7 начини да се справите со розова светлина на рутерот Orbi

7 начини да се справите со розова светлина на рутерот Orbi
Dennis Alvarez

што значи розова светлина на орби рутерот

Netgear, компанија за компјутерска мрежа со седиште во Калифорнија, произведува хардверски компоненти и уреди за крајните корисници, компании и добавувачи.

Од 1996 година, кога е основана компанијата, Netgear го прошири својот досег низ 22 земји, обезбедувајќи висококвалитетни решенија и производи за секаков вид мрежна побарувачка.

Нивниот најнов и напреден производ, системот Orbi mesh, испорачува брз и сигурен интернет сигнал низ целата куќа.

Иновативниот три-бенд Wi-Fi систем за пренос на сигнал на Orbi дава приоритет на перформансите без да предизвика оштетување на покриеноста, овозможувајќи Orbi да дистрибуира интернет конекција на поголем број уреди истовремено.

Друга извонредна карактеристика на овој мрежен систем е елиминирањето на мртвите зони, направено преку употреба на наменски безжичен канал кој го рационализира интернет сигналот од кој било Orbi сателити до рутери.

Проблемот со розова светлина со Orbi: како функционира?

Ниту со сета нејзина извонредна врска карактеристиките и системите што се дизајнирани да ја подобрат стабилноста на Wi-Fi е без проблеми Orbi. Како што беше најавено во последно време, има проблем што ги попречува перформансите на мрежниот систем.

Според извештаите, проблемот се чини дека влијае на преносот на интернет сигналот, предизвикувајќирутер за прикажување на розова светлина на LED индикаторот за интернет. Дополнително, рутерот не може да го дистрибуира истиот сигнал до сателитските уреди кои го шират сигналот на безжичната мрежа низ куќата.

Исто така, поради овој проблем, корисниците трпат големо разочарување, бидејќи го очекуваа овој револуционер системот за да обезбеди поголема стабилност во однос на поврзувањето.

Ако се најдете меѓу тие корисници, издржете се додека ве водиме низ седум лесни поправки секој корисник може да се обиде без да ризикува каква било штета на опрема. Значи, без дополнително одложување, еве што можете да направите за да се ослободите од проблемот со розовата светлина.

Што значи розова светлина на рутерот Orbi

Прво , мораме да ја разбереме улогата на светлосните индикатори на модемите и рутерите. Како што се случува, овие индикатори нè известуваат дали аспектите на уредот за поврзување со интернет функционираат правилно.

На пример, LED индикаторот за напојување ќе ве информира за состојбата на електричната струја и вклученото сино трепкачко светло етернет LED диодата може да укаже дека врската помеѓу модемот и рутерот не е правилно воспоставена.

Во овој случај, розовото светло на рутерот Orbi го информира корисникот дека интернет сигналот не е правилно се пренесува од сателитот во рутерот.

Бидејќи е многу малку веројатно дека изворот на проблемот е поврзан сосамите сателити на Netgear, и бидејќи многу корисници кои го надминаа проблемот пријавија дека решенијата се завршени со рутерот, токму на тоа ќе се фокусираат нашите лесни поправки.

  1. Дајте го рутерот Рестартирање

Првата и најлесна поправка е рестартирање на рутерот. Многу луѓе можеби сметаат дека ова дури и не е ефикасно решение, а всушност, многу таканаречени технолошки експерти не сметаат дека постапката за рестартирање е ефикасно решение за проблемите. Но, рестартирањето е поефективно отколку што мислат повеќето луѓе.

Не само што ќе ги реши малите проблеми со конфигурацијата и компатибилноста, туку и ќе го исчисти кешот од непотребните привремени датотеки што можеби го преполнуваат меморија и предизвикува уредот да работи побавно.

Дополнително, штом процедурата за рестартирање ќе биде успешно завршена, уредот ќе може да продолжи со работа од нов и без грешки почеток точка.

Значи, продолжи и рестартирајте го рутерот, но заборавете на копчињата за ресетирање скриени некаде на задната страна. Едноставно фатете го кабелот за напојување и исклучете го од штекерот. Потоа, дајте му најмалку две минути - за системот да може да ги изврши сите дијагностички и протоколи - пред повторно да го приклучите кабелот за напојување.

Исто така види: VoIP Enflick: Детално објаснето
  1. Дистрибуција на сигнал од сателитот

Вториот поправка, иако веројатно нема да се случи, се однесува на лошадистрибуција на сигналот од сателитот и во давателот на интернет услуги, или модемот на интернет провајдерот кој, пак, го пренесува на рутерот. екстремно низок, изворот на проблемот може да биде и со модем .

Исто така види: 3 начини да се поправи Altice Еден рутер неуспешно започнување

Меѓутоа, преносот на сигналот од сателитот и во модемот е од клучна важност , бидејќи тоа е истиот сигнал што ќе стигне до рутерот и ќе се пренесе на сателитски уреди Орби кои ќе бидат дистрибуирани низ куќата.

Значи, дали треба да идентификувате некој проблеми со сигналот примен од модемот на интернет провајдерот, погрижете се да контактирајте со нив и да ја проверите конфигурацијата на уредот. На тој начин може да се осигурате дека Orbi mesh системот ќе може да го испорача извонредниот интернет сигнал низ целата зграда.

Дополнително, погрижете се да ја повторите синхронизацијата на рутерот со сателитите Orbi еднаш проблемот со приемот на модемот е решен.

  1. Проверете ја состојбата на каблите

Иако сателитски систем за дистрибуција на интернет сигнали обезбеден од Orbi е безжичен, има кабли како ethernet што го поврзува модемот со рутерот, како и кабли за напојување кои испраќаат струја во сите уреди вклучени во систем.

Исто така, двата типа на кабли се подеднаквоважно, бидејќи на системот му треба и електрична енергија и интернет сигнал за да ја испорача услугата, затоа погрижете се сите да се во добра состојба . Проверете дали има расипувања, свиоци или какви било знаци на оштетување и веднаш нека ги заменат ако видите нешто што не изгледа како што треба.

Како што се случува, фиксирањето кабли ретко е ефикасен начин за решавање на овие видови проблеми, и бидејќи тие се обично една од најевтините компоненти, не треба да ги боли вашите џебови за да добиете нов. Само проверете дали новите се со добар квалитет или шансите да се случи истиот проблем се поголеми.

  1. Одржете го Фирмверот ажуриран

Ажурирањата се исклучително ефикасен начин за производителите да објавуваат поправки и функции за компатибилност. Бидејќи на хардверот му е потребна програма која ќе му овозможи на системот да работи во него, фирмверот станува се повеќе засегнат од напредокот на мрежната технологија.

Погрижете се периодично да проверувате за нови ажурирања , како тоа е начинот на кој производителите ги решаваат проблемите со конфигурацијата и компатибилноста, како и ги подобруваат перформансите на уредите.

  1. Повторно инсталирајте го системот

Иако е исто така прилично мала веројатноста да се случи, некои корисници пријавија дека го решиле проблемот со розово светло со реинсталирање на системот. За среќа, системот Орби е дизајниран да се инсталира со неколку кликања и не бара голема техничка работа. Но сепак,бара одредено внимание.

Да се ​​биде целосно опремен рутер, што значи дека уредот ќе работи или со модем или директно со постоечка порта, тоа станува прашање на избор за корисниците за тоа каков вид на брзина тие бараат.

Покрај тоа, Netgear однапред ги спарува рутерот и сателитите, за полесно поставување од страна на корисниците, што, поврзано со три-бенд wi-fi системот, го прави речиси премногу лесен за инсталирање .

Сепак, некои корисници пријавиле дека страдаат од проблеми по инсталирањето на нивните сопствени системи, затоа погрижете се да повикате техничар за да ја повторите инсталацијата доколку истото ви се случи и вам. Можно е да сте изоставиле еден или два детали кои се покажале поважни отколку што се појавиле на почетокот.

  1. Безжичен метеж

Проблемот со стабилноста на Wi-Fi на Orbi може да биде предизвикан поради безжичен метеж . Колку повеќе уреди користат ист Wi-Fi канал како вашиот Orbi, толку е поголема нестабилноста што веројатно ќе ја доживеете.

Иако Netgear го дизајнираше Orbi да поддржува повеќе уреди во исто време, тие уреди се натпреваруваат за пропусниот опсег . Тоа значи, колку повеќе уреди се поврзани, толку се поголеми шансите за пад на брзината.

Додека повеќето мрежни системи веќе обвинуваат за сериозни падови на брзината или стабилноста со неколку поврзани уреди, Orbi е горд што испорачува висока брзина безжична мрежа на сите уреди поврзани сотоа.

Да, може да имате уште неколку уреди истовремено поврзани со вашиот Orbi mesh систем, но не правете грешка да мислите дека три-бенд wi-fi системот е подготвен да испорача голема брзина и стабилност на бесконечен број уреди.

Внимавајте на количината на конекторот на уредите и избегнувајте најважните да имаат пад на брзината и проблеми со стабилноста.

  1. Контактирајте ја поддршката за корисници

Дали треба да се обидете со сите поправки во списокот и сепак да го искусите проблемот со розова светлина со вашиот Orbi mesh систем, погрижете се да контактирате со Netgear корисничка поддршка .

Нивниот тим од професионалци со задоволство ќе ви помогне да се ослободите, не само од проблем со розова светлина, но и за било кој друг што може да ја попречи работата на вашиот мрежен систем.
Dennis Alvarez
Dennis Alvarez
Денис Алварез е искусен технолошки писател со повеќе од 10 години искуство во областа. Тој има напишано опширно на различни теми кои се движат од безбедноста на интернет и решенија за пристап до cloud computing, IoT и дигитален маркетинг. Денис има остро око за идентификување на технолошките трендови, анализа на динамиката на пазарот и презентирање остроумен коментар за најновите случувања. Тој е страстен да им помага на луѓето да го разберат сложениот свет на технологијата и да донесат информирани одлуки. Денис има диплома по компјутерски науки на Универзитетот во Торонто и магистерски студии по бизнис администрација на бизнис школата Харвард. Кога не пишува, Денис ужива да патува и да истражува нови култури.