4 начини да се поправи предупредувањето за обновување на DHCP

4 начини да се поправи предупредувањето за обновување на DHCP
Dennis Alvarez

dhcp предупредување за обновување

DHCP е кратенка за протоколот за конфигурација на динамички домаќин. Во современите мрежни терминологии каде што десетици, а понекогаш и стотици уреди се поврзани преку иста мрежа, DHCP ја има клучната улога за динамичко доделување IP адреси и други параметри за конфигурација на мрежата на сите уреди на мрежата за тие не само да работат правилно, туку и да можат за да комуницирате со други IP мрежи.

DHCP треба да работи оптимално во секое време за да имате беспрекорно интернет искуство, но ако се соочувате со некои проблеми, вашиот прв инстинкт ќе биде да ги проверите дневниците за грешки. Ако гледате „Предупредување за обновување на DHCP“ во дневникот за грешки и интернетот делува чудно, тоа значи дека пакетите со податоци се губат поради грешка во DHCP, а еве неколку работи што треба да направите за да го решите проблемот.

Предупредување за обновување на DHCP

1) Рестартирајте го рутерот

Првото нешто што треба да го пробате е рестартирање на рутерот. Имањето на таа грешка значи дека DHCP не може да го додели или пронајде уредот и тие пакети се губат. Ова може да биде предизвикано од повеќе причини и рестартирањето на вашиот рутер ќе го рестартира протоколот DHCP на него. Тоа ќе додели нови IP адреси на уредите и би требало да биде доволно за да го решите проблемот за вас.

2) Ресетирајте го вашиот рутер

Следното логично нешто што треба да се разгледа го ресетира вашиот модем/рутер на неговотостандардни поставки. Постојат тони конфигурации и поставки поврзани со DHCP што може да се влошат и да предизвикаат проблем кај вас. Ако не можете да го откриете точниот проблем, ресетирањето на стандардните поставки ќе ги избрише сите поставки што имаат шанси да ја предизвикаат грешката кај вас и можете повторно да почнете да го користите вашиот интернет.

3) Ажурирајте го фирмверот

Можеби ќе треба да го ажурирате фирмверот на вашиот рутер ако проблемот се појавува почесто. Ажурираниот фирмвер гарантира дека сите грешки и грешки од претходната верзија се засекогаш поправени и ќе можете повторно да уживате во беспрекорно интернет искуство. Треба редовно да проверувате дали има ажурирања на фирмверот и да се осигурате дека вашиот фирмвер е секогаш ажуриран.

Исто така види: Mint Mobile vs Red Pocket - Што да се избере?

4) Проверете го вашиот уред

Исто така види: 4 Методи за чистење на Netgear Ве молиме проверете ја RF врската

Друга работа што може да биде причината за овој проблем овде е вашиот уред. Треба да проверите дали грешката се јавува на повеќе уреди или на одреден уред што се обидувате да го поврзете со вашиот рутер. Ако проблемот е со единствен уред, тоа значи дека вашиот рутер е во ред и уредот не може да ја добие IP адресата од рутерот поради некоја причина. Ќе треба да ги конфигурирате поставките за Wi-Fi на тој конкретен уред и да бидете сигурни дека сите тие се проверуваат. Ресетирањето на стандардно исто така би било добра опција за вас. Ако ништо не успее, можеби ќе треба да ги ажурирате драјверите за Wi-Fi на уредот ако еКомпјутер/лаптоп или ажурирајте го фирмверот на него ако е конзола за игри или паметен телефон за да се осигурате дека грешката е засекогаш елиминирана.
Dennis Alvarez
Dennis Alvarez
Денис Алварез е искусен технолошки писател со повеќе од 10 години искуство во областа. Тој има напишано опширно на различни теми кои се движат од безбедноста на интернет и решенија за пристап до cloud computing, IoT и дигитален маркетинг. Денис има остро око за идентификување на технолошките трендови, анализа на динамиката на пазарот и презентирање остроумен коментар за најновите случувања. Тој е страстен да им помага на луѓето да го разберат сложениот свет на технологијата и да донесат информирани одлуки. Денис има диплома по компјутерски науки на Универзитетот во Торонто и магистерски студии по бизнис администрација на бизнис школата Харвард. Кога не пишува, Денис ужива да патува и да истражува нови култури.