Етернет преку CAT 3: Дали работи?

Етернет преку CAT 3: Дали работи?
Dennis Alvarez

ethernet преку cat 3

Ethernet, или жичните врски, се првиот избор за многу клиенти поради некои фактори кои ги поставуваат над нивните безжични колеги. На пример, етернет и wi-fi пренесуваат сигнали преку различни средства.

Тоа само по себе е веќе карактеристика што создава разлика во стабилноста на преносот на сигналот. Кога станува збор за областа на покриеност, на пример, разликите се исто така прилично забележливи.

Вистина е дека и двата вида на поврзување можат да дадат извонредни резултати. Но, додека тие продолжуваат да се борат околу тоа кој е најбрз или најстабилен, луѓето на крајот наоѓаат нови начини да уживаат во времето на интернет.

Значи, во случај да прашувате дали CAT 3 Ethernet каблите се соодветни за поставување на домашни конекции , имаме неколку интересни точки што можеби сакате да ги знаете. Одговорот е да , но има некои услови за кои треба да ви кажеме.

Што е Ethernet преку CAT 3 технологијата?

Прво, дозволете ни да ве запознаеме со дефиницијата и карактеристиките на CAT 3 Ethernet кабелот, како што би сакале. не сакам да претпоставам дека секој читател е експерт за тоа прашање.

Значи, ако не сте толку запознаени што е и што прави кабел CAT 3, проверете ја оваа детална информација што ви ја донесовме денес. Ќе потрае само 2 минути. Ветуваме!

CAT 3, или категорија 3, е термин дизајниран да го идентификува кабелоттехнологија која во голема мера се користи за пренос на интернет сигнал. Како што вели бројот по името, тоа е трета верзија на овој тип на кабелска технологија.

CAT 1 беше и сè уште е ограничен на носење само глас, што го прави непотребен за видео стриминг.

CAT 2, сепак, може да пренесува податоци со брзина од над 4 Mbps и со фреквенција од 4 MHz. Ова значи дека може да се постигне некоја форма на видео стриминг, иако овие стапки сè уште се далеку од идеални за таа намена.

CAT 3 е првиот во линијата од 8 типа на кабли што овозможува правилен пренос на видео бидејќи достигнува 10 Mbps на фреквенција од 16 MHz. Тоа, за многумина, сè уште не е совршена поставка за видео стриминг.

Овие корисници сметаат дека 15 Mbps е основна минимална почетна брзина за правилно проследување, што може да се постигне само од CAT 4 наваму.

Од друга страна, корисниците кои ги поставуваат своите етернет системи со CAT 3 кабли се чини дека се задоволни со брзината и фреквенцијата на нивните врски.

Што се однесува до карактеристиките на CAT 3 Ethernet конекцијата, таа дефинитивно ужива повисока стабилност во споредба со wi-fi, на пример. Опсегот, сепак, може да биде компромитиран во оваа иста споредба.

Безжичните мрежи се дизајнирани да покриваат поголема површина, а најновите технологии овозможуваат Wi-Fi сигналите да се шират на екстремно големи области.

Етернет конекции се ограничено на должината на кабелот, и може да биде тешко да се помине низ агли, ѕидови или што било друго за кабелот да стигне до својата дестинација.

Во однос на брзината, каблите CAT 3 доаѓаат од фабрика со ограничување од 100 Mbps . Ова може да изгледа премногу ниско во споредба со поновите верзии на етернет кабелот, но дури и кабелот CAT 6 може да го има истото ограничување.

Се работи за користење на жици 1, 2, 3 и 6 при поставувањето на врската, што значи дека, без разлика колку е напредна категоријата кабли, оваа комбинација на жици сепак треба да ја ограничи брзината на поврзувањето.

Исто така види: Латентност на Xbox One Wired наспроти безжичен контролер - Споредете ги и двете

Бидејќи Ethernet моментално има четири верзии, 10 Mbit, 100 Mbit, 1000 Mbit и 10.000 Mbit, со користење на соодветниот кабел ќе се дефинира колку брзо може да достигне брзината на вашата врска.

CAT 3 каблите се познати и како ethernet бакарни кабли и тие се сосема погодни за поставување LAN. Можеби нема да достигнат брзини толку високи како поновите верзии, но нема да ги разочараат корисниците кои не бараат толку големи брзини.

Неодамна, CAT 3 каблите почнаа да се заменуваат со CAT 5, бидејќи тие обезбедуваат повисоки стапки на брзина. Сепак, помеѓу CAT 3 и CAT 5 , сè уште постои фер разлика во цената, што го прави CAT 3 да остане најшироко користен за етернет конекции.

Сигурно, со текот на времето, каблите CAT 5 може да станат поевтини и разликата во брзинатаможе да ги наведе луѓето да го купат поновото, но засега, за повеќето од нас сè уште не вреди.

Што се однесува до методот пренос, најновата технологија овозможува користење на сите четири пара жици, што дефинитивно треба да ја зголеми брзината и да ја подобри стабилноста на етернет конекцијата.

Меѓутоа, бидејќи CAT 3 има поограничен опсег на брзина и обезбедува пониски стапки на пренос на податоци, можеби е добра идеја за домашно поставување на етернет, но не повеќе од тоа.

За врвни корисници или за врски што се занимаваат со пренос на големи датотеки, видео стриминг 4K или игри, CAT 3 Ethernet нема да биде најдобрата опција. Значи, ако сте меѓу овој тип на корисник, погрижете се да добиете CAT 5 етернет кабел, во најмала рака.

Етернет каблите CAT 3 се исто така компатибилни со телефонските системи VoIP и PBX и во голема мера се користат во просторите на модемите поради нивните карактеристики за конфигурација со две линии.

Уште еднаш, доколку протокот на податоци бара повеќе од ограничените 10-Mbit преку 16 MHz кабли CAT 3, поставувањето треба да се направи со помош на кабел CAT 5 со поголема брзина.

Исто така види: Netgear RAX70 наспроти RAX80: Кој рутер е подобар?

Значи, ако сè уште се прашувате дали може да се постави етернет конекција со кабел CAT 3, одговорот е да, може! Сепак, видот на користење на интернет мора да се земе предвид пред да се одлучите за CAT 3 етернет кабел.

Бидејќи максималната брзина на овој вид на кабел еограничено на фреквенција од 10 Mbit преку 16 MHz, преносот на 4K видеа, преносот на големи датотеки или играњето врвни онлајн игри може да биде малку амбициозно овде.

Сепак, за повеќето вообичаени намени за интернет конекции, CAT 3 кабелот треба да биде повеќе од доволен. Затоа, имајте го тоа на ум пред да го изберете кабелот што најдобро ги задоволува вашите барања за користење интернет.

Накратко

Во случај да се прашувате дали можете да извршите ефективна етернет конекција преку кабел CAT 3, одговорот е да. Меѓутоа, ако вашето користење на интернет вклучува стриминг видеа, пренесување големи датотеки или играње игри, CAT 3 ќе биде премногу ограничен.

Ако е така, тогаш одете на кабел CAT 5 бидејќи тие се способни да испорачуваат многу поголеми брзини. И на крај, ако буџетот е загрижувачки, тогаш каблите CAT 3 сè уште може да бидат најдобрата опција бидејќи каблите CAT 5 сè уште се значително поскапи од третата верзија.

Конечно, ако се случи да имате дополнително знаење во врска со CAT 3 Ethernet каблите и поставувањето врски со оваа компонента, не срамете се и кажете ни сè за тоа.

Пишете ни преку полето за коментари и помогнете ни да ги просветлиме нашите колеги читатели кои би можеле да се најдат како ги поставуваат истите прашања. Дополнително, со секој дел од повратните информации, можеме да изградиме посилна и пообединета заедница.

Па, што е со споделување на вашето знаењенас и помагајќи им на овие луѓе?
Dennis Alvarez
Dennis Alvarez
Денис Алварез е искусен технолошки писател со повеќе од 10 години искуство во областа. Тој има напишано опширно на различни теми кои се движат од безбедноста на интернет и решенија за пристап до cloud computing, IoT и дигитален маркетинг. Денис има остро око за идентификување на технолошките трендови, анализа на динамиката на пазарот и презентирање остроумен коментар за најновите случувања. Тој е страстен да им помага на луѓето да го разберат сложениот свет на технологијата и да донесат информирани одлуки. Денис има диплома по компјутерски науки на Универзитетот во Торонто и магистерски студии по бизнис администрација на бизнис школата Харвард. Кога не пишува, Денис ужива да патува и да истражува нови култури.