4 брзи чекори за поправање на Cisco Meraki портокалова светлина

4 брзи чекори за поправање на Cisco Meraki портокалова светлина
Dennis Alvarez

Cisco Meraki портокалова светлина

Исто така види: 4 начини да се поправи Verizon ONT Fail Light

Декодирањето на LED светлото е критичен чекор во одржувањето на добра мрежа. Без разлика дали станува збор за проблем со фирмверот, за поврзување или за хардверски дефект, вашиот LED панел може да ви каже многу за статусот на вашиот уред. Како што е кажано, Meraki Cisco е многу ефикасен за да ве информира за одредени аспекти на здравјето на вашиот уред, но кога станува збор за толкување на она што вашиот уред се обидува да го пренесе, можеби ќе треба добро да ги разберете LED кодовите.

Исто така види: Сина светлина на далечинскиот управувач Firestick: 3 начини да се поправи

Прашањето со портокаловата светлина на Cisco Meraki е широко дискутирано на бројни форуми, така што накратко ќе разговараме во оваа статија.

Поправање на портокаловата светлина на Cisco Meraki:

  1. Meraki се подига:

Портокаловата светлина на вашиот уред обично покажува дека Cisco Meraki се подига. Иако се чини дека е нормален процес на стартување на уредот, вистинскиот проблем се јавува кога портокаловата светлина свети подолг период. Ова, сепак, може да укаже дека вашиот уред е заглавен во јамка за подигање. Тоа може да се случи кога има лабава врска помеѓу вашиот уред и адаптерот за напојување или кога напојувањето варира, поради што уредот постојано се рестартира.

  1. Проверете ја поврзаноста:

Прво проверете го мрежниот кабел на уредот. Ако е неисправен на кој било начин, треба да се обидете да се поврзете со нов мрежен кабел. Исклучете го уредот и почекајте неколку секунди за негода се излади. Потоа, користејќи AC адаптер, поврзете го уредот со извор на енергија. Пожелно е да се користат директни прекинувачи наместо ленти за напојување или екстензии. Вклучете го вашиот Meraki и проверете дали се изгасне портокаловото светло.

  1. Проверете го прекинувачот PoE:

Портокаловата светлина ќе се појави дури ако користите PoE прекинувач или PoE инјектор поврзан на неисправна порта за прекинувач. Значи, ако вашиот уред се напојува со PoE, размислете за поврзување на прекинувачот на друга порта за прекинувач на вашиот уред. Тековниот прекинувач може да е скршен.

Ако користите PoE инјектор, поврзете го на друга АП за да се уверите дека работи правилно. Од клучно значење е да се проверат сите физички апарати за да се уверите дека се во добра работна состојба. Затоа што ако некој од нив не успее, може да влијае на целата единица.

  1. Изврши фабрички ресетирање:

Дали проблемот е поврзан со , хардвер или конфигурација, ресетирањето на фабричките поставки е најдобриот начин да се реши. Во повеќето случаи, работата на вашиот уред може да биде засегната од проблеми со конфигурацијата, едноставното фабричко ресетирање на уредот Meraki ќе ја заврши работата.

Вашиот уред Meraki има копче за ресетирање на задната страна што е јасно означено, така што нема да има проблем да го најде. Може да биде означено како копче „RESET“ или „RESTORE“, но ако не сте сигурни, секогаш можете да се консултирате со упатство за употреба за појаснување. Сè што треба да направите е да користите штипка за хартија за да го притиснете ресетирањетокопче за 15 секунди. Кога ќе го ослободите копчето, вашиот уред ќе се рестартира и ќе се ресетира на фабричките поставки.
Dennis Alvarez
Dennis Alvarez
Денис Алварез е искусен технолошки писател со повеќе од 10 години искуство во областа. Тој има напишано опширно на различни теми кои се движат од безбедноста на интернет и решенија за пристап до cloud computing, IoT и дигитален маркетинг. Денис има остро око за идентификување на технолошките трендови, анализа на динамиката на пазарот и презентирање остроумен коментар за најновите случувања. Тој е страстен да им помага на луѓето да го разберат сложениот свет на технологијата и да донесат информирани одлуки. Денис има диплома по компјутерски науки на Универзитетот во Торонто и магистерски студии по бизнис администрација на бизнис школата Харвард. Кога не пишува, Денис ужива да патува и да истражува нови култури.