9 чекори за да решите APN за мобилни телефони на Mint да не се зачувува

9 чекори за да решите APN за мобилни телефони на Mint да не се зачувува
Dennis Alvarez

mint mobile apn не се зачувува

Со доаѓањето на безжичните врски, интернетот стана исклучително практичен. Не само во домовите каде што рутерите се поставени за да доставуваат интернет сигнал низ целата зграда до повеќе уреди, туку и за мобилни телефони, таблети и други рачни уреди.

Поставувањето интернет конекција е толку лесно во мобилните телефони, денес операторите обезбедуваат функции за автоматско поттикнување кои ги водат корисниците низ процедурата за конфигурација на интернет.

Исто така види: T-Mobile цифри кои не примаат текстови: 6 начини да се поправат

Еден од чекорите на процедурата за конфигурација вклучува поставување на дефинициите за APN. APN, за оние кои не се запознаени, значи Име на пристапна точка и тоа е збир на параметри што му овозможуваат на вашиот мобилен да се поврзе со серверите на вашиот оператор и да прима интернет сигнал.

Mint Mobile е телекомуникациска компанија која обезбедува мобилни услуги низ целата територија на САД по пристапни цени. Клиентите на другите оператори, исто така, имаат можност да ги пренесат своите броеви во Mint и да уживаат во нивните флексибилни планови со огромни дозволени податоци.

Кој е проблемот со поставките за Mint Mobile APN?

Сепак, неодамна, корисниците на Mint се соочуваат со проблем при ажурирањето на поставките за интернет.

Според извештаите, проблемот предизвикува дефинициите на APN да не се зачуваат, што влијае на перформансите на интернет услугите . Дополнително, корисницитекоментираа за неможноста да ги зачувате новите дефиниции понудени од компанијата по ажурирањето.

Ако се соочувате со истиот проблем, издржете се додека ве водиме, иако девет лесни поправки може да се обиде секој корисник за да Конечно поставете ги нивните APN поставки и уживајте во извонредните интернет услуги на Mint Mobile.

Како да го решите Mint Mobile APN што не се зачувува?

  1. Проверете Состојба на вашиот APN

Прво нешто што сакате да направите е да го проверите статусот на APN што штотуку го поставивте и најдобриот начин да го направите тоа е . Ако не сте свесни што е VPN или виртуелна приватна мрежа, помислете на апликација која ви овозможува да се поврзете со сервери од други делови на светот. Токму тоа го прави VPN апликацијата.

Значи, преземете ја VPN апликацијата , извршете ги поставките и проверете, со лоцирање на серверот поврзан со вашите APN поставки, состојбата на врската што ја поставете го со вашиот Mint Mobile.

Исто така, со поставување на вашата wi-fi мрежа како измерена, што значи дека одредена претходно дефинирана количина на податоци ќе биде доделена на сообраќајот на таа врска, можете да добиете подобра идеја ако вашиот Mint Mobile APN работи правилно.

Иако имајте на ум дека некои VPN-апликации нема да дозволат поврзување со други сервери додека извршуваат измерена врска. Затоа, погрижете се да го поставите вашиот VPN со друга мрежа.

  1. Погрижете се параметрите да немаат печатни грешки

ОваПоправката може да изгледа сосема основно за поупатените луѓе, но почесто се случува да сакаме да признаеме дека правиме грешки кога ги внесуваме потребните информации во параметрите на APN.

Најлошиот дел од тоа е што повеќето луѓе автоматски претпоставете дека изворот на проблемот е со некој друг технички аспект на интернет-врската и заборавете да ги проверите најосновните.

Проверете дали внесувате точни информации во параметрите на APN или во спротивно, врската со серверите на Mint Mobile нема да биде правилно воспоставена и интернет услугите нема да работат на вашиот мобилен.

  1. Исклучете го Wi-Fi

APN се, како што беше споменато претходно, збир на параметри што го поврзуваат вашиот уред со серверите на вашиот оператор за да поставите конекција за мобилни податоци. Тоа значи дека услугата би требало да се обезбедува не преку безжични мрежи, туку преку функциите за мобилни податоци на вашиот уред.

Покрај тоа, мобилните телефони обично се претходно поставени за поврзување со безжични мрежи наместо конекции за мобилни податоци, секогаш кога е можно, во обид да се зачуваат дозволените податоци на корисниците.

Затоа, погрижете се да исклучете ја функцијата wi-fi пред да ги поставите параметрите APN за да се овозможи постапката да се изврши поврзување со серверите на Mint Mobile и правилно да се постават услугите за мобилни податоци за интернет.

  1. <. 4>Поставете ја SIM-картичката на вашиот оператор како примарна

Прилично е вообичаено корисниците да користат повеќе од една SIM-картичка на своите мобилни телефони, особено оние кои почесто патуваат. Секако, нема проблем да имате инсталирано повеќе од една SIM-картичка на вашиот Mint Mobile, но за ова можеби ќе треба да се приспособат одредени поставки.

На пример, повеќето мобилни телефони денес носат системски функции кои автоматски го поставуваат мобилниот податочна врска со SIM-картичката 1. Тоа не мора да значи дека не можете да користите интернет со додатокот за податоци на другата SIM-картичка, само дека ќе мора рачно да го конфигурирате за да го стори тоа.

Затоа, направете уверете се дека, по поставувањето на вашиот Mint Mobile APN, SIM-картичката поврзана со неа е поставена на првиот отвор на фиоката за SIM-картичка.

  1. Проверете дали MNC е правилно поставен

Еден од параметрите што ќе ги бараат поставките за APN е оној MNC. MNC е кратенка за Mobile Network Code, и тоа е она што им овозможува на функциите на вашиот мобилен интернет да идентификуваат на кои сервери на оператор да се поврзат.

Како што објавија корисниците, ажурирањето на системот Mint Mobile може да бара различен MNC и може да се случи вашата SIM картичка да не ја изврши таа промена сама. Затоа, одете во поставките за APN и лоцирајте го параметарот MNC, а потоа префрлете го на 240, бидејќи тоа е вредноста поврзана со серверите на Mint Mobile.

  1. Погрижете се да ги зачувате новите поставки за APN

Како што ќе се постават APN поставкитенајверојатно ќе бидат променети, новите вредности што ги внесувате во параметрите треба да влезат во системскиот регистар на вашиот мобилен телефон. Ова ќе се случи само ако ги зачувате изменетите поставки пред да излезете од јазичето за конфигурација на APN.

Повеќето луѓе не се свесни дека треба да се изврши командата за зачувување. Тие едноставно ги затвораат APN поставките откако ќе ги внесат новите вредности во параметрите и тоа може да биде причината зошто постапката не работи.

Затоа, погрижете се да кликнете на зачувај промени пред излегувате од поставките APN за да се осигурате дека модификациите се поставени во системскиот регистар.

Исто така види: 2 Причина зошто сте зафатени сите кола на Verizon

Исто така, силно препорачуваме да го рестартирате мобилниот секој пат кога ќе ги менувате параметрите на APN бидејќи системот ќе ги реши проблемите со врската при рестартирање и повторно ќе ја воспостави потоа, користејќи ги ажурираните параметри.

  1. Рестартирајте го вашиот мобилен

Повеќето луѓе не сфаќаат колку ефикасно би можело да биде едноставно рестартирање. Меѓутоа, како што е високо ефикасен решавач на проблеми, постапката за рестартирање решава мали проблеми со конфигурацијата и компатибилноста на кои можеби се соочува вашиот мобилен систем.

Дополнително, ја брише кешот од непотребните привремени датотеки што може да ја преполни системската меморија и да предизвика уредот да работи побавно. Затоа, повелете и дозволете му на вашиот мобилен систем да ги лоцира и поправи потребните грешки и да продолжи со работа од нов почетокточка.

Тоа може да помогне да се воспостави врска помеѓу вашиот уред и серверите на Mint Mobile и да се ослободите од проблемот со APN еднаш засекогаш.

  1. Проверете дали Можете да ги менувате поставките за APN

Повеќето оператори им дозволуваат на корисниците слободно да ги менуваат поставките за APN на нивните уреди - со ризик да воспостават врска што нема да ги идентификуваат нивните сервери, се разбира – но го прават.

Исто така, повеќето SIM картички во денешно време доаѓаат со брзо известување што корисниците го поминуваат при првата употреба и брзо ги поставуваат сите функции за поврзување со мобилни податоци.

Меѓутоа, по ажурирањето на нивните Mint Mobile, корисниците се соочуваат со потребата да ги променат поставките за APN на новите параметри и, бидејќи постапката е прилично лесна, повеќето се одлучуваат да го направат тоа сами.

Прашањето е што не секој мобилен систем им дозволува на корисниците сами да ги извршуваат промените, што всушност додава дополнителен слој на безбедност кога станува збор за одржување на вашите поставки за интернет во оптимална состојба.

Затоа, погрижете се вашиот мобилен систем ви дозволува да ги извршите промените во поставките за APN или, ако не, да стигнете до која било продавница на Mint Mobile и да добиете помош од нивниот персонал.

  1. Повикувајте ја грижата за клиентите

Доколку се обидете со сите поправки овде и сè уште имате проблеми со поставките за APN на вашиот Mint Mobile, вие можеби ќе сакате да размислите контактирајте го нивниот Оддел за грижа за корисници.

Нивните високо обучени професионалци се навикнати да се справуваат со секакви прашања, што значи дека веројатно ќе имаат неколку дополнителни трикови под ракавите.

На крај, дали наидете на други лесни начини да го решите проблемот со поставките за APN со Mint Mobile, не заборавајте да нè известите за нив. Испратете порака во делот за коментари објаснувајќи ги чекорите и помогнете ѝ на нашата заедница да стане посилна помагајќи им на нашите колеги корисници.
Dennis Alvarez
Dennis Alvarez
Денис Алварез е искусен технолошки писател со повеќе од 10 години искуство во областа. Тој има напишано опширно на различни теми кои се движат од безбедноста на интернет и решенија за пристап до cloud computing, IoT и дигитален маркетинг. Денис има остро око за идентификување на технолошките трендови, анализа на динамиката на пазарот и презентирање остроумен коментар за најновите случувања. Тој е страстен да им помага на луѓето да го разберат сложениот свет на технологијата и да донесат информирани одлуки. Денис има диплома по компјутерски науки на Универзитетот во Торонто и магистерски студии по бизнис администрација на бизнис школата Харвард. Кога не пишува, Денис ужива да патува и да истражува нови култури.