10 години искуство во областа. Тој има напишано опширно на различни теми кои се движат од безбедноста на интернет и решенија за пристап до cloud computing, IoT и дигитален маркетинг. Денис има остро око за идентификување на технолошките трендови, анализа на динамиката на пазарот и презентирање остроумен коментар за најновите случувања. Тој е страстен да им помага на луѓето да го разберат сложениот свет на технологијата и да донесат информирани одлуки. Денис има диплома по компјутерски науки на Универзитетот во Торонто и магистерски студии по бизнис администрација на бизнис школата Харвард. Кога не пишува, Денис ужива да патува и да истражува нови култури.