4 начини да се поправи оптималната грешка OBV-055

4 начини да се поправи оптималната грешка OBV-055
Dennis Alvarez

Оптимална грешка OBV-055

Во овој момент, на брендот Optimum навистина не му треба многу вовед. Гледајќи како тие прават малку од сè, тие станаа многу широко користени. Мислам, навистина е многу полесно само да ги сортирате вашиот интернет, телевизор и телефон со само една компанија.

Општо земено, повеќето луѓе ги сметаат за доста сигурни - што е важно со оглед на тоа колку е важно овие услуги се за современиот свет. Сепак, ова не значи дека нема да има грешка одвреме-навреме.

Исто така види: Недостапна е апликацијата со воден пристап: 4 начини за поправање

Кога нешто тргне наопаку со опремата Optimum, добрата вест за нас (и за вас) е дека постои код за грешка што се појавува. Со читање на овие кодови, можете малку да го намалите она што го предизвикува проблемот. Значи, не е само да се претпостави дека овде сè е целосно скршено.

Наместо тоа, можеме да дадеме пристојна дијагностика од далеку! Од овие грешки на кои може да наидете, едната од OBV-055 не е толку невообичаена . Уште подобро, тоа не е ниту едно од полошите што можете да ги добиете!

Оваа грешка ќе се појави кога нема пристојна врска помеѓу самата кутија и мрежата. Или тоа, или случајот кутијата не може да ја пронајде мрежата воопшто. Во секој случај, чекорите подолу ќе ви помогнат да сфатите што да направите во врска со тоа и сè да започне брзо.

Исто така види: Што е On Board Memory? Што да направите ако внатрешната меморија наиде на проблеми?

Што да направите за да ја поправите оптималната грешка OBV-055

1. Осигурај седека вашите плаќања се обработени

Како што секогаш правиме со оваа дијагностика, прво ќе започнеме со супер лесните работи. На тој начин, нема случајно да нурнеме директно во длабокиот крај без претходно да ја тестираме водата.

Најчеста причина за овој проблем е тоа што кутијата активно ќе се спречи да се поврзе со мрежата. Ова генерално се случува само кога има проблем со планот за плаќање што сте го поставиле со нив.

Значи, првото нешто на што треба да се увериме е дека сè се проверува во тој поглед. Овие видови на грешки се релативно чести и може да бидат човечка грешка или проблем со вашето банкарство.

Исто така, постои можност да не сте го сфатиле тоа, доколку сте потпишале за Altice gateway со Optimum, има дополнителни такси за плаќање - тие се на врвот на вашата редовна претплата.

Значи, ако има некаков сомнеж овде, би предложиле да користите техничка поддршка и да им дозволите да сфатат што тргнало наопаку. Од друга страна, ако сте позитивно дека ова не е така, ние би предложиле да ги преземете работите во свои раце со следната поправка.

2. Едноставно рестартирање е сè што е потребно понекогаш!

Секогаш кога ќе се појават проблеми како овој, тоа често може да биде резултат на едноставна грешка. Најдобар начин да се ослободите од се што е толку мало е да не одите директно во тешката дијагностикадалеку, но едноставно одете на едноставно рестартирање.

Значи, ајде само да го рестартираме модемот и да видиме што ќе се случи. Иако можеби нема да работи секој пат, тој има капацитет да се ослободи од грешката OBV-055 и да ја врати вашата конекција.

Едноставната причина што функционира е тоа што овие видови уреди често се оставаат да работат дење и ноќе со месеци. Рестартирањето им дава малку време да се освежат пред да создадат нова и посилна врска со мрежата.

За да се објасни ова малку подетално, кога ќе го рестартирате модемот, вашиот интернет-провајдер автоматски ќе обезбеди нова конфигурација детали директно на модемот. Модемот потоа ќе ги примени овие поставки без да морате да направите ниту една работа!

Значи, кога овој предлог ќе функционира, тоа едноставно ќе биде затоа што овие нови поставки (и малку одмор) беа потребни. Ако не сте сигурни како да го рестартирате модемот, не може да биде полесно. Сè што треба да направите е да го отстраните изворот на енергија од модемот и потоа едноставно оставете го да одмори неколку минути пред повторно да го приклучите.

Додека сме тука, позиционирањето на вашата опрема може да игра огромна улога во тоа колку добро настапуваат. Овој код за грешка исто така може да значи дека Altice не комуницира правилно со главното поле. Кога тоа ќе се случи, тоа е генерално затоа што тие се наредени еден врз друг.

Иако овие уреди се поврзани, тиекомуницираат едни со други користејќи ги нивните безжични капацитети. Значи, нивното натрупување еден врз друг всушност може да заврши со блокирање на сигналот, во некои случаи. Обидете се малку да ја одделите опремата што ја имате и потоа обидете се повторно . За некои од вас, тоа би требало да биде доволно за да се реши проблемот.

3. Погрижете се жиците и каблите да не се во најдобар ред

Исто така, вреди да се погрижите вашата опрема да е во пристојна состојба. Овие уреди можат да трпат мали удари овде-онде што може да ги стават работите надвор од своето место. Затоа, проверете дали сите кабли што влегуваат во него се поврзани колку што е можно . по должината на каблите. Ако видите нешто што не изгледа како што треба, препорачуваме да го замените што е можно поскоро.

Како општо правило, би препорачале да ги проверувате овие работи честопати. Жиците не се изградени да траат вечно, и навистина е лесно да се оштетат. Иако изложените жици релативно лесно се поставуваат кога знаете како, ние би ви препорачале да заштедите напор и едноставно да го замените навредливиот предмет.

Тоа навистина не чини толку многу , и иако би сакале да бидеме што е можно позелени, некои работи едноставно е подобро да се заменат. На овој начин, можете да бидете сигурни дека вашиот модем има најголеми шанси да работи со полн потенцијал.

4. Накутијата можеби е многу застарена

Ова не е решение за проблемот, само по себе. Ова е повеќе советување за иднината. Работата за технолошките уреди како што се овие е дека тие не се дизајнирани да траат вечно. Всушност, во некои случаи тие се дизајнирани да пропаднат по одреден број години.

Тие ова го нарекуваат планирана застареност. Иако овие уреди може да работат одлично за додека, може да се случи тие едноставно да станат толку стари и застарени што едноставно не можат да бидат во чекор со повисоките и повисоки барања што им се поставуваат.

Како што мрежите се надградуваат и надградуваат со голема брзина, овие модеми и другите уреди што ги носат заостануваат малку подалеку и се мачат малку повеќе.

Значи, ако ништо не прави ништо и случајно сте имале модем долго време, веројатно е само време да ја надградите вашата опрема. Би предложиле да се одлучите за кабелски модем DOCSIS кој поддржува верзија 3.1. После тоа, би требало да одите уште неколку години!

Последниот збор

-055 значи дека вашиот Altice mini не може да комуницира со поштенското сандаче. Иако сите кутии се поврзани со кабел, комуникацијата помеѓу кутиите се одвива безжично.

Во моето поставување, главната кутија беше под друга опрема. Очигледно ова го блокираше емитувањето на сигналот. Така, ја отстранив главната кутија и ја одложив сама по себе и сега сè работи.
Dennis Alvarez
Dennis Alvarez
Денис Алварез е искусен технолошки писател со повеќе од 10 години искуство во областа. Тој има напишано опширно на различни теми кои се движат од безбедноста на интернет и решенија за пристап до cloud computing, IoT и дигитален маркетинг. Денис има остро око за идентификување на технолошките трендови, анализа на динамиката на пазарот и презентирање остроумен коментар за најновите случувања. Тој е страстен да им помага на луѓето да го разберат сложениот свет на технологијата и да донесат информирани одлуки. Денис има диплома по компјутерски науки на Универзитетот во Торонто и магистерски студии по бизнис администрација на бизнис школата Харвард. Кога не пишува, Денис ужива да патува и да истражува нови култури.