6 начини да се поправи јамката за рестартирање на телевизорот Vizio

6 начини да се поправи јамката за рестартирање на телевизорот Vizio
Dennis Alvarez

Визио телевизор за рестартирање

Да се ​​биде компјутер поврзан на интернет, кој знае за складирање, специјализиран за забава, паметните телевизори Vizio обезбедуваат голем број функции. Ова им овозможува на клиентите да имаат извонреден квалитет на сликата и звукот додека уживаат во нивните сесии за стриминг.

Преку речиси бесконечен опсег на апликации достапни на овие телевизори, корисниците можат да добијат речиси секаков вид услуга што сакаат на нивните паметни телевизори во денешно време.

Меѓутоа, ниту уред со висок квалитет на Vizio Smart TV не е без проблеми. Како што беше објавено, најчестите се поврзани со системот за напојување на телевизорот, компонентите на изворот на слика и интернет конекцијата.

Доколку имате проблеми со вашиот паметен телевизор Vizio, издржете се додека ве водиме преку информациите што ви се потребни да разберете што се случува. Со тоа, ќе ви покажеме и како да поправите голем број можни проблеми на кои може да претрпи вашиот паметен телевизор.

Како да ја поправите јамката за рестартирање на Vizio TV

Според повеќето извештаи во врска со проблем со јамката за рестартирање, изворот на проблемот се чини дека е поврзан со електричниот систем . Така, најчесто, решението лежи во поправка на една од компонентите за напојување.

Меѓутоа, проблемот со јамката за рестартирање се јавува поради други проблеми освен неисправноста на електроенергетскиот систем.

Корисниците исто така пријавиле дека нивните паметни телевизори Vizio или не се вклучени иливклучување, но прикажување црн екран, како и цела низа други проблеми кои не се поврзани со електроенергетскиот систем .

Значи, доколку го доживеете проблемот со јамката за рестартирање, проверете следните чекори бидејќи тие можат да ви помогнат да го решите проблемот и да се вратите во уживањето во сите извонредни функции што може да ги понуди паметниот телевизор како што е Vizio.

1. Ресетирајте го вашиот паметен телевизор

Прво, ова лесно решение може да го натера вашиот паметен телевизор Vizio да работи како што треба со едноставно ресетирање . Излегува дека, понекогаш, промените направени во конфигурацијата на уредот може да доведат до телевизорот да доживее проблеми како што е проблемот со јамката за рестартирање.

За среќа, постапката за ресетирање може да го реши тој аспект и да добие проблемот е надвор од патот.

Не само што постапката ќе ги реши проблемите со конфигурацијата и проблемите со компатибилноста, туку и ќе го исчисти кешот од непотребните привремени датотеки што може да го преполнат кешот и да предизвикаат системот да работи побавно.

Затоа, повелете и ресетирајте го вашиот Vizio Smart TV. Заборавете да поминете низ системските поставки и едноставно притиснете и задржете го копчето за вклучување најмалку 40 секунди. Потоа, пуштете го и дајте му на телевизорот неколку минути да ја изврши целата дијагностика и да ги изврши потребните протоколи.

Имајте на ум дека, пред да го притиснете и задржите копчето за вклучување, треба да ги исклучите сите уредиповрзан со Smart TV за поефикасно ресетирање. Штом паметниот телевизор успешно ќе ја заврши процедурата за ресетирање, можете повторно да ги приклучите периферните уреди.

Можете да се грижите за ова бидејќи системот на уредот ве поттикнува да ја извршите почетната конфигурација уште еднаш. Чувајте ги деталите за најавување за вашите омилени апликации за да заштедите време и проблеми.

2. Осигурајте се дека напојувањето е стабилно

Второ, напојувањето напон на паметниот телевизор Vizio исто така може да биде една од причините за проблем со јамката за рестартирање. Затоа, погрижете се да го проверите и тоа.

Неисправна или флуктуирачка струја најверојатно ќе предизвика уредот да продолжи да се исклучува и вклучува, бидејќи количината на струја што се испраќа во Smart Телевизорот можеби е доволен за да го вклучи, но не е доволен за да функционираат сите негови функции.

Еден од најефикасните начини за тестирање на напонот на кабелот е со користење на волтметар . Доколку немате, појдете до најблиската продавница за хардвер и набавете си. Ова е неверојатно разноврсна алатка која им овозможува на корисниците да проверат дали соодветната количина на напон се испраќа во нивните електронски уреди.

Дополнително, волтметарот може да ги идентификува лошите перформанси на каблите и конекторите, што значи замена на овие компоненти може да бидат неопходни во блиска иднина.

Во случај да забележите неисправна или флуктуирачка струја,не заборавајте да повикате експерт за да го поправите. Тие го знаат својот пат околу електроенергетските системи и дефинитивно ќе можат да ви кажат кои компоненти треба да се заменат.

3. Осигурете се дека адаптерот е во добра состојба

Исто така види: 4 начини да го поправите бавното работење на Google Fiber

Трето, адаптерот исто така може да биде една од компонентите што може да предизвика проблем со рестартирањето со вашиот паметен телевизор Vizio, бидејќи тој е исто така дел од системот за напојување што директно влијае на доводот на електрична енергија на уредот.

Во случај да се сомневате дека адаптерот работи лошо, пробајте друг , бидејќи исто така постои можност ништо да не е во ред со адаптерот, но со штекерот е вклучен во струја.

Исклучително е важно каблите, конекторите и адаптерите да се одржуваат во оптимална состојба, бидејќи тие можат директно влијае на основните карактеристики на Vizio Smart TV. Неисправниот електроенергетски систем, исто така, може трајно да ја оштети опремата.

Ако не се чувствувате доволно сигурни да го замените адаптерот самостојно, едноставно контактирајте со поддршката за корисници на Vizio TV и тие ќе ви испратат нов до вашето место за кратко време. Тие дури можат да испратат професионалец кој ќе ви ја замени компонентата.

4. Проверете ги сите кабли и конектори

Бидејќи е пријавено дека проблемот е изворот во електричниот систем на уредот, состојбата на вашите кабли и конекторите играат клучна улога овде.

Frays,свиоци, слаб напон и многу други фактори можат да влијаат на работата на напојувањето. Ова, пак, ќе влијае на севкупните перформанси на паметниот телевизор.

Затоа, проверете ги не само каблите, туку и конекторите за какви било знаци на оштетување. Во случај да најдете нешто што не изгледа како што треба, заменете ја компонентата. Поправените кабли ретко го испорачуваат истиот квалитет на пренос како новите, и тие се само мал дел од вкупната цена на системот за паметни ТВ.

Затоа, погрижете се да ги замените оштетените кабли или конектори за квалитетни, бидејќи тие најверојатно ќе траат подолго и ќе му помогнат на Smart TV да обезбеди подобри вкупни перформанси.

5. Оневозможете ја функцијата CEC

Како и со многу други паметни телевизори на пазарот во денешно време, Vizio исто така има функција CEC . За оние кои не се толку запознаени со технолошкиот линго овде, CEC е кратенка за Consumer Electronics Control.

Исто така види: 3 лесни начини да добиете WiFi на училиште

Ова е само функција која им овозможува на другите електронски уреди поврзани со Smart TV да го вклучат кога се вклучени .

Ова е прилично практично, имајќи предвид дека само еден уред треба да добие команда да се вклучи. Функциите на CEC вообичаено се поврзуваат со видео игрите и кабелските кутии, иако на пазарот во денешно време има различни електронски уреди со таа функција.

Оневозможување на функцијата CEC може да го реши проблемот, бидејќи периферните електронски уреди веќе нема да можат да го вклучуваат вашиот паметен телевизор Vizio секогаш кога ќе им се даде наредба да го сторат тоа. За да ја исклучите функцијата, одете во менито и побарајте CEC, а потоа повлечете ја лентата за да ја оневозможите функцијата.

Силно ви препорачуваме да му дадете на вашиот паметен телевизор едноставно ресетирање потоа, како начин да се осигурате се применува новата конфигурација.

6. Повикајте ја поддршката за корисници

Во случај да се обидете со сите поправки погоре и сè уште да го искусите проблемот со јамката за рестартирање со вашиот паметен телевизор Vizio, можеби ќе сакате да размислите контактирајте со поддршката за корисници. Нивните високо обучени професионалци дефинитивно ќе знаат како да ви помогнат да се ослободите од овој проблем.

Бидејќи се навикнати да се справуваат со секакви прашања, има добри шанси тие имаат неколку дополнителни трикови во ракавите кои можете да ги испробате сами.

Покрај тоа, доколку се чувствувате дека предложените поправки се над вашите технички способности, едноставно закажете техничка посета и оставете ги професионалците да се справат со проблем во ваше име.

На крај, доколку наидете на други начини за решавање на проблемот со јамката за рестартирање кај паметните телевизори Vizio, не заборавајте да нè известите. Оставете порака во делот за коментари објаснувајќи ги чекорите што сте ги презеле за да го решите проблемот и да им помогнете на вашите колеги читатели.

Со тоа, ќе ни помогнете да изградимепосилна заедница и потенцијално спасување на некои главоболки понатаму.
Dennis Alvarez
Dennis Alvarez
Денис Алварез е искусен технолошки писател со повеќе од 10 години искуство во областа. Тој има напишано опширно на различни теми кои се движат од безбедноста на интернет и решенија за пристап до cloud computing, IoT и дигитален маркетинг. Денис има остро око за идентификување на технолошките трендови, анализа на динамиката на пазарот и презентирање остроумен коментар за најновите случувања. Тој е страстен да им помага на луѓето да го разберат сложениот свет на технологијата и да донесат информирани одлуки. Денис има диплома по компјутерски науки на Универзитетот во Торонто и магистерски студии по бизнис администрација на бизнис школата Харвард. Кога не пишува, Денис ужива да патува и да истражува нови култури.